StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De engelenmaker

door Stefan Brijs

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
9124823,302 (3.89)46
An imaginative, intriguing and dark fairytale. After many years Doctor Victor Hoppe returns to the small village he grew up in. His return after an absence of many years generates a lot of interest - and suspicion - as he is accompanied by three triplets, all of whom share the same physical deformity as the doctor - a hare lip. These children are very quiet and are rarely seen in the village. But with time, and a series of apparently miraculous cures and tales of the wife he lost, the doctor begins to win the villagers over. He hires an ex schoolmistress, Charlotte, to look after the children. But the longer she works with the doctor, the more she begins to suspect that the children - and the doctor - aren't what they seem...… (meer)
  1. 01
    Flight of Shadows door Sigmund Brouwer (MyriadBooks)
    MyriadBooks: Ethics. Genetics. Wings.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 46 vermeldingen

Nederlands (27)  Engels (18)  Spaans (1)  Deens (1)  Alle talen (47)
1-5 van 27 worden getoond (volgende | toon alle)
Ik kan me inbeelden dat dit een boek is dat veel mensen aanspreekt, maar ik moet toch al onmiddellijk bekennen dat het mij niet meer deed dan een gemiddelde horrorfilm. Brijs kan schrijven, dat is duidelijk: de auteur is op elk moment heer en meester van zijn compositie door een sterke verhaallijn, wisselende taalregisters, regelmatig verschuivende perspectieven en vooral een goede beheersing van de spanningsboog. De thematiek van de ‘engelmakerij’, de bio-engineering van menselijke wezens verheft dit spannend verhaal tot een hoger niveau, en geeft de roman door zijn Frankenstein-achtig karakter van bij het begin een ‘gothic’ ondertoon. Tegelijk zijn er nog twee extra maatschappelijke lagen aangebracht: het te kijk stellen van het katholicisme met zijn onbekwame en hypocriete pastoors en zijn strenge, gefrustreerde internaatsnonnen; en de wetenschappelijke wereld waar naijver en onverantwoordelijkheidsgevoel de boventoon voeren; en dan mogen we daar nog de ‘asperger’-problematiek van Hoppe aan toevoegen. Een hele cocktail dus, die maakt dat dit verhaal ver uitstijgt boven het klassieke horrorverhaal. Maar… de hele psychologische worsteling van hoofdpersonage Victor Hoppe met zijn vader en met een bepaald Godsbeeld, een paar onwaarschijnlijke verhaalwendingen, en vooral de lugubere en nogal vergezochte finale, waren er voor mij toch wel te veel aan. Absoluut verdienstelijk, dat wel, maar dit verhaal liet me koud. ( )
  bookomaniac | Jun 17, 2017 |
(bron Leeskring) Victor Koppe, embryoloog, vestigt zich na een wetenschappelijke carrière, als huisarts in zijn geboortedorp Wolfheim. Hij is vader van een drieling. Deze kinderen wekken onder meer door hun afwijkingen de nieuwsgierigheid van de dorpsbewoners. In terugblikkende hoofdstukken ontrolt zich vervolgens het spannende levensverhaal van de dokter. Een indringende, spannende roman, waarin geloof en genetische manipulatie een grote rol spelen. De Belg Stefan Brijs debuteerde in 1997. De engelenmaker is genomineerd voor de Libris Literatuurprijs
  bealeest | Oct 25, 2013 |
Dr.Victor Hoppe keert, samen met zijn 3 gekloonde kinderen, terug naar zijn geboortedorp.
Zijn eigen kinderjaren zijn erg bewogen geweest. Hij groeide deels op in een klooster waar hij door zijn ouders geplaatst werd 'voor zijn eigen belang' en deels thuis. Zijn thuis is alles behalve stabiel met een depressieve moeder en een vader die suïcide pleegt. Het klooster laat bij hem voor altijd een diepe indruk na op religieus gebied. Het thema 'God' loopt als een rode draad door zijn leven.
Victor zelf geeft een bizarre indruk door zijn afwijkend uiterlijk en door het syndroom van Asperger. Zijn interactie met zijn medemensen verloopt hierdoor vaak vreemd en hierdoor duurt het even alvorens hij ingeburgerd geraakt tussen de argwanende dorpelingen.
Als wetenschapper en huisarts heeft hij zich vooral toegelegd op het klonen van muizen en later ook mensen. Met alle dramatische gevolgen van dien.
Dr. Hoppe wordt steeds heen en weer geslingerd tussen goed en kwaad, voelt zich niet geloofd door collega's en dorpsgenoten. Deze paranoïa leidt tot een dramatisch einde van het verhaal.

Het boek bestaat uit 3 hoofdstukken.
In deel 1 kan men de terugkeer naar zijn geboortedorp lezen.
In deel 2 springt men heen en weer tussen zijn kinderjaren en zijn beginjaren als wetenschapper.
Deel 3 geeft een heel andere wending aan het verhaal. Hier komen ethische thema's en de religieuze wanen aan bod. De spanning bouwt geleidelijk aan op en de plot van dit boek is dan ook een ware climax!

Een absolute aanrader! Dit boek leest vlot en maakt je nieuwsgierig naar de andere werken van deze auteur. ( )
1 stem kleinkacheltje | Dec 9, 2012 |
***SPOILER*****
het verhaal leest als een thriller, en dat lees ik niet zo graag. Inhoudelijk bulkt het van de overdreven dramatiek (zeker de finale, waar de dokter in kwestie zo uit zijn rol valt van man met asperger) en de clichés (is er echt zo'n dorp als Wolfheim waar het nog altijd 1940 is in de jaren 80). Ook stilistisch vond ik het allemaal niet zo mooi. Die voortdurende opeenstapeling van Voltooide verleden tijden staat heel lelijk. Ik snap de hoge score, maar het is niet het soort boeken dat ik graag lees. Anderzijds heb ik 'm wel uitgelezen, dus was er net niet genoeg ergernis om af te haken. ( )
  Tomleesteenboek | Dec 3, 2012 |
Wat een macaber en luguber boek... en wat een mooi en boeiend boek. Doctor Victor Hoppe, een man lijdend aan het asperger-syndroom, heeft een opdracht in het leven, althans zo gelooft hij zelf. Die opdracht luidt: "God het nakijken geven" en hij neemt dat letterlijk op en gaat daarvoor erg ver. Te ver; Maar niemand stopt hem. Niets of niemand kan hem stoppen.
De taal waarin die missie wordt beschreven, is heel mooi. De meeste karakters lijken levensecht, alhoewel sommigen maar in een paar woorden worden beschreven. Ook de (roddel)sfeer in een klein dorp wordt treffend verwoord.
Een aanrader, dus.

Andere ideeën/besprekingen:

Boeklover: http://boeklover.wordpress.com/2013/02/26/de-engelenmaker-2/

Farm Lane Books Blog (in English): http://www.farmlanebooks.co.uk/2013/the-angel-maker-by-stefan-brijs/ ( )
  Nadyne03 | Oct 26, 2012 |
1-5 van 27 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Sommige inwoners van Wolfheim beweren nog altijd dat ze eerst het driestemmige gehuil van de baby's op de achterbank hadden gehoord en pas later het motorgeluid van de taxi zelf die het dorp binnenreed.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

An imaginative, intriguing and dark fairytale. After many years Doctor Victor Hoppe returns to the small village he grew up in. His return after an absence of many years generates a lot of interest - and suspicion - as he is accompanied by three triplets, all of whom share the same physical deformity as the doctor - a hare lip. These children are very quiet and are rarely seen in the village. But with time, and a series of apparently miraculous cures and tales of the wife he lost, the doctor begins to win the villagers over. He hires an ex schoolmistress, Charlotte, to look after the children. But the longer she works with the doctor, the more she begins to suspect that the children - and the doctor - aren't what they seem...

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Op 13 oktober 1984 keert na een afwezigheid van bijna twintig jaar Doktor Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, vlak bij het drielandenpunt in de buurt van Vaals en Aken.
De bekrompen dorpelingen reageren argwanend op zijn komst, zeker als blijkt dat hij drie kinderen van een paar weken oud bij zich heeft: een identieke drieling met een schrikwekkende afwijking.

Na enkele bijzondere genezingen wordt de dokter toch aanvaard in het dorp en gestaag groeit zijn populariteit.
Zijn kinderen zijn echter zelden te zien en dat voedt de geruchten. Langzaam groeit het besef dat ze alle drie ernstig ziek zijn. Maar er blijkt meer aan de hand, niet alleen met de kinderen, ook met de dokter zelf die, gegijzeld door zijn verleden, een beslissing neemt die hem onsterfelijkheid moet bezorgen.

De engelenmaker is een roman vol geruchten en rumoer, gefluister en geroddel. Een verhaal over geloof en wetenschap, werkelijkheid en verbeelding, macht en onmacht, zin en onzin. Een roman waarin iedereen naar de waarheid op zoek is en uiteindelijk alleen zijn eigen waarheid vindt en gelooft.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.89)
0.5 1
1 2
1.5
2 15
2.5 5
3 53
3.5 25
4 131
4.5 20
5 67

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,771,240 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar