StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The great war for civilisation : the…
Bezig met laden...

The great war for civilisation : the conquest of the Middle East (origineel 2005; editie 2007)

door Robert Fisk

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,966408,363 (4.33)31
Decorated British foreign correspondent Robert Fisk has been based in the Middle East for the last twenty-five years, reporting from the world's worst trouble-spots. This is his first-person account of fifty years of bloodshed and tragedy in the area, from the Palestinian-Israeli bloodbath to the shock and awe of the current war against Iraq. The Great War for Civilisation is written with passion and anger, a reporter's eyewitness account of the Middle East's history. All the most dangerous men of the past quarter century in the region -- from Osama bin Laden to Ayatollah Khomeini, from Saddam to Ariel Sharon -- come alive in these pages. Fisk has met most of them, and even spent the night out at a guerrilla camp with bin Laden himself. In a narrative of blood and mass killing, Fisk tells the story of the growing hatred of the West by millions of Muslims, the West's cynical support for the Middle East's most ruthless dictators and America's ever more powerful military presence in the world's most dangerous lands as well as its uncritical, unconditional support for Israel's occupation of Palestinian land. It is also a story of journalists at war, of the rage, humour and frustration… (meer)
Lid:Baukis
Titel:The great war for civilisation : the conquest of the Middle East
Auteurs:Robert Fisk
Info:New York : Vintage Books, 2007.
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:war, islam, history

Informatie over het werk

De grote beschavingsoorlog door Robert Fisk (2005)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 31 vermeldingen

Engels (34)  Nederlands (4)  Spaans (2)  Alle talen (40)
Toon 4 van 4
Indrukwekkend relaas van 30 jaar correspondentschap in het Midden-Oosten. Veel verhelderende inzichten over bijvoorbeeld de oorlog tussen Iran en Irak, maar ook over de Armeense holocaust en de wapenhandel. Robert Fisk laat zien hoe oorlog in deze regio keer op keer dood en verderf zaait en wat dat doet met de mensen die er wonen.
De kracht van Fisk en wat hij in dit boek beschrijft is dat hij zijn medemensen ondanks de onmenselijke omstandigheden en talloze wreedheden waarvan hij getuige is als mensen blijft zien, niet cynisch wordt en zich steeds te weer blijft stellen tegen het onrecht en de wandaden die hij aanschouwt. Hij onthult op overtuigende wijze dat westerse landen indirect, maar ook direct verantwoordelijk zijn voor burgerdoden in verschillende conflicten in het recente verleden.
Wat te kort door de bocht is dat hij de wrede slachtingen in het hedendaagse Algerije vrijwel volledig toeschrijft aan de handelswijze van de Fransen in de koloniale tijd. ( )
1 stem WillemFrederik | Apr 17, 2012 |
"De grote beschavingsoorlog" is een enorme pil van 1370 blz waarin de oorlogscorrespondent Robert Fisk op een persoonlijke manier vertelt over zijn ervaringen in het Midden-Oosten terwijl hij zijn ervaringen van een historische achtergrond voorziet. Ook is het een woedend boek, blz na blz worden slachtoffers opgesomd van de veelal bloederige conflicten, vaak met naam en toenaam. Het is soms een beetje te veel van het goede.
De belangrijkste conflicten die Fisk bespreekt zijn:
- De Iraanse revolutie
- Het conflict tussen Israël en de Palestijnen
- De oorlog tussen Iran en Irak
- De eerste golfoorlog in 1991
- De aanslag van 11 september 2001
- De tweede oorlog tegen Saddam Hoessein en in Afghanistan.
Ook wordt er teruggeblikt op de Armeense genocide door de Turken van 1915 waarbij een miljoen Armeniërs om het leven kwamen en de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog.
Verder wordt er stilgestaan bij bewuste misdaden van de Amerikanen, zoals het neerschieten van een Iraans passagierstoestel en het gebruik van munitie met verarmd uranium waardoor in de jaren na de eerste golfoorlog veel Irakezen overlijden, terwijl ook veel Amerikaanse soldaten er last van hebben.
"De grote beschavingsoorlog" is een fascinerend boek, dat je eigenlijk snel door kunt lezen met een aanteken potlood in de hand. Voor iedereen die enigszins in het Midden-Oosten is geïnteresseerd een absolute must. ( )
2 stem erikscheffers | Aug 11, 2010 |
De grote beschavingsoorlog is een levendig, dramatisch, ontnuchterend, persoonlijk en vaak ontroerend verslag van een correspondent in het Midden-Oosten, een gebied dat al decennialang door oorlog wordt geteisterd.
Een imposant werk, een sterke aanrader, een must!
http://minervaria.wordpress.com/2007/09/22/de-grote-beschavingsoorlog/ ( )
  Minervaria | May 13, 2009 |
Een monumentaal werk van bijna veertienhonderd bladzijden en dat is bij eerste raadpleging een ontmoedigende hoeveelheid, echter reeds op de eerste bladzijde ontvouwt zich een ‘magnetische’ werking waaraan ik me slechts met moeite heb kunnen onttrekken.

De journalist Fisk beschrijft de geschiedenis van het Midden-Oosten gedurende de afgelopen dertig jaar, jaren die zonder onderbreking gekenmerkt zijn door oorlog, haat, onrecht en vernietiging en die door hem ‘De grote beschavingsoorlog’ wordt genoemd waarmee wordt gesuggereerd dat deze conflicthaarden geëntameerd worden door botsende culturen. In veel gevallen mag dat misschien zo zijn, maar soms zijn de oorzaken ook te vinden in vormen van haat en falend en misleidend leiderschap bij de combattanten. De Armeense Holocaust is toch moeilijk te beschouwen als een botsing tussen beschavingen: het was een slachting, voorgekomen uit haat en xenofobie waarbij de Turken zich als barbaren gedroegen en de Koerden zich gewetenloos lieten opzwepen om vervolgens zelf ook weer slachtoffer te worden.
Wanneer het westen zich er mee gaat bemoeien, ja, dan wordt het anders. (!)
Het beestachtig optreden van Moslimfundamentalisten in Algerije is weer van een andere dimensie. Enfin, ik zou overigens geen betere titel kunnen verzinnen of het zou moeten zijn: ‘beschaving bestaat niet’.

Het boek bevat onthutsende reportages vanuit getroffen gebieden, behandelt uitgebreid de opmaat tot het volgende conflict en volgt de geschiedenis met nadruk op de westerse houding ten opzichte van de brandhaarden in het Midden-Oosten en de vaak leidende rol die met name Amerika en Israël in deze regio (wensen te) spelen.
Onthutsende verhalen waarbij via analyses vaak de beschuldigende vinger naar het Westen en Israël wijst. Bijzonder zijn ook de beschrijvingen van zoektochten naar de herkomst van wapens en munitie. Aan de hand van codenummers op gevonden restanten van gebruikt materiaal wordt de lezer verslag gedaan over de mistige wereld die ‘wapenhandel’ heet.

Reeds bij lezing van het boek overviel me de vraag hoe dit alles in hemelsnaam heeft kunnen plaatsvinden en nu nog steeds aan de orde van de dag is en ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat al de beschreven ellende het gevolg is van een pervers gebruik van macht. Macht die gebruikt wordt om de waarheid naar eigen hand te zetten en deze desnoods , wanneer het zo uitkomt, geheel te ontkennen. Macht die gebruikt wordt om de sterkste te laten heersen over machteloze minderheden.

Een stortvloed aan (achtergrond)informatie, samengesteld door een begenadigd schrijver/journalist.

Een boek om altijd onder handbereik te hebben. (maar dan wel de hoofdstukken op onderwerp zelf even indexeren) ( )
2 stem deklerk | Aug 15, 2008 |
Toon 4 van 4
There are no illustrations in the text, but there is an end paper portrait of Bin Laden, looking benign but, oddly, a bit drunk. A great book is a great evil, wrote Callimachus. Vigilant editing and ruthless pruning could perhaps have made two or three good short books out of this one.
toegevoegd door mikeg2 | bewerkThe Guardian, Oliver Miles (Nov 19, 2005)
 
This is really several books fighting each other inside the sack. It could have been an intelligent young person's guide to Western Asia, or a concentrated, closely structured polemic against American policy in the region, or just a memoir.
 

» Andere auteurs toevoegen (16 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Fisk, Robertprimaire auteuralle editiesbevestigd
Parés, NúriaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
When I was a small boy, my father would take me each year around the battlefields of the First World War, the conflict that H. G. Wells called 'the war to end all wars'.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
Decorated British foreign correspondent Robert Fisk has been based in the Middle East for the last twenty-five years, reporting from the world's worst trouble-spots. This is his first-person account of fifty years of bloodshed and tragedy in the area, from the Palestinian-Israeli bloodbath to the shock and awe of the current war against Iraq. The Great War for Civilisation is written with passion and anger, a reporter's eyewitness account of the Middle East's history. All the most dangerous men of the past quarter century in the region -- from Osama bin Laden to Ayatollah Khomeini, from Saddam to Ariel Sharon -- come alive in these pages. Fisk has met most of them, and even spent the night out at a guerrilla camp with bin Laden himself. In a narrative of blood and mass killing, Fisk tells the story of the growing hatred of the West by millions of Muslims, the West's cynical support for the Middle East's most ruthless dictators and America's ever more powerful military presence in the world's most dangerous lands as well as its uncritical, unconditional support for Israel's occupation of Palestinian land. It is also a story of journalists at war, of the rage, humour and frustration

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.33)
0.5
1 2
1.5
2 5
2.5 3
3 26
3.5 7
4 76
4.5 20
5 130

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,655,120 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar