StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Beyond Good and Evil (Penguin Classics) door…
Bezig met laden...

Beyond Good and Evil (Penguin Classics) (origineel 1886; editie 2003)

door Friedrich Nietzsche (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
10,02277743 (3.84)65
Nietzsche doet in Voorbij goed en kwaad (1886) meer dan ooit een poging tot een systematische behandeling van thema’s waarop al eerder, ook in het voorafgaande lyrische Aldus sprak Zarathoestra, werd gezinspeeld. In dit ‘gevaarlijke boek’ worden het kennend subject en de vrije wil als ficties ontzenuwd. Nietzsche legt springstof onder de heersende metafysica, en begrippen als objectiviteit, verantwoordelijkheid en historisch besef worden rigoureus tot hun oorsprong als ‘wil tot macht’ herleid.Nietzsche maakt ‘een studie van de doorsneemens’ (par. 26) en analyseert de banaliteit (par. 268) om er zich als voorname geest en ‘goede Europeaan’ van te distantiëren. In dit kader introduceert hij het fundamentele onderscheid tussen herenmoraal, met het begrippenpaar ‘goed en slecht’ als expressie van de aristocratische geest, en slavenmoraal als bron van het begrippenpaar ‘goed en kwaad’. Dat hij zich realiseerde dat zijn filosofische opstelling in een isolement voerde, blijkt uit de beroemde Nazang ‘Uit hoge bergen’. Nietzsche besefte dat zijn filosofie pas in de toekomst – rond 2ooo – op instemmnende lezers kon rekenen.… (meer)
Lid:Robbie1970
Titel:Beyond Good and Evil (Penguin Classics)
Auteurs:Friedrich Nietzsche (Auteur)
Info:Penguin Classics (2003), Edition: Reissue, 240 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, Aan het lezen
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Voorbij goed en kwaad door Friedrich Nietzsche (1886)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 65 vermeldingen

Engels (61)  Catalaans (4)  Spaans (4)  Italiaans (3)  Nederlands (2)  Portugees (Portugal) (1)  Frans (1)  Alle talen (76)
Toon 2 van 2
Andere ideeën/besprekingen:

The Project Gutenberg Project (in English): http://projectgutenbergproject.blogspot.be/2014/10/beyond-good-and-evil-by-fried...
  Nadyne03 | Nov 28, 2014 |
Voorbij goed en kwaad, na Aldus sprak Zarathoestra en Ecce homo wellicht het meest gelezen boek van Nietzsche, is in essentie een radicale kritiek op de moderniteit. Nietzsche trekt met de felheid die hem eigen is, van leer tegen de moderne wetenschappen, de moderne kunsten en de moderne politiek. Alles waarop Nietzsches tijd - en dat is in grote lijnen ook onze 'moderne' tijd - trots was, wordt door deze oneigentijdse filosoof en psycholoog genadeloos geattaqueerd. Begrippen als'wetenschappelijke objectiviteit', 'sympathie', 'ethische verantwoordelijkheid' worden minutieus ontleed en tot hun werkelijke oorsprong herleid: de wil tot macht.Voorbijgoed en kwaad kan gelezen worden - en het was Nietzsches intentie dat dit gebeurde - als een programmatische verhandeling waarmee hij zijn geestverwanten probeerde te bereiken, vrije geesten, mensen van de toekomst, die in Nietzsche hun gelijke, of liever nog, hun geestelijk leider wilden zien.Het boek, dat is opgebouwd uit 296 paragrafen variërend van enkele regels tot een paar bladzijden, kan worden beschouwd als pendant van zijn Aldus sprak Zarathoestra, dat een jaar eerder was voltooid en waarin Nietzsche een eerste poging doet zijn filosofisch denken samen te vatten. Waar Zarathoestra uitblinkt door symboliek en literaire presentatie, is Voorbij goed en kwaad bekend om zijn vele kernachtige - en buitengewoon citeerbare - aforismen.


Recensie(s)
NBD|Biblion recensie
"Jenseits von Gut und Böse" is een van de belangrijkste teksten van de grote Duitse filosoof Nietzsche (1844-1900), onmisbaar voor een goed begrip van zijn cultuurkritiek. De vertaling die Thomas Graftdijk in 1979 publiceerde is nu in het kader van de voortreffelijke Nietzsche-bibliotheek van de Arbeiderspers herzien door Paul Beers en van noten en een kort nawoord voorzien door Hans Driessen. De verschillen met de vorige editie zijn niet groot; Graftdijk werkte naar de editie van Schlechta, Beers gebruikt de Kritische Studienausgabe van Colli en Montinari, en de laatste is beduidend zorgvuldiger. Wie hecht aan wetenschappelijke nauwgezetheid moet de vorige vertaling vervangen; maar als het voldoende is om over een kwalitatief hoogwaardige vertaling te beschikken, dan kan de vorige nog heel lang mee.
(Biblion recensie, Dr. D.G. van der Steen.)
  aitastaes | Feb 27, 2012 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (220 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Friedrich Nietzscheprimaire auteuralle editiesberekend
Clyne, RonaldOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cowan, MarianneVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Crossley, StevenVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Crowe, IanIllustratorSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Doren, Stephen VanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gebhard, WalterAfterword, Chronology, BibliographySecundaire auteursommige editiesbevestigd
Graftdijk, ThomasVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Holingdale, R.J.VertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jennings, AlexVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kaufmann, WalterVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kaufmann, Walter ArnoldVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
McMillan, RoyVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sánchez Pascual, AndrésVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sánchez Pascual, AndrésVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tanner, MichaelIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Zimmern, HelenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (3)

Nietzsche doet in Voorbij goed en kwaad (1886) meer dan ooit een poging tot een systematische behandeling van thema’s waarop al eerder, ook in het voorafgaande lyrische Aldus sprak Zarathoestra, werd gezinspeeld. In dit ‘gevaarlijke boek’ worden het kennend subject en de vrije wil als ficties ontzenuwd. Nietzsche legt springstof onder de heersende metafysica, en begrippen als objectiviteit, verantwoordelijkheid en historisch besef worden rigoureus tot hun oorsprong als ‘wil tot macht’ herleid.Nietzsche maakt ‘een studie van de doorsneemens’ (par. 26) en analyseert de banaliteit (par. 268) om er zich als voorname geest en ‘goede Europeaan’ van te distantiëren. In dit kader introduceert hij het fundamentele onderscheid tussen herenmoraal, met het begrippenpaar ‘goed en slecht’ als expressie van de aristocratische geest, en slavenmoraal als bron van het begrippenpaar ‘goed en kwaad’. Dat hij zich realiseerde dat zijn filosofische opstelling in een isolement voerde, blijkt uit de beroemde Nazang ‘Uit hoge bergen’. Nietzsche besefte dat zijn filosofie pas in de toekomst – rond 2ooo – op instemmnende lezers kon rekenen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Nagelaten Bibliotheek: Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche heeft een Nagelaten Bibliotheek. Nagelaten Bibliotheken zijn de persoonlijke bibliotheken van beroemde lezers, ingevoerd door LibraryThing leden uit de Nagelaten Bibliotheken groep.

Bekijk Friedrich Nietzsches biografische profiel.

Zie Friedrich Nietzsche's auteurspagina.

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.84)
0.5 2
1 33
1.5 2
2 59
2.5 15
3 221
3.5 35
4 375
4.5 40
5 298

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,684,697 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar