StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Historie Van Mejuffrouw Sara Burgerhart door…
Bezig met laden...

Historie Van Mejuffrouw Sara Burgerhart (1782)

door Betje Wolff, Aagje Deken

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1343203,920 (3.11)10
Lid:digitaris
Titel:Historie Van Mejuffrouw Sara Burgerhart
Auteurs:Betje Wolff
Andere auteurs:Aagje Deken
Info:De Gebroeders Van Cleef (1954), Hardcover
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:nederlandse literatuur

Informatie over het werk

Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart door Betje Wolff (1782)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 10 vermeldingen

Toon 2 van 2
Ondanks de ouderdom, toch nog één van de leukste Nederlandstalige romans. Vormelijk zijn alle voordelen van de briefroman goed benut:
1. vooral mooi registerverschil (Lotje Rien du Tout kinderlijk, Blankaart: apodictisch, Hartog: pseudo-intellectueel, De ‘fijnen’: tale Kanaäns, Sara: spirituele conversatietoon); Het Nederlands is bijwijlen zeer Hollands-direct (vooral bij tante en haar broer Blankaart)
2. goede spanningsopbouw met door elkaar lopende verhaallijnen, maar op het eind valt de spanning helemaal weg
Maar ook een flagrant voorbeeld van epistolaire dwang: als Hendrik Edeling uitkomt bij de ‘ontvoering’ van Sara doet hij niks anders dan een brief schrijven aan zijn broer om zijn angst te uiten. ( )
  bookomaniac | Sep 19, 2010 |
Sara Burgerhar is een briefroman die is geschreven door Betje Wolff en Aagje Deken. Het boek is uitgegeven in 1782 en wordt beschouwd als de eerste Nederlandse roman.

Centraal staat hetmeisje Sara Burgerhart, die in handen dreigt te vallen van een schurk maar tot bezinning komt. Sommige mensen zeggen dat het verhaal deels gebaseerd is op belevenissen van Betje Wolff.
Sarah streeft in ernaar een zo goed mogelijke burger te zijn.

De twee schrijfsters hebben aan de tweede druk van hun boek een proloog en een epiloog toegevoegd, waarin zij het lezerspubliek waarschuwen om zich goed te gedragen en lering te trekken het verhaal; de lust tot vermaak en avontuur wordt afgekeurd, huwelijk en tolerantie worden geprezen. Het verhaal bevat een sterk moraliserende boodschap. Dit past in de tijd waarin het geschreven is, de tijd van de Verlichting.
  m.bakker | Apr 20, 2010 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (2 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Wolff, Betjeprimaire auteuralle editiesbevestigd
Deken, Aagjeprimaire auteuralle editiesbevestigd
Hazeveld, F.OmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Knappert, L.IntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stamperius, HannemiekeMedewerkerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stoepman, FritsOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Lieve Jonge Juffrouw! Nu ja, ik heb beide uwe brieven ontvangen, maar, wat hamer! meent gij, dat ik tijd heb om u zoo cito, per eerste post (zoo 't u blieft), te antwoorden; en dat wel zoo dikwijls, als mijne pupil goedvindt om mij met een hoope wissewasjes aant 't hoofd te lellen?
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Als Sara Burgerhart op haar zestiende wees wordt, komt ze in huis bij een tante. Deze tante is een bekrompen vrouw die zich heeft aangesloten bij de zogenaamde ‘fijnen’, een achttiende-eeuwse, streng protestantse stroming met een zware kijk op het leven. Dat past helemaal niet bij Sara, die jong en vrolijk is. Na een ruzie vlucht Sara het huis uit. Ze neemt haar intrek in een pension voor ‘welopgevoede dames’ en geniet vanaf dat moment volop van haar vrijheid. Zo leert ze de sympathieke, maar weinig spannende Hendrik Edeling kennen en de gevaarlijke rokkenjager R. Met hem maakt ze een paar afspraken.
Uiteindelijk wordt Sara door R. gevangen gehouden. Dat is het laatste wat ze had verwacht. Heeft Sara zichzelf iets te verwijten? Heeft ze R. inderdaad de indruk gegeven dat ze beschikbaar was? Wolff en Deken suggereren van wel. Had Sara een beetje nagedacht over deze afspraak, dan was ze niet laat in de middag de stad uitgereden. Dan had ze geweten dat ze niet meer op tijd terug zou zijn. In de achttiende eeuw gingen de stadspoorten dicht bij zonsondergang. De achttiende-eeuwse lezer moet dus onmiddellijk hebben begrepen dat Sara’s toestemming voor een ritje buiten de stad feitelijk instemming betekende met een náchtje buiten de stad.
Sara doorziet de situatie pas als het te laat is. Volgens Wolff en Deken komt dat omdat ze nog te jong is en goede opvoeders nodig heeft om haar de weg te wijzen en waarschuwen. Sara Burgerhart krijgt zelfinzicht door schade en schande, doordat ze voortdurend in het diepe wordt gegooid, een situatie die volgens de dames Wolff en Deken liever te vermijden is.

De roman illustreert op die manier een van de belangrijkste verlichtingsthema’s: het belang van een goede opvoeding. Daarnaast zet de roman aan het denken over onderwerpen als goed en kwaad, de verhouding tussen mannen en vrouwen en, niet in de laatste plaats, de verhouding tussen individu en maatschappij. Want Sara Burgerhart is natuurlijk ook een verhaal waarin algemene ondeugden worden gehekeld: het frivole en materialistische gedrag van Sara, die alleen maar is geïnteresseerd in uitgaan en shoppen, het overdreven godsdienstige fanatisme van tante Hofland en het materialisme en atheïsme van iemand als de heer R., die er geen enkele moraal op nahoudt.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.11)
0.5
1
1.5 1
2 1
2.5 2
3 9
3.5 3
4 2
4.5
5 1

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,776,557 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar