StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Batavia's Graveyard: The True Story of the…
Bezig met laden...

Batavia's Graveyard: The True Story of the Mad Heretic Who Led History's Bloodiest Mutiny (origineel 2002; editie 2003)

door Mike Dash (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
9073023,616 (4.18)51
From the bestselling author of Tulipomania comes Batavia's Graveyard, the spellbinding true story of mutiny, shipwreck, murder, and survival. It was the autumn of 1628, and the Batavia, the Dutch East India Company's flagship, was loaded with a king's ransom in gold, silver, and gems for her maiden voyage to Java. The Batavia was the pride of the Company's fleet, a tangible symbol of the world's richest and most powerful commercial monopoly. She set sail with great fanfare, but the Batavia and her gold would never reach Java, for the Company had also sent along a new employee, Jeronimus Corneliszoon, a bankrupt and disgraced man who possessed disarming charisma and dangerously heretical ideas. With the help of a few disgruntled sailors, Jeronimus soon sparked a mutiny that seemed certain to succeed--but for one unplanned event: In the dark morning hours of June 3, the Batavia smashed through a coral reef and ran aground on a small chain of islands near Australia. The commander of the ship and the skipper evaded the mutineers by escaping in a tiny lifeboat and setting a course for Java--some 1,800 miles north--to summon help. Nearly all of the passengers survived the wreck and found themselves trapped on a bleak coral island without water, food, or shelter. Leaderless, unarmed, and unaware of Jeronimus's treachery, they were at the mercy of the mutineers. Jeronimus took control almost immediately, preaching his own twisted version of heresy he'd learned in Holland's secret Anabaptist societies. More than 100 people died at his command in the months that followed. Before long, an all-out war erupted between the mutineers and a small group of soldiers led by Wiebbe Hayes, the one man brave enough to challenge Jeronimus's band of butchers. Unluckily for the mutineers, the Batavia's commander had raised the alarm in Java, and at the height of the violence the Company's gunboats sailed over the horizon. Jeronimus and his mutineers would meet an end almost as gruesome as that of the innocents whose blood had run on the small island they called Batavia's Graveyard. Impeccably researched and beautifully written, Batavia's Graveyard is the next classic of narrative nonfiction, the book that secures Mike Dash's place as one of the finest writers of the genre.… (meer)
Lid:burritapal
Titel:Batavia's Graveyard: The True Story of the Mad Heretic Who Led History's Bloodiest Mutiny
Auteurs:Mike Dash (Auteur)
Info:Crown (2003), Edition: Reprint, 512 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen
Waardering:
Trefwoorden:to-read

Informatie over het werk

De ondergang van de Batavia door Mike Dash (2002)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 51 vermeldingen

Engels (26)  Nederlands (2)  Zweeds (1)  Italiaans (1)  Alle talen (30)
Toon 2 van 2
Batavia’s Graveyard, het verslag van de schipbreuk van het VOC-schip Batavia en de wederwaardigheden van de overlevenden. Het verhaal in het kort: in de herfst van 1628 zet de Batavia koers naar Oost-Indië. Het schip zeilt onder schipper Ariaen Jacobsz en opperkoopman oftewel supercargo Francisco Pelsaert. Volgens de regels van de VOC beslist de schipper over het reilen en zeilen op het schip maar heeft de supercargo het laatste woord over alles wat met geld en handel te maken heeft. Verder aan boord is Jeronimus Cornelisz, een mislukte apotheker, aangenomen als onderkoopman. Jacobsz en Pelseart kennen elkaar van een vorige reis maar zijn geen vrienden. Terwijl het schip ligt aangemeerd aan de Kaap om voorraden in te slaan, raakt Jacobsz dronken en misdraagt zich, wat hem op een terechtwijzing van Pelsaert komt te staan. Deels uit resentiment hierover, deels uit winstbejag plant schipper Jacobsz samen met Jeronimus Cornelisz de geweldadige overname van de Batavia . Pelsaert en iedereen die hem trouw is moet daarbij overboord worden gegooid, waarna de muiters de beschikking hebben over de ruime voorraad VOC-zilver, meegenomen om handel te drijven. Het plan rijpt langzaam, Jacobsz en Cornelisz zoeken medestanders, maar voor ze tot actie kunnen overgaan, loopt het schip vast op een groep koraaleilanden zeventig kilometer voor de westkust van Australië. In de dagen die daarop volgen weten de meesten van de opvarenden zich te redden en vestigen zich op een klein eilandje, nauwelijks 300 meter in doorsnede, dat toepasselijk Batavia’s Kerkhof wordt gedoopt. Een kleine groep onder leiding van Jacobsz en Pelsaert vertrekt in een sloep richting Java dat 2000 kilometer noordelijker ligt om hulp te halen.

Onderkoopman Jeronimus Cornelisz neemt de leiding van de overlevenden op zich maar zit met een dilemma. Ten eerste zijn volgens hem de voorraden die van het zinkende schip gehaald konden worden ontoereikend om alle mensen te voeden die zich op het eiland bevinden, ten tweede begint het gerucht dat er een muiterij op handen was zich langzaam onder de overlevenden te verspreiden. Als het Pelsaert lukt om Java te bereiken en een reddingsexpeditie op poten te zetten, is Cornelisz verloren, tenzij het hem zou lukken om het uitgezonden reddingsschip te overmeesteren. Dit plan heeft echter alleen kans van slagen als niemand van de overlevenden op Batavia’s Kerkhof erin slaagt om Pelsaert bij zijn eventuele terugkeer te waarschuwen. Om deze reden beginnen Cornelisz en zijn getrouwen met het stelselmatig vermoorden van de mensen van wier loyaliteit ze niet zeker zijn. Wat volgt is een slachtpartij over een periode van twee maanden van 120 mannen, vrouwen en kinderen. De enigen die hieraan ontsnappen zijn een kleine groep zeemannen onder leiding van Wiebe Hayes. Deze groep is enkele dagen na de schipbreuk door Cornelisz naar een vlakbij gelegen eilandje uitgestuurd, zogenaamd om water te zoeken. In werkelijkheid wil Cornelisz ze uit de weg hebben zodat hij zijn plannen kan uitvoeren. Bovendien is hij ervan overtuigd dat de mannen snel door honger en dorst zullen omkomen. Tegen alle verwachtingen in vindt Hayes echter water en, nog verontrustender voor Cornelisz, hij wordt door enkele vluchtelingen die erin slagen op wrakhout de oversteek te maken ingelicht over de situatie op Batavia’s Kerkhof. Tussen de twee eilandjes ontstaat een heuse oorlog. Cornelisz en zijn medemuiters hebben daabij alle troeven in handen omdat zij over wapens beschikken. Desondanks weet de groep onder Hayes bij herhaling een landingspoging op hun eiland af te slaan. Tijdens een laatste wanhopige poging van de muiters om het eiland van Hayes in te nemen -Cornelisz is intussen tijdens een desastreus verlopen poging tot onderhandelen door Hayes gevangen genomen- verschijnt plots het lang verwachte reddingsschip met Pelsaert zelf als bevelhebber. Pelsaert leidt persoonlijk de ondervraging (en marteling) van de muiters. De meerderheid, onder wie Jeronimus Cornelisz, wordt ter plekke geëxcecuteerd, de overigen meegenomen naar Java voor berechting daar. Als een daad van clementie zet Pelsaert onderweg twee van hen af op de kust van West-Australië, waarmee ze de eerste Europeanen zijn op dit continent. Einde verhaal.

Batavia’s Graveyard overtuigt op vele niveau’s. Het brengt de feiten over een gebeurtenis die zo shockerend was dat ze ook in de ruige zeventiende eeuw tot commotie leidde. Daarnaast geeft het een inkijk in het leven in de Republiek en aan boord van een VOC-schip in het bijzonder. Maar vooral is het een studie over het kwaad, verpersoonlijkt in de raadselachtige figuur van Jeronimus Cornelisz. Nu zouden psychologen hem als psychopaat bestempelen, tijdgenoten spraken over een ketter. Beide termen zijn maar labels om een man te benoemen die zichzelf buiten de morele orde stelde, waarbij de term ketter het voordeel heeft dat het in ieder geval aanduidt dat zijn gedrag op een ideologische basis lijkt te zijn gefundeerd. Cornelisz beleed een hoogst individueel soort anabaptisme, waarin hij zichzelf zag als uitverkorene, vrijgemaakt van regels en wetten. Misschien was het dit geloof dat hem de kracht en het charisma gaf zich als leider op te werpen en zijn medestanders aan te zetten tot moord, want verder lijkt er weinig te zijn dat hem hiertoe voorbestemde. Zijn bijna drie maanden durend schrikbewind op het miniscule koraaleiland is in veel opzichten een voorafschaduwing van de totalitaire terreurstaten van de twintigste eeuw. De mens verandert niet en is tot het ergste in staat. Een onrustwekkend boek. ( )
  BartGr. | Sep 20, 2011 |
Over de vaart en schipbreuk van het VOC-schip de Batavia op 4 juni 1629, geschreven door de Engelse historicus Mike Dash ( )
  monesien | Mar 21, 2009 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Dash, Mikeprimaire auteuralle editiesbevestigd
Davids, TinkeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Didero, DanieleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Salinas, NuriaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vogel, SebastianVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zuppet, RobertaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
I looked at him with great sorrow: such a scoundrel, cause of so many disasters and of the shedding of human blood. Besmirched in every way not only with abominable misdeeds but also with damnable heresy...and still he had the intention to go on. - From the Interrogation of Jeronimus Cornelisz. by Francisco Pelsaert
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Penny: my Creesje
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
The moon rose at dusk on the evening of 3 June 1629, sending soft grey shafts of light skittering across the giant swells of the eastern Indian Ocean.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Every impulse was experienced as a divine command; now they could surround themselves with worldly possessions, now they could live in luxury - and now too they could lie and steal and fornicate without qualms of conscience, for since inwardly the soul was wholly absorbed into God, external acts were of no account..The Free Spirit movement was, therefore, an affirmation of freedom so reckless and unqualified that it amounted to a total denial of every kind of restraint and limitation.
So we all of us together expected to be murdered at any moment, and we besought God continuously for merciful relief...O cruelty! O atrocity of atrocities! They proved themselves to be nothing more than highwaymen. Murderers who are on the roads often take their belongings from People, but they sometimes leave them their lives; but these have taken both, goods and blood. - Gijsbert Bastiaensz.
...such a scoundrel, cause of so many disasters and of the shedding of human blood - and still he had the intention to go on...I examined him in the presence of the [Sardam's] council, and asked him why he allowed the devil to lead him so far astray from all human feeling, to do that which had never been so cruelly perpetrated among Christians, without any real hunger or need of thirst, but solely out of bloodthirstiness. - Francisco Pelsaert
...in order to turn us from the wrath of God and to cleanse the name of Christianity of such an unheard of villian, have sentenced the foresaid Jeronimus Cornelisz. that he shall be taken to a place prepared to execute justice, and there first cut off both his hands, and after that punish him on a gallows with a cord until death follows - with confiscation of all his goods, Moneys, Gold, Silver, monthly wages, and all that he may have to claim here in India against the VOC, our Lord Masters. - Francisco Pelsaert
If ever there has been a Godless Man, in his utmost need, it was he; [for] he had done nothing wrong, according to his statement. Yes, saying even at the end, as he mounted the gallows: 'Revenge! Revenge!' So that to the end of his life he was an evil Man. - Bastiaen Gijsbertszoon
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (7)

From the bestselling author of Tulipomania comes Batavia's Graveyard, the spellbinding true story of mutiny, shipwreck, murder, and survival. It was the autumn of 1628, and the Batavia, the Dutch East India Company's flagship, was loaded with a king's ransom in gold, silver, and gems for her maiden voyage to Java. The Batavia was the pride of the Company's fleet, a tangible symbol of the world's richest and most powerful commercial monopoly. She set sail with great fanfare, but the Batavia and her gold would never reach Java, for the Company had also sent along a new employee, Jeronimus Corneliszoon, a bankrupt and disgraced man who possessed disarming charisma and dangerously heretical ideas. With the help of a few disgruntled sailors, Jeronimus soon sparked a mutiny that seemed certain to succeed--but for one unplanned event: In the dark morning hours of June 3, the Batavia smashed through a coral reef and ran aground on a small chain of islands near Australia. The commander of the ship and the skipper evaded the mutineers by escaping in a tiny lifeboat and setting a course for Java--some 1,800 miles north--to summon help. Nearly all of the passengers survived the wreck and found themselves trapped on a bleak coral island without water, food, or shelter. Leaderless, unarmed, and unaware of Jeronimus's treachery, they were at the mercy of the mutineers. Jeronimus took control almost immediately, preaching his own twisted version of heresy he'd learned in Holland's secret Anabaptist societies. More than 100 people died at his command in the months that followed. Before long, an all-out war erupted between the mutineers and a small group of soldiers led by Wiebbe Hayes, the one man brave enough to challenge Jeronimus's band of butchers. Unluckily for the mutineers, the Batavia's commander had raised the alarm in Java, and at the height of the violence the Company's gunboats sailed over the horizon. Jeronimus and his mutineers would meet an end almost as gruesome as that of the innocents whose blood had run on the small island they called Batavia's Graveyard. Impeccably researched and beautifully written, Batavia's Graveyard is the next classic of narrative nonfiction, the book that secures Mike Dash's place as one of the finest writers of the genre.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
In de vroege morgen van 4 juni 1629 loopt de Batavia, een pronkschip van de VOC, op haar eerste reis naar 'de Oost', rijk beladen met goud, zilver en edelstenen, op een rif voor de kust van 'Zuidtland', oftewel Australie. Terwijl opperkoopman Francisco Pelsaert met de enige sloep koers zet naar Java om hulp te halen, richt de gemankeerde onderkoopman Jeronimus Cormelisz, gedreven door een explosief mengsel van ambitie en halfbegrepen esoterische ideeen, een ware slachting aan onder de opvarenden op een eiland voor de kust van Australie dat sindsdien als 'Batavia's dodenakker' bekendstaat.
In De ondergang van de Batavia evoceert Dash op overtuigende wijze de condities en hierarchische verhoudingen aan boord van een VOC-schip, de rivaliteit tussen opperkoopman en schipper, en de ongewenste intimiteiten als gevolg van het maandenlange samenzijn in bedompte, nauwe scheepsruimten. Dash gunt de lezer een macaber kijkje achter de weelderige facade van de VOC, het boegbeeld van de zeventiende-eeuwse handelsnatie. Tegelijkertijd is het boek een intrigerende zoektocht naar de motieven van een moorddadige psychopaat die, in de greep van de dwaalleren van de geheime religieuze genootschappen van Holland, een zeereis kon maken tot een afdaling in de hel.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.18)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 2
3 15
3.5 16
4 72
4.5 20
5 49

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,963,988 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar