StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De verrekijker (2013)

door Kees van Kooten

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3311778,373 (3.13)8
Van Kooten onderneemt een speurtocht in zijn familiegeschiedenis, waarbij hij tal van zijpaden bewandelt. Zo stelt hij zijn verrekijker scherp op de digitale media, het papieren boek, ons aller handschrift, de wereld der insecten, de achteruit hollende wellevendheid, het hotelwezen en de nostalgie; 'die niet meer is wat zij geweest is.'… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 8 vermeldingen

Nederlands (9)  Engels (8)  Alle talen (17)
1-5 van 9 worden getoond (volgende | toon alle)
Door een brief in een oud fotoalbum gaat de schrijver op zoek naar de herkomst van een verrekijker van zijn vader.
  EdVullings | Feb 6, 2018 |
Prachtig boekje met een fraai en liefdevol portret van zijn vader. ( )
  M.J.Meeuwsen | Dec 1, 2013 |
Een typische van Kooten: rustig vertellend over zijn vader en ongemerkt zit er toch een lijn in zijn verhaal. Het gaat ergens over en het heeft een ontknoping. Het verhaal over zijn vader wordt nergens sentimenteel. Alleen doen de onderzoekingen richting NIOD een beetje kunstmatig aan. Een prachtig boekenweek geschenk. ( )
  Pieter_Goldhoorn | May 10, 2013 |
Door een met de haren bijgesleept oorlogsverhaal vernemen we van de heer Van Kooten zijn mening over van alles en nog wat. Waarbij pijnlijk duidelijk wordt dat hier een oudere man aan het woord is voor wie het vroeger allemaal beter was, de meisjes, de muziek en de muze. En dat de oude Van Kooten ook niet zo'n trek heeft in de zegeningen van de digitale wereld van nu vind ik voor een ex TV-icoon nogal ontluisterend. Het gezeur in 'De verrekijker' past derhalve beter op de leesplank van de ontmoetingsruimte in het bejaardentehuis dan op de iPad/eBook van de wereldburger anno 2013. Zegt een vijftiger. ( )
  islandbooks | Apr 27, 2013 |
Dit is nu een boekenweekgeschenk waarmee je misschien wel mensen tot lezen kan bewegen. Het verhaal rond de verrekijker van zijn vader, aangevuld met geestige en soms licht-hilarische anekdotes en overpeinzingen is een lust om te lezen.
De voetprint van Van Kooten is overal prominent aanwezig, en daaraan ontleent dit boekje zijn waarde. (althans voor mij) ( )
1 stem deklerk | Apr 12, 2013 |
1-5 van 9 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Aan de overkant van de straat valt niets bijzonders te zien en ik heb hem nog nooit mee naar buiten genomen. Daar is mijn verrekijker te mooi voor.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Van Kooten onderneemt een speurtocht in zijn familiegeschiedenis, waarbij hij tal van zijpaden bewandelt. Zo stelt hij zijn verrekijker scherp op de digitale media, het papieren boek, ons aller handschrift, de wereld der insecten, de achteruit hollende wellevendheid, het hotelwezen en de nostalgie; 'die niet meer is wat zij geweest is.'

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Kees van Kooten besluit voor de laatste keer zijn boekenkast op te schonen. Hierbij stuit hij op het fotoalbum dat zijn vader, dienstplichtig sergeant der artillerie, aanlegde gedurende de mobilisatie van augustus 1939 en de oorlogsjaren 1940-1945.



Achter in dit monumentale boekwerk vindt de zoon een verontrustende brief van de destijdse legerleiding: C.R. van Kooten senior wordt gesommeerd te verklaren waarom hij een verrekijker zou hebben gevorderd van een zekere mijnheer J. Treurniet uit het dorp Berkel en Rodenrijs…



C.R. van Kooten junior is verbijsterd. Is dit soms dezelfde kijker waarmee de in 1941 geboren schrijver is opgegroeid en die hij nog altijd in zijn bezit heeft?
Kees van Kooten weigert dit te geloven en onderneemt een spannende, ontroerende en hilarische zoektocht naar het antwoord op de vraag die hem steeds heviger beklemt: heeft hij gedurende zijn kleuterjaren wellicht met een stuk oorlogsbuit gespeeld?

'De nostalgie is niet meer wat zij geweest is.’



Gaandeweg zijn aanstekelijk beschreven expeditie bewandelt de schrijver, zoals wij dit van hem gewend zijn, tal van onverwachte zijpaden. Zo stelt hij zijn verrekijker scherp op de digitale media, het papieren boek, ons aller handschrift, de
pornoficatie van de samenleving, zijn eigen diensttijd, de wereld der insecten, de achteruit hollende wellevendheid, het hotelwezen, de jaarlijkse lintjesregen en de nostalgie; ‘die niet meer is wat zij geweest is.’

Inclusief Literaire Agenda



Daarenboven besloot de schrijver het Boekenweekgeschenk 2013 in een afwijkende vorm te gieten. Aangezien het nagenoeg verdwenen fenomeen zakagenda een hoofdrol in de unieke novelle speelt, kan de lezer De verrekijker tevens gebruiken als een informatieve Literagenda. De belangrijkste literaire gebeurtenissen van schrijvend en lezend Nederland worden, van Boekenweek tot Boekenweek, overzichtelijk vermeld.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.13)
0.5 1
1 2
1.5
2 11
2.5 2
3 26
3.5 9
4 20
4.5 1
5 1

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,429,435 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar