StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Suttree door Cormac McCarthy
Bezig met laden...

Suttree (origineel 1979; editie 1992)

door Cormac McCarthy (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
3,050684,521 (4.18)1 / 254
The story of Cornelius Suttree, who has forsaken a life of privilege with his prominent family to live in a dilapidated houseboat on the Tennessee River near Knoxville. Remaining on the margins of the outcast community there - a brilliantly imagined collection of eccentrics, criminals, and squatters - he rises above the physical and human squalor with detachment, humor, and dignity.… (meer)
Lid:hvector
Titel:Suttree
Auteurs:Cormac McCarthy (Auteur)
Info:Vintage (1992), 480 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Suttree door Cormac McCarthy (1979)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

» Zie ook 254 vermeldingen

Engels (62)  Frans (2)  Nederlands (1)  Italiaans (1)  Spaans (1)  Alle talen (67)
'Cormac McCarthy's magnum opus', lees ik op de achterflap van mijn editie. Mij lijkt het eerder een vingeroefening voor het moois (mag je dat woord gebruiken voor boeken van deze schrijver?) dat hij nadien gepubliceerd heeft. De klassieke ingrediënten zijn aanwezig: personages aan de zelfkant van de samenleving, uitvoerige beschrijvingen, een woordenschat waar zelfs een meest doorwinterde lezers af en toe een woordenboek voor moet raadplegen (Chapeau voor de vertaler!).

Maar het is allemaal wat te barok en te vrijblijvend. Aan het einde van het boek is elk synoniem van vies, smerig, vuil, drekkig, goor, etc. gepasseerd. Als lezer heb je het dan echt wel gehad (als je het zo lang volhoudt, wat niet bij iedereen het geval is, als ik de recensies hier zie). De momenten van schoonheid zijn zeldzaam en worden snel en bruut de nek omgedraaid. Dat zal hij in later werk ook wel blijven doen, maar dan toch met meer finesse. Sommige lezers ontdekten humor in de roman, maar ik vrees dat humor tot dezelfde categorie behoort als smaken en geuren. Het gaat dan allicht om de exploten van Suttrees protégé Harrogate. Ik vond ze eerder wrang dan grappig, maar dat zal aan mij liggen.

Suttree dus, een visser die leeft van dag tot dag en 's avonds opdrinkt wat hij overdag verdiend heeft, maar dan toch - meestal - met enige terughoudendheid. Hij leeft tussen de verschoppelingen, maar toch weer niet helemaal.Hij staat aan de zijlijn van de zelfkant van de maatschappij. Hoe hij daar beland is, wordt nooit helemaal duidelijk. Het lijkt meer op een zelfgekozen ballingschap dan een onontkoombaar lot.

Als je bereid bent om door de modder en de drek te waden, zal je merken dat Suttree McCarthy de kans biedt om die zelfkant met enig mededogen te beschrijven. Maar juist die positie van Suttree creëert een afstandelijkheid die het verhaal niet ten goede komt. Vergelijk dit maar met de anonieme jongen uit Meridiaan van Bloed. Uiteindelijk is de beloning toch wat mager voor de inspanning die je ervoor moet leveren. ( )
  brver | May 12, 2024 |
"Suttree" is a fat one, a book with rude, startling power and a flood of talk. Much of it takes place on the Tennessee River, and Cormac McCarthy, who has written "The Orchard Keeper" and other novels, gives us a sense of river life that reads like a doomed "Huckleberry Finn."
toegevoegd door eereed | bewerkNew York Times, Jerome Charyn (Feb 18, 1979)
 

» Andere auteurs toevoegen (4 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
McCarthy, Cormacprimaire auteuralle editiesbevestigd
Fontana, PedroVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

The story of Cornelius Suttree, who has forsaken a life of privilege with his prominent family to live in a dilapidated houseboat on the Tennessee River near Knoxville. Remaining on the margins of the outcast community there - a brilliantly imagined collection of eccentrics, criminals, and squatters - he rises above the physical and human squalor with detachment, humor, and dignity.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.18)
0.5 2
1 9
1.5
2 23
2.5 4
3 73
3.5 15
4 157
4.5 34
5 249

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,501,942 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar