StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Open City: A Novel door Teju Cole
Bezig met laden...

Open City: A Novel (origineel 2011; editie 2011)

door Teju Cole (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,7179010,213 (3.62)90
Julius, een jonge psychiater van Nigeriaanse afkomst, maakt schijnbaar doelloze wandelingen door de straten van Manhattan. Dit doet hij echter met een reden: de wandelingen geven hem de mogelijkheid om aan het keurslijf van zijn werk te ontsnappen en zijn leven te overdenken.
Lid:rabbit.blackberry
Titel:Open City: A Novel
Auteurs:Teju Cole (Auteur)
Info:Random House (2011), Edition: First Edition, 272 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen, Verlanglijst, Te lezen, Gelezen, maar niet in bezit, Favorieten
Waardering:****
Trefwoorden:fiction

Informatie over het werk

Open stad door Teju Cole (2011)

Onlangs toegevoegd doorlibirose, Irina79, fivelrothberg, besloten bibliotheek, mainvils, Amateria66, EmilyAnsell
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 90 vermeldingen

Engels (81)  Nederlands (4)  Spaans (1)  Zweeds (1)  Frans (1)  Duits (1)  Alle talen (89)
Toon 4 van 4
Wat een vreemde, verrassende leeservaring! Dit is het doorbraakboek van Teju Cole, een Amerikaan van Nigeriaans-Duitse afkomst, en die gemengde achtergrond heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op dit werk. Verwacht geen verhaal: Cole laat hoofdfiguur Julius, een beginnend psychiater door New York dwalen, en even ook door Brussel, en hij laat hem vooral beschrijven wat hij ziet of meemaakt, erg associatief, soms heel gedetailleerd en met altijd veel historische achtergrondinformatie. Dat doet uiteraard erg aan W.G. Sebald denken, en ik ben niet de eerste die die link legt, en tot op zekere hoogte gaat de vergelijking wel op. Maar bij Cole ontbreekt de nostalgische onderlaag van Sebald, het wordt vrij snel duidelijk dat zijn insteek anders is.
In elk geval is dit duidelijk een heel intellectualistisch boek, met veel hoogculturele verwijzingen, niet alleen naar de Amerikaans-Europese cultuur (klassieke muziek - vooral Mahler, en ook schilderkunst spelen een belangrijke rol), maar ook naar de eigen Nigeriaanse cultuur in de scenes over zijn jeugdjaren. Het multiculturele en de grootstedelijke problematieken komen dus veelvuldig aan bod, en in de diverse korte en langere ontmoetingen van Julius worden ze voortdurende aangebracht door zijn gesprekspartners: identiteitsproblematiek, racisme, globalisering, eenzaamheid, vergrijzing, euthanasie, enzovoort. Opvallend is de paradoxale afwisseling tussen steekhoudende, verrassende en absurde, soms ronduit rancuneuze elementen in die gesprekken, vooral in de langere dialogen met de Marokkaanse, miskende filosoof Farouq, die in Brussel een internet/telefoonwinkel uitbaat.
Geleidelijk aan duiken er in het boek kleine indicaties op die suggereren dat er toch een meta-laag zit onder de ogenschijnlijk willekeurige associaties van Julius: hij betrapt zichzelf namelijk op onverklaarbare vergeetachtigheden, mijmert meer en meer over het dubieuze verschil tussen normaliteit en waanzin, en wordt op het einde van de roman geconfronteerd met een persoonlijk voorval uit zijn jeugd dat hij compleet verdrongen had en die zijn status van onderkoeld en passief observator een flinke deuk geeft. Die wending sluit ook mooi aan bij de vele indicaties van traumaverwerking in de stad New York na 9-11. Het is een mooie illustratie van de bijzondere complexiteit van dit boek, dat alleen maar bij een heel oppervlakkige lezing over niks lijkt te gaan.
Voor veel lezers zal het ontbreken van een herkenbaar verhaal (met begin en einde) en het redelijk intellectuele gehalte van deze roman wellicht een afknapper zijn. Maar Cole heeft me zeker geraakt met deze rijke, bont geschakeerde en uitdagende roman. ( )
  bookomaniac | Sep 15, 2018 |
schitterend! ( )
  RMatthys | Sep 9, 2012 |
De hoofdpersoon is een in New York wonende Duits-Nigeriaanse immigrant. Bijna afgestudeerd als psychiater werkt hij in een ziekenhuis en wandelt als afleiding vaak doelloos door de stad en beschrijft in dit boek zijn ontmoetingen, impressies en gedachten. Alleen al dit deel van het boek leest bijzonder prettig en de vaak toevallige ontmoetingen worden met een helder taalgebruik beschreven.

Het boek kenmerkt zich echter met name door een tweede gelaagdheid die zich wat minder beknopt laat omschrijven. Op het eerste gezicht lijkt Julius -de hoofdpersoon- wel te weten hoe de wereld in elkaar steekt doch al snel blijkt dat zijn identiteit niet naadloos past in de cultuur waarin hij moet leven. Er is iets wat afremt, waardoor de mensen die hij ontmoet op hem een zekere fletsheid reflecteren. Hierdoor valt het de hoofdpersoon uiteindelijk niet gemakkelijk om een plek in de hedendaagse -emotioneel verschraalde- samenleving te vinden. Het boek is een geslaagde beschrijving van die zoektocht. ( )
  deklerk | Jul 18, 2012 |
Dit was absoluut niet wat ik verwachtte. Ik zat me zelfs constant af te vragen of dit wel een roman was, fictie. Mij gaf het meer het gevoel van non-fictie, een soort van essay waarin de auteur zijn best doet zijn kennis op zoveel mogelijk verschillende gebieden tentoon te stellen; zo zijn er beschouwingen over poëzie, literatuur, wetenschap, filosofie, politiek, economie, klassieke muziek, architectuur, enz. Er zat voor mij geen verhaal in, en wanneer er toch eens de aanzet was van wat een verhaallijn zou kunnen zijn, werd er niet verder op ingegaan.

Het 'essay', als ik het dan toch zo moet noemen, was wel goed en vlot geschreven, met een mooie taal, en soms treffende (misschien ook wat vergezochte) vergelijkingen.

Andere meningen en besprekingen:

Humo.be

A Piece of Monologue (in English): http://www.apieceofmonologue.com/2014/04/james-wood-teju-cole-open-city-review.h...

Cobra.be: http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/boek-recensie/boek-fictie-recensie/120328-sa-t...

DeWereldMorgen.be: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/05/04/open-stad-een-sombere-bezinning...

Knack.be: http://focus.knack.be/entertainment/boeken/boek-van-de-week-open-stad-van-teju-c...

Tzum: http://www.tzum.info/2012/06/recensie-teju-cole-open-stad/

DeReactor.org: http://www.dereactor.org/home/detail/een_boek_suggereert_een_conversatie/

nrc.nl: http://riversihaveknown.com/scarlett-ohara-a-character-doodle/

8weekly: http://www.8weekly.nl/artikel/10038/teju-cole-vert-paul-van-der-lecq-open-stad-e... ( )
1 stem Nadyne03 | May 28, 2012 |
Toon 4 van 4


toegevoegd door laytonwoman3rd | bewerkThe New Yorker, James Wood (Feb 28, 2011)
 
Want to write a breakout first novel? The conventional wisdom says ingratiate yourself (Everything Is Illuminated), grab the reader by the lapels (The Lovely Bones), or put on an antic show (Special Topics in Calamity Physics). Teju Cole's disquietingly powerful debut Open City does none of the above. It's light on plot. It's exquisitely written, but quiet; the sentences don't call attention to themselves. The narrator, a Nigerian psychiatry student, is emotionally distant, ruminative, and intellectual. His account of a year spent walking around New York, encountering immigrants of all kinds, listening to their stories and recalling his own African boyhood, achieves its resonance obliquely, through inference—meaning you have to pay attention. But Open City is worth the effort.

Immigration and exile are not new literary subjects (Salman Rushdie, Chang Rae-Lee, Jhumpa Lahiri), but Cole's treatment of them has a quiet clarity and surprising force. Will Open City find a breakout audience? I wonder, given its slow pace and darkness of its theme. Still, I hope so; it's the most thoughtful and provocative debut I've read in a long time.
toegevoegd door kidzdoc | bewerkThe Daily Beast, David Antrim (Feb 7, 2011)
 
Teju Cole’s Open City is neither a melodrama, nor is it about a city that has technically been declared "open" during wartime. The novel is set in New York City, no more than a couple of years ago, and narrated by a Nigerian psychiatrist on a research fellowship. Throughout the novel, the psychiatrist, Julius, wanders the streets of the city taking careful note of everything he sees, and everyone with whom he interacts. His observations are recorded in beautifully clear prose with the precision of a clinician, or at least the way one might wish to imagine the precision of a clinician. The descriptions of the cityscape around him are interspersed with memories of his boyhood in Nigeria. His time in New York is interrupted by a trip to Brussels which Julius takes using up his entire four week vacation time, in the vague, unrealized hope of somehow encountering his grandmother there. He is, however, unsure as to whether she is still alive, or even if she lives there at all. Without a clear plan to find her, he continues his habit of wandering, observing, interacting, recording.
toegevoegd door kidzdoc | bewerkBookslut, Daisy Rockwell (Feb 1, 2011)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
'Death is a perfection of the eye' (Part 1)
'I have searched myself' (Part 2)
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
for Karen
and for Wah-Ming and Beth
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
And so when I began to go on evening walks last fall, I found Morningside Heights an easy place from which to set out into the city.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Jeder Mensch muss sich unter bestimmten Bedingungen als Sollwert der Normalität setzen und davon ausgehen, dass seine Psyche für ihn selbst nicht undurchschaubar ist, nicht undurchschaubar sein kann. Vielleicht verstehen wir das unter geistiger Gesundheit: dass wir uns selbst, so verschroben wir uns auch finden mögen, niemals als die Bösewichte unserer eigenen Geschichte wahrnehmen.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Julius, een jonge psychiater van Nigeriaanse afkomst, maakt schijnbaar doelloze wandelingen door de straten van Manhattan. Dit doet hij echter met een reden: de wandelingen geven hem de mogelijkheid om aan het keurslijf van zijn werk te ontsnappen en zijn leven te overdenken.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.62)
0.5 1
1 8
1.5 1
2 35
2.5 5
3 93
3.5 35
4 156
4.5 22
5 52

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,376,891 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar