StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Hotel Savoy door Joseph Roth
Bezig met laden...

Hotel Savoy (origineel 1924; editie 1998)

door Joseph Roth (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
4171161,078 (3.85)41
Vert. van: Hotel Savoy. - 1924. - 1e dr. van deze uitg.: Amsterdam [etc.] : Atlas, 2003. - Oorspr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Lubberhuizen, 1994. 2013-49-72
Lid:SeanFNorton
Titel:Hotel Savoy
Auteurs:Joseph Roth (Auteur)
Info:Overlook Press (1998), Edition: Reprint, 183 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Hotel Savoy door Joseph Roth (Author) (1924)

Onlangs toegevoegd doorCuriF, feliubooks, WillemScheire, frang_lushaj, aiyona, sneuper, AShepher, paco61, Brazgo67
Nagelaten BibliothekenDanilo Kiš
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 41 vermeldingen

Engels (4)  Nederlands (4)  Catalaans (1)  Spaans (1)  Duits (1)  Alle talen (11)
Toon 4 van 4
Meesterlijke parabel vol indrukken opzuigende zinnen over een Europa dat na de Eerste Wereldoorlog nooit meer hetzelfde zou zijn. ( )
  razorsoccam | Oct 28, 2016 |
Roth op z'n best. Zinderend en bedwelmend verslag van de morele ondergang van een thuiskomer, een gebroken man terug van het Russische front. Meesterlijk. ( )
  MaerCat | Oct 28, 2015 |
De eerste wereldoorlog is voorbij en ook de laatste krijgsgevangenen worden losgelaten en gaan vanuit Rusland op weg naar huis; zo ook Gabriel Dan, de hoofdpersoon in deze roman.
Onderweg naar het zuiden zal hij, door gebrek aan middelen, blijven hangen in Hotel Savoy, een hotel waarvan de hoogste verdiepingen bewoond worden door een allegaartje van menselijke eenvoud en armoe.
Tal van personages passeren in dit verhaal de revue, en zullen op een of andere manier voor Gabriel werken als referentie van een leven dat hij tegen iedere prijs zou willen ontvluchten. De keuzes zijn echter beperkt !

Met een kernachtige, maar milde toonzetting worden de mensen beschreven die het hotel bevolken. En of ze nu rijk of arm zijn, de toekomst is voor iedereen omfloerst met onzekerheid. De revoluties kondigen zich aan en de politieke agitatie is in volle gang. Zekerheid en rust lijkt -en blijkt- niet meer voorhanden te zijn. Verschillen tussen rijk en (straat)arm worden nog in stand gehouden, maar het verzet groeit.

Gaandeweg zullen de observaties van Gabriel gaan passen in de noodlotsgedachte die velen met zich meedragen.
En Roth zal zijn “credo” door hem laten uitspreken: “Het gaat slecht met hen, met de mensen; hun verdriet staat kolossaal, als een grote muur voor hen. Ze zitten ingesponnen in stofgrijze zorgen en spartelen als gevangen vliegen. De een heeft gebrek aan brood, de ander eet het in tranen. De een wil verzadigd zijn, de ander vrij. Iemand beweegt zijn armen en gelooft dat het vleugels zijn en dat hij zich het volgende ogenblik, volgende maand, volgend jaar boven de laagvlakte van zijn wereld zal verheffen. Het ging slecht met hen, met de mensen. Ze bewerkstelligden zelf hun lot en geloofden dat het van God kwam. Ze zaten in tradities gevangen, hun hart hing aan duizend draden en hun handen sponnen die draden zelf. Op alle wegen van hun leven stonden de verbodsborden van hun God, hun politie, hun koningen, hun stand. Hier mochten ze niet verder gaan, daar niet blijven. En nadat ze zo enkele tientallen jaren hadden gesparteld en gedoold en gewanhoopt, stierven ze in hun bed en lieten hun misère na aan hun kroost.”

Hét thema van deze korte, maar prachtige roman. ( )
1 stem deklerk | Nov 15, 2013 |
Gabriel Dan is na 5 jaar oorlog en een langdurig verblijf in Russische krijgsgevangenschap op weg naar huis. Maar eerst neemt hij intrek in Hotel Savoy (voor een paar dagen, denkt hij) in een Slavisch stadje aan de oude grens van het uiteengevallen Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk. Het gebouw telt zeven verdiepingen: hoe hoger, hoe armer het clienteel. Op iedere étage hangt een klok, maar geen enkele loopt gelijk.

Dan vindt een kamer op de zesde verdieping, die hij deelt met Zwonimir, een optimistische revolutionair. De andere gasten zijn een allegaartje van varieté-artiesten, valsmunters, louche zakenmannen, prostituées en oud-soldaten. Boven allen staat de mysterieuze Griekse eigenaar, Kaleguropolos, die enkele malen per jaar op inspectie komt, zonder ooit door iemand te worden gezien.

Joseph Roth beschrijft in een zakelijk maar lyrisch Duits een desintegrerende wereld, waar de arbeiders al maanden staken, en iedereen zegt op weg naar huis te zijn, of naar een ver en beter buitenland (Parijs, Amerika) zonder ooit aanstalten te maken de koffers te pakken. De schemerige figuren die het hotel bevolken, aangespoeld uit alle windstreken, raken er niet meer weg. Tot een banale gebeurtenis leidt tot de onvermijdelijke ondergang van het Hotel Savoy.

Mooie novelle, door Roth geschreven met veel empathie voor zijn personages. De tragiek van een gedoemde wereld kleurt iedere bladzijde, maar zwaar of pathetisch wordt het verhaal nergens. ( )
1 stem BartGr. | Mar 10, 2008 |
Toon 4 van 4
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (6 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Roth, JosephAuteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Gala Fernández, CarmeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hoare, JohnVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Katz, JonathanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Krimpen, Huib vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Löb, KurtIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Oranje, WilfredVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Schippers, EllySecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weringh, Koos vanNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Ik kom om tien uur in de ochtend bij Hotel Savoy aan.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Vert. van: Hotel Savoy. - 1924. - 1e dr. van deze uitg.: Amsterdam [etc.] : Atlas, 2003. - Oorspr. Nederlandse uitg.: Amsterdam : Lubberhuizen, 1994. 2013-49-72

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.85)
0.5
1 1
1.5
2 3
2.5 1
3 20
3.5 11
4 38
4.5 7
5 18

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 207,043,573 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar