StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Advocaat van de hanen (1990)

door A.F.Th. van der Heijden

Reeksen: De tandeloze tijd (4)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
300286,956 (4.03)9
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 9 vermeldingen

Nederlands (1)  Engels (1)  Alle talen (2)
Ik heb stilaan mijn buik vol van die zielige hoofdfiguren in de Nederlandse literatuur, mannen (want het zijn zonder uitzondering altijd mannen) met een alcoholverslaving, ongepast sociaal gedrag, een premature midlifecrisis en een ronduit seksistische ingesteldheid. Van der Heijden voert er in deze roman weer eentje ten tonele: Ernst Quispel, advocaat van de punkers-krakers in de Amsterdamse jaren ’80-scene (met hanenkam dus), een hier tot hoofdpersonage gepromoveerd zijfiguur uit de cyclus De Tandeloze Tijd (Albert Egberts verschuift naar de achtergrond, maar heeft toch een inhoudelijk niet onbelangrijke inbreng). Quispel raakt verwikkeld in de heisa rond de dood van de leider van de punkers-krakers (de hanen, dus) tijdens een politie-actie. De roman is vernuftig gecomponeerd en best wel te pruimen als who-dunnit. En nu we toch bezig zijn: het is zeker ook een aardig tijdsdocument over die grauwe Amsterdamse jaren ’80. Maar ik denk niet dat het Van der Heijden daar echt om te doen was. Met Quispel presenteert hij een contrasterend alter ego van Albert Egberts, de man die de slopende tijd wou tegengaan door” in de breedte te leven”, terwijl Quispel net het “scherp van de snede” opzoekt en een extreme alertheid als remedie ziet tegen de onverbiddelijke gang van het leven. Interessant gegeven, zeker, maar net als Egberts blijkt Quispel in de praktijk compleet de greep op zijn leven te verliezen en zijn leven te verliezen in periodieke dronkenschapsgolven, poelen van braaksel, seks-experimenten, en een chaotisch privé-leven. Van der Heijden slaagt er dus andermaal in een erg ontluisterend beeld van het leven te presenteren. Dat is zijn goed recht, maar ik had echt moeite om er door te ploeteren. Vreemd, want datzelfde ontluisterende beeld vind je bijvoorbeeld ook in “De Zondvloed” van Jeroen Brouwers, en dat boek sprak me juist wel aan. Ik vermoed dat het literaire niveau van Brouwers zoveel hoger ligt dat zijn “poel van verderf” wellicht veel verteerbaarder is. “Advocaat van de hanen” mag dan misschien wel het beste deel zijn uit De Tandeloze Tijd-reeks, ik voelde me er niet door aangesproken. ( )
  bookomaniac | May 1, 2015 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Heeft een naslagwerk/handboek

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Comb down his hair; look, look! it stands upright, / Like lime-twigs set to catch my winged soul. // Shakespeare, Henry VI
Opdracht
Voor Minchen, voor Totó
Eerste woorden
Maandag 29 april 1985 // Hij had er beter aan gedaan van al zijn zinnen uitsluitend de reuk en de smaak te vertrouwen, en dan nog alleen voor zover ze hem zijn eigen verrotting lieten ruiken en proeven: wat zijn oor ving was onherkenbaar vervormd door de angst, onder zijn aanraking kregen de dingen onmiddellijk een andere huid, terwijl zijn ogen ook wijd open niet veel anders meer zagen dan het schouwspel dat zijn vergiftigde brein voor zichzelf opvoerde.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.03)
0.5
1
1.5
2 2
2.5 1
3 9
3.5 5
4 30
4.5 6
5 16

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,242,357 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar