StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De gelukkige huisvrouw (2000)

door Heleen van Royen

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
3281579,262 (3.03)2
Lea is an immaculate 30-something whose husband Harry's job in real estate allows her an enviably glossy lifestyle. Emancipation isn't in her vocabulary and as long as the money rolls in, all is rosy. So, when Harry Jr. arrives, she is a little traumatized at having to swap canapes for baby rusks.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Nederlands (9)  Engels (6)  Alle talen (15)
1-5 van 9 worden getoond (volgende | toon alle)
Het is een boek waarbij ik moet denken aan een muziekstuk. Maar dan wel bijzonder: het begint met een stormachtig tempo en geraas en komt uiteindelijk tot rust in een kalme melodie. De hoofdpersoon raakt zwanger, hoewel ze daar zelf niet veel zin aan heeft. Haar man daarentegen wil wel graag een kind en zorgt daar na de geboorte ook goed voor. De vrouw echter wordt gek na de zwangerschap en beland bij de psychiater. Via hem komt ze terecht bij haar jeugd en haar vroeg gestorven vader. Het verdriet over de vader komt terug en verwerkt ze alsnog, min of meer. ( )
  Pieter_Goldhoorn | Dec 11, 2016 |
Het duurde een tijdje tot ik de irritante stem van Carice van Houten niet meer in mijn hoofd hoorde tijdens het lezen, nóg een reden waarom het altijd beter is eerst het boek te lezen en dan pas de film te zien. Met dit boek had ik die regel niet gevolgd omdat ik eigenlijk helemaal geen zin had om iets van Heleen van Royen te lezen. Ik vreesde het platte taalgebruik en groffe sexscenes. Omdat het boek opgenomen is in de Volkskrant uitgave "De Beste Debuutromans" ben ik het uiteindelijk toch gaan lezen, en het viel me allengs mee.

Toch ben ik geen echte fan van Heleen van Royen. Er zijn moment waar het boek erg gedateerd overkomt (wist een jonge vrouw in 2000 écht niet hoe een computermuis werkt?). Er komt inderdaad veel schunnigheid in voor in dit boek én er her en der lijken er thema's opgeworpen te worden die dan ineens in het niet verdwijnen.

Omdat de tangverlossing zo ontzettend intens is geschreven en ze de lezer mee weet te slepen in de geest van de hoofdpersoon blijft mijn oordeel over "De gelukkige huisvrouw" toch overwegend positief. ( )
  JessicaSim | Mar 26, 2012 |
De debuutroman van de inmiddels bekende schrijfster had alles mee om een bestseller te worden: een goed-ogende auteur (1965, medewerkster aan diverse glossy's) wier man (Ton van Royen) een populair tv-programma maakte, een geoliede publiciteitscampagne, en, last but not least, een onderwerp dat velen aan zal spreken. Lea Meyer-Cornelissen, een 31-jarige makelaarsvrouw in Aerdenhout voor wie emancipatie een vies woord is, heeft alles wat haar hartje begeert. Wanneer haar man Harry het in zijn hoofd haalt dat hij een kind wil, stemt zij toe, op voorwaarde dat hij haar elke avond zal beminnen. Ze raakt dan ook spoedig in verwachting. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar de in detail beschreven bevalling (met de tang) wordt een ramp en Lea belandt in een postnatale psychose. In de loop van de psychiatrische behandeling komt ze er achter dat ze de zelfmoord van haar vader niet heeft verwerkt, twintig jaar geleden, een direct gevolg van de echtscheiding van haar ouders. In een vraaggesprek met Vrij Nederland bekende de schrijfster dat de roman deels autobiografisch is. Een vlot relaas met veel dialogen, korte zinnen en een onverbloemd taalgebruik. Paperback; vrij kleine druk. Op het omslag een scene uit de recente verfilming met Carice van Houten en Waldemar Torenstra. - Redactie



--------------------------------------------------------------------------------

© Biblion ( )
  dancingcurls | Nov 27, 2010 |
Het verhaal gaat over Lea meyer die werkt als stewardess bij KLM. Op een vlucht heeft ze sex met haar vriend in het vliegtuig en die man wil een babytje met Lea. Lea wil dit niet maar ze doet het toch maar.. Als ze na 9 maanden hoog zwanger is gaat het mis. Ze raakt in een depressie en heeft geen zin meer om zwanger te zijn. En dan moet ze bevallen en doet ze heel chagarijnig tegen iedereen die om haar heen staat te steunen. Ze scheurt ook nog is uit en heeft heel veel pijn en bloedverlies. Als ze uit het ziekenhuis ontslagen wordt , merkt ze dat ze van haar vriend Harry niet meer zoveel aandacht krijgt als eerst en besluit het kind in een doos te doen met een dekentje erover zodat ze weer lekker met z'n tweetjes zijn. Harry komt erachter en vind Lea ook depressief. Dan moet ze naar zo'n huis waar allemaal van zulke mensen zitten en daar doet ze heel afstandelijk en gesloten. Maar op een gegeven moment komt Harry weer langs met de baby en dan kan ze opeens wel weer heel normaal doen. Dus dan mag ze weer weg uit dat tehuis en ze leven nog lang en gelukkig.

Koen, K3D.
  ilovenederlands | May 13, 2010 |
Het leven van een jonge makelaarsvrouw in Aerdenhout is zorgeloos, tot haar man eenkind wil en traumatische complicaties het gevolg zijn ( )
  huizenga | Apr 5, 2010 |
1-5 van 9 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Dit boek is voor jou. Toen ik het schreef, heb ik steeds aan je gedacht. Misschien heb je het geleend, misschien heb je het cadeau gekregen, misschien heb je het gekocht. Ik hoop het laatste. Hoe dan ook, het is nu van jou. Je mag ermee doen wat je wilt. Het bestaat uit 80962 woorden. Ik zou het op prijs stellen als je ze allemaal leest. Het verhaal begint op bladzijde 7.
Eerste woorden
'Hoelang heb je in de isoleercel gezeten?'
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Lea is an immaculate 30-something whose husband Harry's job in real estate allows her an enviably glossy lifestyle. Emancipation isn't in her vocabulary and as long as the money rolls in, all is rosy. So, when Harry Jr. arrives, she is a little traumatized at having to swap canapes for baby rusks.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De gelukkige huisvrouw is het moedige, zowel hilarische als ontroerende verslag van Lea, een jonge vrouw die vecht voor zichzelf, om in het reine te komen met haar verleden. Het is een roman over de universele thema's geboorte en dood, zwangerschap en moederschap, op humoristische en ironische wijze verteld. Laat je meevoeren in Lea's waanzinnige wereld - de wereld van een gelukkige huisvrouw.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.03)
0.5 1
1 3
1.5 1
2 15
2.5 2
3 27
3.5 3
4 19
4.5
5 4

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,810,389 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar