StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Sostiene Pereira: Una Testimonianza…
Bezig met laden...

Sostiene Pereira: Una Testimonianza (Universale Economica) (origineel 1994; editie 1998)

door Antonio Tabucchi

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,209797,247 (3.99)156
Dr. Pereira is an aging, lonely, overweight journalist who has failed to notice the menacing cloud of fascism over Salazarist Lisbon. One day he meets Montiero Rossi, an aspiring young writer whose anti-fascist fervor is as strong as Pereira's apolitical languor. Eventually, breaking out of the shell of his own inhibitions, Pereira reluctantly rises to heroism--and this arc is "one of the most intriguing and appealing character studies in recent European fiction" (Kirkus).… (meer)
Lid:Porfirio
Titel:Sostiene Pereira: Una Testimonianza (Universale Economica)
Auteurs:Antonio Tabucchi
Info:Feltrinelli (1998), Paperback, 214 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Pereira verklaart door Antonio Tabucchi (1994)

Onlangs toegevoegd doorOtavios, CJ2005, Miquelcabot, AndreaWerner, CuriF, GRND0, amenozzi, BuecherDrache
Nagelaten BibliothekenJuice Leskinen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 156 vermeldingen

Engels (47)  Spaans (13)  Italiaans (9)  Catalaans (5)  Nederlands (2)  Frans (2)  Zweeds (2)  Fins (1)  Alle talen (81)
Toon 2 van 2
De Italiaanse schrijver Tabucchi tapt hier weer uit een Portugees vaatje (al is deze roman wel in het Italiaans geschreven, in tegenstelling tot zijn novelle ‘Requiem’). Geen surrealistische hallucinatie hier, maar het verhaal van de ommekeer in het leven van de nogal banale Portugese journalist Pereira, die de culturele pagina van een katholieke krant in Lissabon verzorgt. Het verhaal is gesitueerd in 1938, in volle Salazartijd, de katholiek-fascistoïde dictator van Portugal. Pereira lijkt een doodbrave man die gebukt gaat onder eenzaamheid na de dood van zijn vrouw, en die vooral worstelt met het katholieke vraagstuk van de wederopstanding na de dood. Uit het weinige dat we daarover in het begin vernemen, kunnen we al opmaken dat Pereira ondanks zijn goedmoedigheid, toch wel over de nodige kritische zin beschikt, maar heel behoedzaam is, en vooral schrik heeft om over de schreef te gaan. Dat zal nog meer blijken als hij in contact komt met het milieu van linkse (anarchistische) activisten, die hem geleidelijk ook op politiek domein de ogen zullen doen openen.
Dat hele bewustwordingsproces wordt door Tabucchi minutieus beschreven als een constante worsteling van dat kleine ik – Pereira – met de grote wereld om hem, met een regime dat elk individu onbarmhartig vermaalt. Dat doet uiteraard erg denken aan Kafka, en de Tsjechische schrijver is – hoewel niet bij naam genoemd – alomtegenwoordig in deze roman. Voortdurend wordt in dit verhaal de zinswende “Pereira verklaart” vermeldt, wat suggereert dat we hier een politierapport aan het lezen zijn, wat de Kafkaiaanse inslag versterkt.
Maar Tabucchi doet zijn uiterste best om ons in verwarring te brengen, want deze roman staat vol met introspecties en verhalende passages, die je niet in een politierapport vindt. En bovendien blijkt de persoonlijke worsteling en ontwikkeling van Pereira toch wel erg af te steken tegen de onpersoonlijke, passieve figuur K. die Kafka ten tonele voort; de daad van verzet waarmee deze roman eindigt, zet trouwens de moed van Pereira in de verf om tegen het systeem in te gaan (andermaal in tegenstelling tot K.). Maar het constant terugkerende “Pereira verklaart” suggereert dat onze kleine man niet aan de klauwen van het regime is ontkomen. Tabucchi neemt hiermee de ambiguïteit weg, ontneemt ons meteen ook de illusie dat verzet verschil maakt, maar hij laat het allemaal onuitgesproken, zodat er misschien toch hoop is… ( )
  bookomaniac | Oct 7, 2018 |
Pereira werkt voor het culturele katern van een kleine krant. Hij is weduwe. veel te dik en heeft last van zijn hart. Hij sleept zich door het oververhitte Lissabon van restaurant naar kantoor en naar huis. Hij is lusteloos en merkt maar weinig van de oplopende politieke spanningen: de opkomst van Franco, Hitler en in Portugal Salazar. Maar dan ontmoet hij een jongeman die hem om geld en hulp vraagt, in ruil waarvoor hij stukken zal schrijven. Het contact schudt Pereira langzaam wakker. Zo vraagt hij steeds vaker in zijn vaste restaurant naar het nieuws, omdat dat niet meer in kranten verschijnt. Het langzaam introduceren van steeds meer verontrustende elementen doet denken aan Paul Auster's The Country of Last Things, met als extra eng element dat dit boek in een echt gebeurd verleden speelt, nog geen honderd jaar geleden. De subtiele opbouw maakt het boek een heel bijzondere leeservaring. ( )
1 stem Dax9 | Jul 29, 2017 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (15 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Tabucchi, Antonioprimaire auteuralle editiesbevestigd
Creagh, PatrickVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Fleischanderl, KarinVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
González Rovira, JavierVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hamid, MohsinIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hamm, ManfredFotograafSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Melander, VivecaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Степанова, ЛарисаVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Pereira verklaart dat hij met hem in contact is gekomen op een zomerdag.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Dr. Pereira is an aging, lonely, overweight journalist who has failed to notice the menacing cloud of fascism over Salazarist Lisbon. One day he meets Montiero Rossi, an aspiring young writer whose anti-fascist fervor is as strong as Pereira's apolitical languor. Eventually, breaking out of the shell of his own inhibitions, Pereira reluctantly rises to heroism--and this arc is "one of the most intriguing and appealing character studies in recent European fiction" (Kirkus).

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Deelnemer aan LibraryThing Vroege Recensenten

Antonio Tabucchi's boek Pereira Maintains was beschikbaar via LibraryThing Early Reviewers.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.99)
0.5 1
1 4
1.5 4
2 15
2.5 9
3 69
3.5 32
4 190
4.5 34
5 131

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,769,619 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar