StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

A Hologram for the King door Dave Eggers
Bezig met laden...

A Hologram for the King (editie 2012)

door Dave Eggers (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,7027010,365 (3.36)46
Alan Clay heeft alles verloren door de crisis: zijn bedrijf, zijn huis, zijn vrouw, zijn kind. Hij reist af naar Saoedi-Arabië, waar hij een deal sluit met koning Abdullah: samen met enkele medewerkers van een bedrijf, gespecialiseerd in holografische presentaties, wacht hij op de koning en zijn entourage, in een laatste poging beslag op zijn huis te voorkomen, de studie van zijn dochter te betalen, en eindelijk iets groots tot stand te brengen.… (meer)
Lid:rabbit.blackberry
Titel:A Hologram for the King
Auteurs:Dave Eggers (Auteur)
Info:McSweeney's (2012), Edition: First Edition, 328 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen, Verlanglijst, Te lezen, Gelezen, maar niet in bezit, Favorieten
Waardering:****
Trefwoorden:library-books-to-purchase, 2012_best_25_fiction, read_in_2012

Informatie over het werk

Een hologram voor de koning door Dave Eggers

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 46 vermeldingen

Engels (68)  Nederlands (2)  Alle talen (70)
Toon 2 van 2
Een actuele, relevante, trefzeker geschreven roman over een Amerikaanse zakenman op drift in de Saoedische woestijn. Hij staat symbool voor een zwalpend economisch systeem.
dave eggers een hologram voor de koning wat is de wat zeitoun saoedi-arabië kristien bonneure
LEES OOK
McSweeney's: de kracht van het Woord




De Amerikaanse auteur Dave Eggers is een sociaal bewogen man van vele stichtingen, een eigen uitgeverij, schrijfopleidingen voor kansarmen in de hele VS.

Zijn aangrijpende bestseller ‘Wat is de wat?’ over de horror in Soedan was het levensverhaal van weeskind Valentino Achak Deng. In ‘Zeitoun’ vertelt hij het echt gebeurde wedervaren van een Syrische Amerikaan uit New Orleans, die als één van de laatst achtergeblevenen na de orkaan Katrina hulp bood, en daarna van terrorisme werd verdacht. ‘Een hologram voor de koning’ is net zo sociaal geëngageerd, maar wel fictief.

Woestijnstad
King Abdullah Economic City


Vijftiger Alan Clay heeft een IT-bedrijfje en aast op een contract in Saoedi-Arabië, meer bepaald in KAEC (spreek uit: cake), wat staat voor King Abdullah Economic City, ”one man’s vision, one nation’s hope”. Een nog te bouwen ‘ideale’ woon- en werkstad in de woestijn, vlakbij de Rode Zee.



KAEC is echt. Dave Eggers is er geweest en zijn zwager heeft er zelfs gewerkt. Maar het is één van die utopische woestijnprojecten die vooralsnog in de fase van maquette en promofilm blijven steken.

Het is in dit verband tekenend dat zelfs het schatrijke Saoedi-Arabië wacht op geld uit de Golfstaten om KAEC af te werken. Op het moment dat de held van dit verhaal er is, bestaat KAEC nog maar uit een handvol gebouwen.

Wachten op koning Abdullah


Alan Clay wil in KAEC een ‘hologram’ verkopen aan koning Abdullah, een systeem van 3D-conference calls waarbij je gesprekspartner aan de andere kant van de wereld als het ware bij je aan tafel zit. Een nieuwigheidje. Met drie jonge, aan hun laptops gekleefde medewerkers zit Clay aan het project te werken in een lege tent in de woestijn.

Ze bereiden zich voor om een presentatie te geven aan de koning, wiens komst altijd weer wordt aangekondigd, en dan weer afgeblazen, en weer aangekondigd… Niet toevallig komt het motto van dit boek, “It is not everyday that we are needed”, uit ‘Wachten op Godot’ van Samuel Beckett.

Straatje zonder eind
Alan Clay pendelt heen en weer tussen zijn anonieme hotel in Jedda en KAEC en loopt steeds meer verloren. Hij overslaapt zich, komt te laat, zit uren te niksen, waagt zich in de hitte buiten, verzeilt op zeker moment zelfs op de bodem van een bouwput. Hij verkeert in een staat van opperste verwarring en verlammende angst.

Clay is 54, heeft een vechtscheiding achter de rug en is vervreemd van zijn enige dochter Kit. Hij schrijft haar lange brieven, die hij echter even vaak verscheurt als verstuurt. Kit studeert aan een dure school en haar vader kan die rekening niet meer betalen. Het contract in Saoedi-Arabië moet zijn financiële redplank worden. Alan Clay heeft zijn huis al te koop gezet, maar het is in waarde gedaald omdat zijn buurman zelfmoord pleegde. Om het aantrekkelijk te maken voor de verkoop heeft hij een designer onder de arm genomen om gehuurde kunst aan de muren te hangen. Only in America…

Fijngemalen zakenman
Wat heeft deze zakenman misdaan om in deze doodlopende straat terecht te komen? Doorheen het boek laat Dave Eggers hem flashbacken op zijn eigen mislukkingen. Hij was ooit een uitstekende verkoper. Maar hij hielp een beroemd (en echt bestaan hebbend) Amerikaans fietsenbedrijf om zeep. Daarna volgden projecten over de hele wereld, waarbij hij zich vooral dieper in de schulden stak.

Nu is Clay een slachtoffer. Hij moet bedelen bij de bank, die hem geen leningen meer geeft omdat hij ooit nonchalant omsprong met een betaalkaart in een kledingzaak. Maar hij is ook een actieve deelnemer en 'dader' binnen de geglobaliseerde economie. Terwijl hij eigenlijk zijn vakbondsgezinde oude vader gelijk geeft en betreurt dat er nog zo weinig wordt gemààkt in Amerika.

Een mooi, symbolisch en intriest voorbeeld is het muurtje dat hij jaren geleden metselde rond zijn tuin, maar dat hij weer moest afbreken van gemeentelijke bureaucraten. Op pad met zijn chauffeur in de Saoedische bergen moet Alan dan ook geen twee keer nadenken om enkele boeren te helpen met net zo’n muurtje.

Maar ook de op zich zinvolle uitstap met chauffeur Youssef naar diens geboortedorp weet Alan Clay letterlijk te verknallen. Tijdens een nachtelijke wolvenjacht schiet hij net geen herdersjongen dood. Na eerst een erg Amerikaanse ode aan het schieten te hebben gebracht, genre “het geweer wilde afgevuurd worden”.

Dictatuur Saoedi-Arabië
Dave Eggers
Op weg naar de ontknoping (die ik hier niet zal verklappen) krijgen we via de belevenissen van Clay een inkijk in de Saoedische samenleving, met twee grote kenmerken: hiërarchie en hypocrisie. In KAEC staat een legertje onduidelijke kantoorklerken paraat, maar niemand beweegt en alles staat stil. Alleen koning Abdullah kan het laten vooruitgaan, met een vingerknip. En in een samenleving waar niets mag, vloeit er verbazingwekkend veel alcohol en slaagt Alan Clay er zelfs in om een amoureuze ontmoeting te hebben met een vrouwelijke arts, die hem eerst verloste van een gezwel in zijn nek.

Bijzonder bitter en schrijnend is dat KAEC en andere woestijnprojecten in voor de mens ongeschikte temperaturen letterlijk uit de grond worden gestampt door gastarbeiders uit India, Pakistan, Maleisië, de Filipijnen. Dave Eggers introduceert hen in een danteske scène. Tientallen werkmannen hokken samen op een onafgewerkte verdieping van een flatgebouw, zonder airco. Alan Clay belandt er per ongeluk en is getuige van een gevecht in regel om een oude GSM, die een paar dagen eerder is weggesmeten ... door één van Clays jonge medewerksters.

‘Een hologram van de koning’ gaat over een man aan het eind van zijn Latijn, zowel door z’n eigen stommiteit, maar ook door ‘het systeem’, het op hol geslagen kapitalisme. Actueel, relevant én trefzeker geschreven: vintage Dave Eggers.


Kristien Bonneure

[Een hologram voor de koning van Dave Eggers is uitgegeven bij Lebowski] ( )
  fransdecuyper | Sep 21, 2013 |
Veel verrassingen zitten er dus niet in. Het verhaal kabbelt verder, op het ritme van het zinloze wachten. Met een koning in de rol van Godot.
Volledige bespreking via http://wraakvandedodo.blogspot.be/2012/07/dave-eggers-een-hologram-voor-de-konin... ( )
  jebronse | Jul 30, 2012 |
Toon 2 van 2
The saving grace is that Eggers' subject is so timely and important, and the way he dramatises it so apt and amusing. [...] Eggers is good at conveying the hallucinatory, weightless feeling of expatriate life in the Gulf states: the featureless hotels that "could have been in Arizona, in Orlando, anywhere"; the wild parties in closed-off diplomatic compounds; the huge structures thrown up by oil wealth in the middle of nowhere.
toegevoegd door DieterBoehm | bewerkThe Guardian, Theo Tait (Jan 30, 2013)
 
A diverting, well-written novel about a middle-aged American dreamer, joined to a critique of how the American dream has been subverted by outsourcing our know-how and manufacturing to third-world nations. That last is certainly a distinctly contemporary touch. However, as for Alan himself: We’ve seen him and his brothers before, in William Dean Howells’s “The Rise of Silas Lapham,” in Theodore Dreiser’s “The Financier” and Sinclair Lewis’s “Babbitt,” in Arthur Miller’s “Death of a Salesman” and John Updike’s Rabbit novels. In literature, if not in life, middle-aged businessmen seldom find happiness.
toegevoegd door DieterBoehm | bewerkThe Washington Post, Michael Dirda (Jun 27, 2012)
 
Dave Eggers hat einen ebenso vergnüglichen wie gescheiten Roman über den Aberwitz der Globalisierung geschrieben.
 
In the New York Times Book Review, Pico Iyer called the novel “[a] supremely readable parable of America in the global economy that is haunting, beautifully shaped and sad ... With ferocious energy and versatility, [Eggers] has been studying how the world is remaking America ... Eggers has developed an exceptional gift for opening up the lives of others so as to offer the story of globalism as it develops and, simultaneously, to unfold a much more archetypal tale of struggle and loneliness and drift.”
 

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
It's not every day that we are needed.
- Samuel Beckett
Opdracht
Voor Daniel McSweeney, Ron Hadley,
en Paul Vida, drie grote mannen
Eerste woorden
Alan Clay werd wakker in Jedda, Saoedi-Arabië.
Citaten
Er zou een tijd komen waarin de wereld mensen voortbracht die sterker waren dan zij. [..] Maar tot die tijd zouden er vrouwen en mannen zijn zoals Hanne en Alan, onvolmaakt en zonderde weg naar de volmaaktheid te kennen.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Alan Clay heeft alles verloren door de crisis: zijn bedrijf, zijn huis, zijn vrouw, zijn kind. Hij reist af naar Saoedi-Arabië, waar hij een deal sluit met koning Abdullah: samen met enkele medewerkers van een bedrijf, gespecialiseerd in holografische presentaties, wacht hij op de koning en zijn entourage, in een laatste poging beslag op zijn huis te voorkomen, de studie van zijn dochter te betalen, en eindelijk iets groots tot stand te brengen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.36)
0.5
1 21
1.5 1
2 44
2.5 13
3 147
3.5 37
4 144
4.5 13
5 38

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,830,027 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar