StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

22 Britannia Road: A Novel door Amanda…
Bezig met laden...

22 Britannia Road: A Novel (editie 2011)

door Amanda Hodgkinson

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8316126,584 (3.64)80
De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen. Na de oorlog wordt het gezin in Engeland herenigd. In hun huis aan Britannia Road 22 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz wordt achtervolgd door geheimen uit hun verleden.… (meer)
Lid:mdelcid25
Titel:22 Britannia Road: A Novel
Auteurs:Amanda Hodgkinson
Info:Pamela Dorman Books (2011), Edition: First Edition, Hardcover, 336 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen, Verlanglijst, Te lezen, Gelezen, maar niet in bezit, Favorieten
Waardering:***
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Britannia Road 22 door Amanda Hodgkinson

  1. 10
    De onzichtbare brug door Julie Orringer (RidgewayGirl)
    RidgewayGirl: Both novels deal with Eastern Europe during WWII and with the stress that war and separation puts on a marriage.
  2. 00
    Donderdagskind door Alison Pick (Roro8)
  3. 00
    Het licht van de zee door M. L. Stedman (LynnB)
    LynnB: Deals with losing/finding a child.
  4. 00
    Charlotte Gray door Sebastian Faulks (BookshelfMonstrosity)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 80 vermeldingen

Engels (57)  Nederlands (4)  Alle talen (61)
Toon 4 van 4
Een absolute aanrader. Inleving in 'hoe overleven in de Poolse wouden', in de gedrevenheid van een Pools ex-soldaat om te integreren in het knusse Engeland, het drama van een kind in de oorlog, de trauma's die levenslang duren, de vervreemding en de geheimen na de hereniging van een gezin na kruising van een oorlog. Het verhaal springt heen en weer tussen Silviana, Januz, tussen hedenn, jeugd en oorlogstijd. Geleidelijk aan krijgt het kind Aurek een eigen stem en komen de geheimen aan het licht. ( )
  Baukis | Jul 12, 2022 |
Na de Tweede Wereldoorlog probeert een Pools gezin in Engeland een nieuw bestaan op te bouwen. Hun oorlogservaringen, hij als soldaat in o.a. Frankrijk en zij met haar jonge kind vanuit Warschau gevlucht en uiteindelijk in een bos overleefd, maken dat erg moeilijk. Beiden hebben geheimen voor elkaar. ( )
  inezz | Feb 4, 2013 |
Een erg mooi boek, waarin de gevolgen van de oorlog goed worden neer gezet....en hoe ontheemd de mensen zich hebben gevoeld, als ze in een ander land een nieuwe toekomst moesten opbouwen. Heerlijke schrijfstijl en het verhaal wordt via de 2 hoofdpersonen, goed neergezet. ( )
  justine.m | Jul 15, 2012 |
Het kan niet anders of je hebt al ergens reclame gezien voor dit boek. Het staat bijvoorbeeld in de top 25 van beste boeken deze lente. Dit boek is een hype.
Hypes lees ik meestel niet zo graag… Dit boek heeft te maken met Wereldoorlog II en jawel, boeken over de oorlog lees ik niet zo graag…

En toch was Britannia Road 22 een boek dat ik niet weg kon leggen want het is een aangrijpend, meeslepend, ontroerend verhaal!

Anders dan de meeste ‘oorlogsboeken’ speelt dit verhaal zich niet af in de oorlog maar erna. En dat maakt alles anders. Dit is niet zo maar het zoveelste clichéverhaal over een liefde tijdens de oorlog of zo. Dit boek vertelt het verhaal van de Poolse Janusz, zijn vrouw Silvana en hun kind Aurek. Het is 1939, Aurek is nog maar een jaar oud als zijn vader naar het front vertrekt. Het zal 6 jaar duren eer Janusz zijn vrouw en kind terug zal zien (in Engeland), in die zes jaar zullen zij totaal geen contact kunnen hebben. Ze weten niet eens van elkaar of ze nog in leven zijn.
Zes jaar later komen ze terug samen, maar wat eerst een wonder leek blijkt al snel niet enkel rozengeur en maneschijn te zijn. Silvana en Aurek hebben 6 jaar in de bossen geleefd. Aurek is daar van een baby in een jongen veranderd en voor hem zijn de bossen het enige leven dat hij kent. Aanpassen aan het ‘gewone’ leven is al moeilijk, laat staan als dat in een ander land dan het thuisland is. Vanaf nu moet hij zijn moeder ook delen met zijn vader, een man die hij niet kent, in zijn ogen ‘de vijand’.
De relatie van Silvana en Janusz is ook niet ongeschonden uit deze oorlog gekomen. Ze hebben beide geheimen voor elkaar. Geheimen die ze liever niet vertellen, uit angst en schaamte.
Oorlog is een trauma, ze schipperen tussen vergeten en herinneren. De vraag is of ze hun apart verleden zomaar kunnen negeren. Kunnen ze verder leven met al deze geheimen of is het beter om schoon schip te maken? Na al die jaren van onveiligheid, onzekerheid en angst zijn ze op zoek naar de ultieme veiligheid. Een veiligheid die ze denken te kunnen vinden in ‘het gezin’. Aurek is datgene wat een band schept tussen hen doorheen het verleden, in het heden en naar de toekomst toe.

Het boek vertelt nu eens het verhaal van Janusz, dan het verhaal van Silvana. Het wisselt ook tussen heden en verleden. Dat maakt het verhaal ook zo krachtig. Je kan je echt langs alle kanten inleven. Dit boek laat duidelijk zien hoe oorlog ingrijpende trauma’s veroorzaakt. Trauma’s die mensen door juiste of foute beslissingen, levenslang blijven achtervolgen.

Dit boek is een boek dat doet nadenken, nadenken over keuzes, over oorlog en wat dat met mensen doet, over de oerband tussen moeder en kind. Het is een verhaal over liefde en op zoek zijn naar een Thuis (met hoofdletter!).
Een boek dat iedereen gelezen moét hebben, een hype dus… ( )
  Els04 | Mar 12, 2012 |
Toon 4 van 4
Successfully weaving three narrative strands and three different viewpoints is a challenge to any novelist, let alone a tyro, but it's one that Amanda Hodgkinson meets with accomplishment. She intersperses the wartime past with the present in a series of tense, sharply observed scenes: the couple's first meeting, in 1937; the blissful early days of their marriage in Warsaw; the birth of their beloved child....Although the English neighbours are a little stereotypical, the strength of this novel lies in its characters. The Nowaks are tenderly and imaginatively evoked, and the glamorous Italian black marketeer whose young son befriends Aurek is a magnificent creation. Silvana is utterly individual; one doesn't sympathise with some of her prickly or naive reactions, but one is forced to understand them and to long for her happiness. The ending does not disappoint.

 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The dead have need of fairy tales too -- Zbigniew Herbert
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To my mother and father. With love.
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The boy was everything to her.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen. Na de oorlog wordt het gezin in Engeland herenigd. In hun huis aan Britannia Road 22 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz wordt achtervolgd door geheimen uit hun verleden.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
'Wat gebeurt er nadat je een oorlog hebt overleefd? is de vraag die Amanda Hodgkinson stelt in haar ambitieuze, trefzekere roman waarin primitieve menselijke instincten als het zoeken naar veiligheid en kameraadschap een grote rol spelen.' ¬- Kirkus Starred Review

De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen.
Na de oorlog wordt het gezin in Engeland herenigd. In hun huis aan Britannia Road 22 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz wordt achtervolgd door geheimen uit hun verleden.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.64)
0.5
1 3
1.5
2 13
2.5
3 70
3.5 30
4 93
4.5 12
5 25

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,560,054 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar