Nederlandse boeken die je gelezen moet hebben?

DiscussieNederlandstalige lezers

Sluit je aan bij LibraryThing om te posten.

Nederlandse boeken die je gelezen moet hebben?

Dit onderwerp is gemarkeerd als "slapend"—het laatste bericht is van meer dan 90 dagen geleden. Je kan het activeren door een een bericht toe te voegen.

1collinmaessen
Bewerkt: nov 22, 2010, 2:24 pm

Al van kinds af aan ben ik een fervent lezer van boeken. Maakt niet uit wat voor onderwerp of ik las het wel. De onderwerpen varieerden van geschiedenis, fantasie, science fiction, natuur, biologie, tot eigenlijk wel elk onderwerp dat je kan verzinnen. Zelfs boeken in het Engels werden door mij gretig verorbert.

Alleen door de jaren heen is mijn bibliotheek steeds meer Engelstalige boeken gaan bevatten. En ben ik zelfs compleet de Nederlandstalige schrijvers uit het oog verloren.

Dus daarom ook de vraag van mij:
Welke Nederlandstalige boeken zou ik eigenlijk gelezen moeten hebben?

Mijn voorkeur ligt, zoals ook te zien is aan mijn bibliotheek, bij wetenschap, kinderboeken, jong volwassen, avontuur, fantasie en science fiction.

Maar schroom niet om je te laten inspireren door mijn bibliotheek. Of gewoon een boek aan te raden die jij een Nederlandse klassieker vind die ik gewoon gelezen moet hebben.

Elke suggestie is welkom om mij weer te introduceren tot Nederlandstalige boeken.

Ps,
De enige twee Nederlandstalige schrijvers die ik aan het zoeken ben zijn Wim Gijsen en Wim Oudshoorn. Tips over waar ik boeken van hun kan vinden zijn ook erg welkom.

2bookmomo
nov 22, 2010, 2:51 pm

Marten Toonder!

3Steven_VI
nov 22, 2010, 4:44 pm

Als je van Fantasy houdt loont het misschien de moeite eens een aantal Vlaamse magisch-realistische schrijvers te proberen, zoals bijvoorbeeld Johan Daisne (De trein der traagheid, Een trap van steen en wolken) of Hubert Lampo (De komst van Joachim Stiller, De geheime academie). Al ben je voor échte genre-fantasy in het Nederlands inderdaad grotendeels aangewezen op Wim Gijsen en Gerben Hellinga, maar de twee werken die ik daarvan kan aanbevelen heb je al.

Qua jeugdboeken zeker niet te onderschatten: Tonke Dragt! Brief aan de koning en Geheimen van het Wilde Woud komen bij momenten erg dicht bij Lord of the Rings als het op spanning en sfeer aankomt.

4collinmaessen
nov 24, 2010, 12:25 pm

Marten Toonder was een hele goede suggestie. Gelijk een boek op mijn verlanglijstje voor kerst geplaatst (later nog eens kijken welke boeken van hem ik daarnaast nog ga toevoegen).

Johan Daisne en Hubert Lampo zijn interessante suggesties. Weet nog niet helemaal wat ik over hun werken moet denken maar zal eens gaan snuffelen of ze mij bevallen.

En Geheimen van het wilde woud is qua kinderboeken volgens mij helemaal in mijn straatje. Staat op mijn lijstje om binnenkort aangeschaft te worden.