StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

1302 opstand in Vlaanderen door Jan Frans…
Bezig met laden...

1302 opstand in Vlaanderen (editie 2010)

door Jan Frans Verbruggen, Rolf Falter

Reeksen: Vlaming wie ben je? (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
631418,696 (4.06)Geen
Op 11 juli 1302 is de Vlaamse stad Kortrijk het toneel van een slag die men veel later pas de Guldensporenslag is gaan noemen. Nu, zeven eeuwen later, is de ontroverse rond die historische gebeurtenis geluwd, zij het nog niet geheel verdwenen. Door het kluwen van Belgische, Vlaamse en Franse mythes heen, gaan Jan Frans Verbruggen en Rolf Falter in dit boek op zoek naar het nuchtere verhaal van 1302. Wat ze vonden, was een langdurige opstand in het graafschap Vlaanderen, toentertijd de rijkste streek van Frankrijk en de meest geavanceerde regio van Europa. De economische kracht zorgde er voor een militaire revolutie, die een vertaling vond in de terugkeer van het voetvolkleger. Deze omwenteling veranderde de politieke krachtsverhoudingen in West-Europa voor de hele veertiende en vijftiende eeuw. Vlaanderen en Frankrijk raakten van elkaar gescheiden. (Bron: covertekst)… (meer)
Lid:Johan.daniels1965
Titel:1302 opstand in Vlaanderen
Auteurs:Jan Frans Verbruggen
Andere auteurs:Rolf Falter
Info:Tielt Lannoo 2010
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen (inactive), Johan
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

1302 opstand in Vlaanderen door Jan Frans Verbruggen

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Op 11 juli 1302 vond de slag bij Kortrijk plaats die de Guldensporenslag genoemd wordt, omdat de franse ruiters hun paarden met gulden sporen aanporden, deze achterlieten op het slagveld en die nadien door de Vlamingen werden buitgemaakt. De aanleiding was, dat de koning van Frankrijk zijn vazal Gwij van Dampierre, de graaf van Vlaanderen gevangen genomen had en een landvoogd gezonden had met een bezettingsleger, hetgeen neerkwam op annexatie. De koning kon nu in een van de rijkste gebieden van Europa belastingen heffen. Maar de bevolking van de grote steden kwam onder aanvoering van de zonen van de graaf in opstand. Het Vlaamse leger was samengesteld uit ambachtslieden en boeren die de zelfstandigheid van Vlaanderen verdedigden. Er waren in de periode 1297-1304 geregeld gewapende conflicten die in 1305 eindigden in een zogenaamde “onmogelijke vrede”. Er zijn mooie zwart-wit illustraties bij de tekst.. ( )
  sneeuwvlokje | Aug 30, 2009 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Op 11 juli 1302 is de Vlaamse stad Kortrijk het toneel van een slag die men veel later pas de Guldensporenslag is gaan noemen. Nu, zeven eeuwen later, is de ontroverse rond die historische gebeurtenis geluwd, zij het nog niet geheel verdwenen. Door het kluwen van Belgische, Vlaamse en Franse mythes heen, gaan Jan Frans Verbruggen en Rolf Falter in dit boek op zoek naar het nuchtere verhaal van 1302. Wat ze vonden, was een langdurige opstand in het graafschap Vlaanderen, toentertijd de rijkste streek van Frankrijk en de meest geavanceerde regio van Europa. De economische kracht zorgde er voor een militaire revolutie, die een vertaling vond in de terugkeer van het voetvolkleger. Deze omwenteling veranderde de politieke krachtsverhoudingen in West-Europa voor de hele veertiende en vijftiende eeuw. Vlaanderen en Frankrijk raakten van elkaar gescheiden. (Bron: covertekst)

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.06)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4 6
4.5 1
5 1

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,644,908 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar