StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Pachinko (National Book Award Finalist) door…
Bezig met laden...

Pachinko (National Book Award Finalist) (origineel 2017; editie 2017)

door Min Jin Lee (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6,4452821,491 (4.09)360
Following one Korean family through the generations, beginning in early 1900s Korea with Sunja, the prized daughter of a poor yet proud family, whose unplanned pregnancy threatens to shame them all. Deserted by her lover, Sunja is saved when a young tubercular minister offers to marry and bring her to Japan. So begins a sweeping saga of an exceptional family in exile from its homeland and caught in the indifferent arc of history. Through desperate struggles and hard-won triumphs, its members are bound together by deep roots as they face enduring questions of faith, family, and identity.… (meer)
Lid:Meladylo
Titel:Pachinko (National Book Award Finalist)
Auteurs:Min Jin Lee (Auteur)
Info:Grand Central Publishing (2017), Edition: 1, 496 pages
Verzamelingen:Abandoned, Scanned into My Library, Aan het lezen, Finished, iBook, Nook, Recommended, To Read Again, Te lezen, Movie, Read This Next, Jouw bibliotheek, Gelezen, maar niet in bezit, Favorieten
Waardering:
Trefwoorden:to-read

Informatie over het werk

Pachinko door Min Jin Lee (2017)

Onlangs toegevoegd doorbookperson89, anabucky, rvac, boydnguyen, kukamukies, booksonthursday, CirrusMammatus, besloten bibliotheek, Beckyjmcc
  1. 30
    De goede aarde door Pearl S. Buck (ghr4)
  2. 30
    De Vreugde- en Gelukclub door Amy Tan (charlie68)
  3. 10
    Twee broers door Jhumpa Lahiri (doryfish)
    doryfish: A man marries a woman already pregnant with another's child and they immigrate together.
  4. 10
    Beasts of a Little Land door Juhea Kim (catrn)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 360 vermeldingen

Engels (277)  Nederlands (2)  Duits (1)  Spaans (1)  Alle talen (281)
Toon 2 van 2
In 1910 bezette Japan Korea. Die bezetting duurde tot het einde van de Tweede Wereldoorlog. Koreanen werden in deze periode behandeld als tweederangs burgers. Dat was het geval in Korea, maar zeker ook in Japan, waar veel Koreanen kwamen wonen, en tot op de dag van vandaag nog wonen. Op de Koreaanse taal en cultuur werd neergekeken, en Koreanen werden gezien als minderwaardig en vies. Dit is de achtergrond waartegen de Koreaans-Amerikaanse schrijfster Min Jin Lee haar boek Pachinko plaatst.

Pachinko is de geschiedenis van een Koreaanse familie, die zich uitstrekt over 5 generaties. Het begint allemaal op het eilandje Yeongdo voor de zuidkust van Korea, waar een hardwerkende, eenvoudige familie een klein pensionnetje runt. Zij weten net het hoofd boven water te houden in een economisch steeds lastiger situatie. In deze familie wordt in 1917 Sunja geboren.

Sunja is het centrale karakter in Pachinko. Zij is een eenvoudig, hardwerkend en vooral naïef meisje, dat op haar 15e zwanger raakt van een rijke koopman. Die man blijkt bij nader inzien al getrouwd, dus een huwelijk zit er niet in. Als de man aanbiedt financieel voor haar en de baby te zorgen wijst ze dat af. In plaats daarvan trouwt ze met de christelijke dominee Isak Baek. Hij neemt Sunja als zijn vrouw mee naar Japan, waar hij als zendeling gaat werken, en voedt Sunja’s zoon op als zijn eigen zoon. Later krijgen Sunja en Isak ook samen een zoon.

Lee staat uitvoerig stil bij de moeilijke omstandigheden van de Koreaanse migranten in Japan. Ze worden gediscrimineerd en het is lastig om aan werk of goede woonruimte te komen. Dit alles nog los van de economische crisis in de jaren ‘30 en de oorlog daarna. Isak wordt als christelijke dominee opgepakt en zo goed als dood gemarteld. De andere familieleden overleven deze periode door een combinatie van hard werk en de hulp van een geheime weldoener.

Na de oorlog blijft de familie in Japan wonen. In Korea ligt geen toekomst meer voor hen, er breekt daar een oorlog uit en het land wordt opgesplitst, waarna het voor velen zelfs onmogelijk wordt terug te keren. Het verhaal focust in de naoorlogse periode vooral op de lotgevallen van Sunja’s zoons. Zij zijn twee heel verschillende karakters, die elk op hun eigen manier omgaan met de discriminatie. De één probeert zo Japans mogelijk te worden, terwijl de ander juist kracht put uit zijn Koreaanse identiteit. Dit deel van het verhaal is helaas aanzienlijk minder gedetailleerd uitgewerkt dan het eerste deel, met grote sprongen in de tijd. Dat geldt zeker ook voor de lotgevallen van de generatie dáárna.

Dat maakt Pachinko een wat onevenwichtige familiegeschiedenis. Hoewel de setting en het thema interessant genoeg zijn, komt dit nergens echt goed uit de verf, door de grote sprongen in de tijd en het continu wisselen van perspectief. Een interessant personage als de oudste zoon van Sunja bijvoorbeeld, verdwijnt jarenlang uit beeld, om vervolgens in een achteloze paragraaf zelfmoord te plegen. In plaats van aan hem wordt wél behoorlijk uitgebreid aandacht besteed aan een aantal bijfiguren die weinig met het familieverhaal van doen hebben, zoals een homoseksuele Japanse familievriend en zijn vrouw, of de Japanse vriendin van de jongste zoon en haar verslaafde dochter.

Wat redactionele ingrepen in dit verhaal waren dus welkom geweest! Niet alleen de overbodige bijfiguren hadden eruit gemogen, maar zeker ook de bijna gênante omschrijvingen van de vrouwen in dit boek, waarbij wat mij betreft veel te veel nadruk ligt op de omvang van hun boezem en billen en de glans van hun huid en haar. Dit in tegenstelling tot de omschrijving van de mannen. En dan heb ik het nog niet over de tenenkrommende dialogen. Of de ongeloofwaardige plotwendingen. Waarom bijvoorbeeld doet een rijke zakenman zoveel moeite om de ongeletterde, eenvoudige en niet speciaal mooie Sunja te veroveren? Waar haalt hij überhaupt de tijd vandaan om zo vaak met haar af te spreken? Waarom zou hij haar als maîtresse willen onderhouden? Of na haar afwijzing haar familie zo trouw blijven steunen? Waarom heeft hij als Koreaan in Japan niet te maken met discriminatie? Hoe krijgt hij het voor elkaar om midden in de oorlog Sunja’s moeder naar Japan te vervoeren? Zo kan ik nog even doorgaan.

Kortom, een potentieel meeslepend familieverhaal, tegen een historische achtergrond die voor veel van ons onbekend zal zijn. Maar ook een verhaal dat zichzelf onderuit haalt door een rommelig en ongeloofwaardig plot en een platte schrijfstijl. ( )
  Tinwara | Aug 23, 2021 |
Prima tijdsbeeld, de belangrijkste reden om dit boek te lezen. Het harde leven op het platteland van Korea, het tweederangsburgerschap van de Koreaan in Japan, het vechten om te overleven. Vooral de vrouwen stralen enige menselijkheid uit, de mannen lijken meer radertjes in de machine van leven en overleven.: ( )
  Baukis | Aug 5, 2020 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (11 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Lee, Min Jinprimaire auteuralle editiesbevestigd
Blum, GabrieleVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hiroto, AllisonVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kim, IntaeVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lecq, Paul van derVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Leger, PatrickArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lenting, InekeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Pearson, BrigidOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Hoewel thuis maar een begrip is, een woord, is het een krachtig woord, krachtiger dan de krachtigste bezwering ooit door tovenaars uitgesproken of door geesten beantwoord.
-Charles Dickens
Opdracht
Voor Christopher en Sam
Eerste woorden
De geschiedenis heeft ons tekortgedaan, maar vooruit.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
A snake that sheds its skin is still a snake.
The penalties incurred for the mistakes you made had to be paid out in full to the members of your family. But she didn't believe that she could ever discharge these sums.
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Following one Korean family through the generations, beginning in early 1900s Korea with Sunja, the prized daughter of a poor yet proud family, whose unplanned pregnancy threatens to shame them all. Deserted by her lover, Sunja is saved when a young tubercular minister offers to marry and bring her to Japan. So begins a sweeping saga of an exceptional family in exile from its homeland and caught in the indifferent arc of history. Through desperate struggles and hard-won triumphs, its members are bound together by deep roots as they face enduring questions of faith, family, and identity.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.09)
0.5 1
1 6
1.5 1
2 41
2.5 10
3 192
3.5 109
4 605
4.5 100
5 459

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,859,794 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar