StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Gangreen 1: Black Venus door Jef Geeraerts
Bezig met laden...

Gangreen 1: Black Venus (origineel 1968; editie 2008)

door Jef Geeraerts

Reeksen: Gangreen (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2231122,736 (3.54)2
Lid:AuRevoirAn
Titel:Gangreen 1: Black Venus
Auteurs:Jef Geeraerts
Info:Antwerpen Meulenhoff/Manteau 2008
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:fictie, Nederlands, kolonisatie, Congo, Gangreen, seks, relaties

Informatie over het werk

Black Venus door Jef Geeraerts (1968)

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Tiens, ik ben blijkbaar de eerste die hier een bespreking wijdt aan dit schandaalboek, blijkbaar is de pudeur nog altijd te groot. Is Gangreen 1 pornografisch? Tja, dat is het zeker, op de 200 bladzijden zijn er minder dan 50 waar het sperma niet van de pagina spat. Maar echt goor kan je het, op een enkele uitzondering na, niet noemen. De ik-persoon die de hele tijd zonder veel scrupules aan het woord is, maakt er geen geheim van dat hij een roofdier is en lak heeft aan alle moraliteit, zodat de scenes waarin hij verkrachtingen of zelfs pedofiele handelingen beschrijft (op dezelfde manier als zijn andere avontuurtjes) naar onze hedendaagse smaak zeker aanstoot geven. Is de man seksistisch? Zeker, wijfjes zijn voor hem "nauwkeurig afgestelde, soepele machines" voor zijn vermaak, maar voor hem lijkt dat een heus compliment, en zijn omgang met enkele geliefden is zelfs bijzonder warm en teder te noemen. Is de man racistisch? Uiteraard, zijn omgang met de zwarten kan je alleen maar omschrijven als onversneden, misbruikend kolonialisme. Maar...tegelijk is er die diepe bewondering voor de eigen zwarte beschaving, en dan vooral het vitalisme en de animale erecode; de man gaat zelfs een bloedband aan met een stam.
Kortom, Gangreen 1 is veel meer dan een gewoon schandaalboek. Het laat op een onversneden manier het gezicht van het rauwe kolonialisme zien, in de persoon van een door vitalisme gedreven blanke man, die afstand neemt van de slappe westerse beschaving. Maar het is ook een (opgeschroefd) tijdsdocument dat de chaos en het verval van Belgisch Congo laat zien, vooral in het laatste kwart van het boek. Tenslotte is Gangreen 1 ook een echt literair document: de eigen cynisch-sarcastische en zeer zelfbewuste, amorele toon van de ik-persoon is onuitgegeven in ons taalgebied. Het laat je in elk geval niet onverschillig. ( )
  bookomaniac | Sep 11, 2012 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (2 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jef Geeraertsprimaire auteuralle editiesberekend
Antonelli, GabriellaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Is opgenomen in

Heeft als studiegids voor studenten

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
God in de hemel, het is nu al 1967 en wat ik hier ga vertellen gebeurde heel in het begin van die heidense, heilige periode in het jaar 1955, het jaar van de basalten maagd ha, ze was niet dertien en de tepeltjes stonden nog buitenwaars en schuin omhoog gericht en lang duurt zoiets niet in de warme landen, maar die hele vier godverdomde maanden hebben we doorgebracht in een roes van gerafinneerd oosters genot, hoewel we wonder boven wonder lleen maar in een veldbed hebben gelegen en uiteraard is een veldbed maar smalletjes en je kan er niet anders dan enormm intiem zijn en geslapen (in de gewone eufemistische schijnheilige betekenis) hebben we dus niet en later - met andere van haar rasgenoten - gebeurde het natuurlijk vaker dar er helemaal niet geslapen werd, maar dan was het zo letterlijk als het maar kan .............. enz.
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
België heeft Jozef achter zich gelaten. Hij is naar Belgisch Kongo vertrokken, waar hij als assistent-gewestbeheerder werkt. Maar het zijn de roerige jaren vijftig, waarin langzaam de weerstand van de plaatselijke bevolking tegen het koloniale bewind groeit. De angst van Jozef groeit navenant, zijn doodsangst groeit, en langzaam ziet hij alles waarop hij zo gesteld is uit zijn leven verdwijnen.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.54)
0.5
1
1.5
2 5
2.5
3 13
3.5 7
4 14
4.5 3
5 4

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 207,206,349 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar