StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

La Secte des égoïstes door Eric-Emmanuel…
Bezig met laden...

La Secte des égoïstes (origineel 1994; editie 2013)

door Eric-Emmanuel Schmitt (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
25811104,434 (3.15)1
Fantaisie, divertissement érudit, pastiche du 18e siècle, ce premier roman paradoxal réunit (ainsi en décide le titre) un groupe d'individus solipsistes pour qui les autres n'existent pas. [SDM]
Lid:Natperrin
Titel:La Secte des égoïstes
Auteurs:Eric-Emmanuel Schmitt (Auteur)
Info:Livre de Poche (2013)
Verzamelingen:Bibliothèque orange et grise, Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

De sekte der egoïsten door Éric-Emmanuel Schmitt (1994)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 1 vermelding

Frans (4)  Spaans (3)  Engels (2)  Nederlands (1)  Duits (1)  Alle talen (11)
Wie in zijn studies ooit een beetje filosofie heeft moeten/mogen ondergaan, zal wellicht vertrouwd zijn met de term "solipsisme", de visie dat de wereld alleen maar in ons hoofd bestaat, dat er zonder ons er geen echte materie of andere mensen zouden zijn. Voor het gezond verstand lijkt dit een belachelijke denkwijze, maar als je wat uitleg krijgt over de subject-object-manier om naar de wereld te kijken, dan lijkt het solipsisme toch enigszins plausibel; vandaar dat de visie regelmatig in de Westerse filosofie is opgedoken.
Schmitt onderneemt in dit korte boekje een poging om eens en voorgoed af te rekenen met het solipsisme. Hij voert in dit verhaal een zogezegd vergeten 18de-eeuwse filosoof van Nederlandse afkomst op, de zogezegde stichter van de sekte van de egoïsten, in feite een onverbloemd aanhanger van het solipsisme. Het loopt slecht af met de man, laat dat duidelijk zijn: onze filosoof raakt door een heftige verliefdheid op een dansende zigeunerin (een al te doorzichtige knipoog naar Esmeralda in Victor Hugo's Bultenaar van de Notre Dame) helemaal in de ban van een ander wezen en blijkt dus absoluut niet Meester van de Wereld te zijn, wat hem tot pure waanzin drijft; liefde doodt alle egoïsme, is de nogal moralistische boodschap van Schmitt. Het verhaal van de filosoof ligt ingebed in dat van een stoffige archief-onderzoeker die door een toeval op het spoor komt van de solipsist: het is diens obsessie om meer te weten over de vergeten filosoof, die door Schmitt uiteindelijk centraal wordt geplaatst. Dat resulteert in een vlot vertelde queeste vol suspense, maar het stelt uiteindelijk toch wat teleur, vooral door de redelijk voorspelbare afloop. Ik moet toegeven dat ik er meer van verwacht had. Toch één geniale passage: de monoloog die God met zichzelf voert, waarin Hij vaststelt dat Hij de werkelijke schepper is van de wereld, maar nu geen raad meer weet met de vrijheid die hij de mens heeft toebedeeld, en bovendien vastloopt op de vraag wie Hem dan heeft geschapen. ( )
  bookomaniac | Oct 17, 2015 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (7 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Éric-Emmanuel Schmittprimaire auteuralle editiesberekend
Gratama, EefVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie uit de Spaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Para Dominique
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Era una tarde de diciembre, en la Biblioteca Nacional.
Una sera di dicembre alla Biblioteca nazionale.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ob ich mich nun bis zum Himmel emporschwinge oder in die allerunterirdischsten Gegenden hinabsteige, so gehe ich doch nie aus mir selbst heraus, und nie nehme ich etwas anderes wahr als meinen eigenen Gedanken.
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Fantaisie, divertissement érudit, pastiche du 18e siècle, ce premier roman paradoxal réunit (ainsi en décide le titre) un groupe d'individus solipsistes pour qui les autres n'existent pas. [SDM]

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Prikkelende roman over schijn en werkelijkheid van de schrijver van Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran

Stel dat het leven slechts een droom is? Stel dat de wolken, de vogels, de aarde en de andere mensen slechts voorstellingen zijn van onze geest?

Een wetenschappelijk onderzoeker stuit bij toeval op het bestaan van een excentrieke figuur, Gaspard Languenhaert, die deze ‘egoïstische’ filosofie in de literaire salons van de achttiende eeuw uitdroeg en daarna een school in Montmartre oprichtte, waar zijn volgelingen met hem beweerden dat zij als enigen bestonden en dat de wereld slechts hun verzinsel was. Geïntrigeerd gaat de wetenschapper op zoek naar deze zonderlinge filosoof, wiens sporen telkens opduiken en weer verdwijnen.

Deze zoektocht voert hem van Parijs naar Amsterdam, maar confronteert hem vooral met zichzelf, totdat hij zijn greep op de rede kwijtraakt en niet meer weet wat droom en werkelijkheid is. Want als de wereld slechts een droom is, is ieder van ons de schepper ervan, dus God.

De sekte van de egoïsten is een prikkelende, verwarrende en fascinerende roman die beschrijft wat er gebeurt als logica waanzin wordt.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.15)
0.5
1 3
1.5 1
2 8
2.5 2
3 17
3.5 5
4 17
4.5 1
5 2

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,558,140 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar