StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Elementaire deeltjes

door Michel Houellebecq

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5,505861,867 (3.6)131
An international literary phenomenon, The Elementary Particles is a frighteningly original novel–part Marguerite Duras and part Bret Easton Ellis-that leaps headlong into the malaise of contemporary existence. Bruno and Michel are half-brothers abandoned by their mother, an unabashed devotee of the drugged-out free-love world of the sixties. Bruno, the older, has become a raucously promiscuous hedonist himself, while Michel is an emotionally dead molecular biologist wholly immersed in the solitude of his work. Each is ultimately offered a final chance at genuine love, and what unfolds is a brilliantly caustic and unpredictable tale. Translated from the French by Frank Wynne.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 131 vermeldingen

Engels (61)  Frans (9)  Nederlands (8)  Italiaans (2)  Spaans (2)  Catalaans (1)  Portugees (1)  Deens (1)  Hebreeuws (1)  Alle talen (86)
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
Echt geen slecht boek. Er staan interessante gedachten in. Minpunt is de tendens om sentimenteel te worden. Dat moest waarschijnlijk het boek voor een groter publiek toegankelijker maken. De uitgebreide beschrijvingen van seksuele uitspattingen moeten natuurlijk een van de hoofdpersonages karakteriseren. Dat is begrijpelijk, maar bij teveel wordt het vervelend en overbodig. Tenslotte is veel erg voorspellend. Het komt zoveel voor dat schrijvers hun personages laten sterven door zelfmoord, ziekte en/of ongelukken om het verhaal te kunnen beëindigen. ( )
  Rodemail | Dec 28, 2018 |
Wat kan ik – los van het feit dat ik er niet per se naar streef origineel te zijn- zeggen over dit boek dat nog niet eerder gezegd is ? Weinig wellicht. Desondanks toch een poging.

Elementaire deeltjes verscheen voor het eerst in het Frans in 1998 (Flammarion) en al meteen het jaar daarna in Nederlandse vertaling bij De Arbeiderspers. Tegen die tijd waren er 300.000 exemplaren van het boek verkocht in Frankrijk en de eerste druk bij De Arbeiderspers werd nog dezelfde maand gevolgd door een tweede druk en de volgende maand door een derde druk. Dat zegt voldoende over de immense populariteit die het boek op geen tijd verwierf, me dunkt.

Alhoewel, populariteit ... De auteur kreeg zo’n beetje verzameld “links” – of toch datgene wat zichzelf als dusdanig betitelde – over zich heen en ging lopen met eretitels genre “seksist”, “anti-feminist”, “homohater”, “racist”, “stalinist”, “pornograaf” en dergelijke meer. En het is nog maar de vraag hoéveel van de kopers het boek ook effectief gelezen hebben. Het fenomeen van “voor in de boekenkast” duikt per slot van rekening wel vaker op bij boeken die om een of andere reden gehypet worden. En dat fenomeen is voor mij al een paar decennia een zeer goede reden om immens populaire boeken pas te kopen een keer ze op de rommelmarkt terecht komen (dat doen ze sowieso) en het stof er rond gaan liggen is.

Misschien koop ik dus binnen een paar jaar wel Soumission (2015) van dezelfde auteur, maar deze maand heb ik dus uiteindelijk Elementaire deeltjes gelezen. En goed bevonden. De stijl van de auteur sluit perfect aan bij de inhoud (onderkoeld, afstandelijk), filosofisch is er voor het overgrote deel geen speld tussen te krijgen, je blijft lezen tot je aan het einde bent. Of toch aan het einde min twee hoofdstukken, want hoofdstuk 7 van het derde deel, Emotionele oneindigheid, en de Epiloog hoefden wat mij betreft niet. Ik snap wel dat Houellebecq het geheel daar tracht te kaderen, maar als het kader na zo’n 300 bladzijden voor een of andere lezer nog niet duidelijk is, dan heeft dat ook geen enkele zin meer.

Voor de rest: als u ter gelegenheid van het “halfeeuwfeest” van de revolutie die nooit plaats vond, genaamd mei ’68, één boek zou willen lezen en u hebt Elementaire deeltjes nog niet gelezen, dan is het daarvoor nu een uitstekend moment. ( )
1 stem Bjorn_Roose | Aug 1, 2018 |
Vreemd, zeer vreemd boek: afstotend en intrigerend tegelijk en vooral triest, intriest. Tweederde van het boek volgen we de deprimerende levensgang van twee halfbroers Bruno en Michel. De ene is seksueel geobsedeerd en via hem krijgen we een opeenvolging gepresenteerd van masturbatiescènes, exhibitionistische taferelen en mislukte pogingen tot contact met de andere sekse. De andere is een wetenschappelijk genie dat al even erg worstelt met die seksuele drang, maar op een volledig introverte manier. Houellebecq toont met handen en voeten aan hoe de beide broers misvormd zijn geweest door hun afwezige vader en vooral hun hippie-moeder en hoe ze opgejaagd zijn door het seksuele libertarisme van de jaren ’60 en later. Hij verbindt dit met de nefaste maatschappelijke tendenzen als hyper-individualisme en liberaal-kapitalistische vermarkting van alle sferen van het leven. En tussendoor laat hij Michel (en af en toe ook Bruno) uitgebreid mijmeren over de band tussen de kwantummechanica en het frustrerende echte leven. Je zou voor minder neerslachtig worden.
Ik heb me echt moeten dwingen om dit boek al niet na 50 bladzijden dicht te slaan. Maar ik moet toegeven dat de sardonische uithalen naar het losgeslagen individualisme, de verwording van de mei ’68-generatie in hedonistisch libertarisme en New Age gewauwel, de beschrijving van de fundamentele eenzaamheid en onmacht van de personages, me wel prikkelden om voort te lezen, ondanks de misantropische saus. En dan plots, ongeveer driekwart ver, duiken er echte gevoelens en emoties op, van vriendschap, tederheid en compassie, waarbij vooral vrouwen de drager en motor van die gevoelens blijken te zijn (om een af andere reden verwacht je zo’n positief vrouwbeeld niet bij zo’n misantroop als Houellebecq). Maar zowel voor Bruno als Michel loopt het op niets uit. Dit deel vond ik het meest interessante, met zelfs enkele echt ontroerende passages. En natuurlijk weer die alles doordrenkende nihilistische sfeer, nog het best verwoordt door een Engelse collega van Michel: “On peut envisager les événements de la vie avec humour pendant des années, parfois de très longues années, dans certains cas on peut adopter une attitude humoristique pratiquement jusqu'à la fin; mais en définitive la vie vous brise le cœur. Quelles que soient les qualités de courage, de sang-froid et d'humour qu'on a pu développer tout au long de sa vie, on finit toujours par avoir le cœur brisé. Alors, on arrête de rire. Au bout du compte il n'y a plus que la solitude, le froid et le silence. Au bout du compte, il n'y a plus que la mort”.
En op het eind wordt het boek plots een sciencefiction verhaal en belanden we in een toekomstige wereld waar – blijkbaar dank zij het genie van Michel – de menselijke soort plaats heeft gemaakt voor een soort die geslachtsloos reproduceert en waar seks alleen nog puur genot is; niet toevallig – en Houellebecq gaf dit halfweg het boek al aan – correspondeert dit zo goed als helemaal met Huxley’s Brave New World. De losgeslagen seksuele drive waar de mensen tot dan toe zo onder leden was er wegvallen door het uitgommen van de individualiteit: iedereen is immers kloon van hetzelfde basismateriaal. Een wel zeer gemakkelijke uitweg van Houellebecq.
Het blijft een raadsel wat Houellebecq hier nu allemaal zelf van vindt: de ongerijmdheden in zijn wetenschappelijk verhaal (dat erg dilettant overkomt), de bewuste provocaties, het voortdurend verspringen van vertellerstandpunt (zonder dat we goed kunnen achterhalen wie nu aan het woord is)… het lijkt allemaal op een spel om de lezer in verwarring te brengen, of illustreert Houellebecq daarmee dat ook hij niet weet hoe het probleem van de hyper-individualiteit kan opgelost worden?
Kortom, zeer gemengde gevoelens: dit boek stoot af, en dat is waarschijnlijk ook bewust zo bedoeld door de auteur; het bevat enkele aangrijpende wendingen, maar eindigt dan compleet in de mist. Naar mijn aanvoelen zeker geen geslaagd boek, maar alleszins intrigerend. ( )
1 stem bookomaniac | Apr 10, 2016 |
Elementaire deeltjes is het verhaal van twee halfbroers. Michel is een gevierd bioloog, Bruno een perverse seksverslaafde die als kind ernstig gepest werd.

Meermaals heb ik mijn wenkbrauwen gefronst wanneer het verhaal van Michel verteld werd. Wanneer je -zoals ik- niet thuis bent in het wereldje van fysica e.d. dan is het met momenten een behoorlijk ingewikkeld verhaal.
Een maatschappijkritisch boek dat, helaas, mijn hooggespannen verwachtingen niet wist in te lossen. De reviews die ik, helaas, op voorhand had gelezen waren nochtans erg lovend. Helaas helaas, not my cup of tea... ( )
  kleinkacheltje | Feb 20, 2013 |
Intrigerend. Dat is het woord waarmee ik dit boek het beste kan beschrijven. Houellebecq is ontzettend scherp in zijn observaties van onze maatschappij. Veel van zijn analyses zette me aan het denken en raakte in mij een snaar. Sommige delen in het boek zijn ronduit hilarisch zoals het stuk over de new age camping, terwijl andere gedeelten me juist een wanhopig of treurig gevoel gaven. Verder geef ik toe dat ik lang niet alles snapte, maar dat stootte me niet af. Integendeel dit is echt een boek dat ik nog een keer wil lezen en daarna nog een keer. Er gaat een enorme kracht van het boek uit. Dat klinkt misschien een beetje raar, maar daarmee bedoel ik eigenlijk te zeggen dat het boek veel emoties oproept en mensen aan het denken zet. Er zullen maar weinig mensen zijn die zo'n boek kunnen schrijven. Absoluut een aanrader om te lezen wat mij betreft. ( )
1 stem lilianboerboom | Dec 26, 2011 |
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
35 livres cultes à lire au moins une fois dans sa vie
Quels sont les romans qu'il faut avoir lu absolument ? Un livre culte qui transcende, fait réfléchir, frissonner, rire ou pleurer… La littérature est indéniablement créatrice d’émotions. Si vous êtes adeptes des classiques, ces titres devraient vous plaire.
De temps en temps, il n'y a vraiment rien de mieux que de se poser devant un bon bouquin, et d'oublier un instant le monde réel. Mais si vous êtes une grosse lectrice ou un gros lecteur, et que vous avez épuisé le stock de votre bibliothèque personnelle, laissez-vous tenter par ces quelques classiques de la littérature.
 
Trotzdem sind die "Elementarteilchen" kein nihilistisches Buch, denn sie enthalten auch eine positive Utopie. Und die liegt - hier ist Houellebecq wertkonservativ im besten Sinne des Wortes - in der Moral und in der Liebe. Wenn es schon im sechsten Kapitel des ersten Teils heißt, es "ließe sich behaupten, daß eine Gesellschaft, die von den reinen Prinzipien der universellen Moral geleitet wird, ebenso lange besteht wie die Welt", dann wird der Vision des geklonten Menschen eine Existenzform gegenübergestellt, der man sich zumindest annähern kann. Diese positive Utopie ist auch anderen Episoden des Romans eingeschrieben, nicht zuletzt den beiden Liebesgeschichten, die gerade durch ihre Unzulänglichkeiten so ergreifen. Noch hat die "Kampfzone" sich nicht in alle Bereiche menschlichen Lebens ausgeweitet: "Mitten in der großen natürlichen Barbarei ist es den Menschen manchmal (wenn auch selten) gelungen, kleine, warme, von der Liebe besonnte Plätze zu schaffen. Kleine, abgekapselte reservierte Bereiche, in denen Intersubjektivität und Liebe herrschten."
toegevoegd door Indy133 | bewerkliteraturkritik.de, Thomas Bollwerk (Nov 1, 1999)
 

» Andere auteurs toevoegen (29 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Houellebecq, Michelprimaire auteuralle editiesbevestigd
Haan, Martin deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Keynäs, VilleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Perroni, Sergio ClaudioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wittmann, UliVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Wynne, FrankVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

An international literary phenomenon, The Elementary Particles is a frighteningly original novel–part Marguerite Duras and part Bret Easton Ellis-that leaps headlong into the malaise of contemporary existence. Bruno and Michel are half-brothers abandoned by their mother, an unabashed devotee of the drugged-out free-love world of the sixties. Bruno, the older, has become a raucously promiscuous hedonist himself, while Michel is an emotionally dead molecular biologist wholly immersed in the solitude of his work. Each is ultimately offered a final chance at genuine love, and what unfolds is a brilliantly caustic and unpredictable tale. Translated from the French by Frank Wynne.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.6)
0.5 17
1 57
1.5 12
2 120
2.5 37
3 285
3.5 103
4 429
4.5 65
5 289

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,806,930 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar