Ontmoetingen met schrijvers

DiscussieNederlandstalige lezers

Sluit je aan bij LibraryThing om te posten.

Ontmoetingen met schrijvers

Dit onderwerp is gemarkeerd als "slapend"—het laatste bericht is van meer dan 90 dagen geleden. Je kan het activeren door een een bericht toe te voegen.

1Guusius
aug 14, 2007, 11:22 am

Hallo mensen,

komende donderdag geeft mijn huidige favoriete schrijver, Stefan Brijs, een lezing in Venlo. Daar ga ik uiteraard heen, ik ben benieuwd of de man in persoon ook iets interessants te vertellen heeft.

Hebben jullie al eens bekende schrijvers ontmoet en zo ja, hoe was dat? Viel het mee of tegen? ;-)

2Guusius
aug 17, 2007, 2:06 am

Gisteren ben ik dus naar die lezing geweest. Het was interessant. Er werd voornamelijk over de Engelenmaker gepraat, uiteraard. Het is per slot van rekening zijn bekendste boek. Ik was wel benieuwd naar wat hij nu aan het schrijven is. Het wordt een roman over de Eerste Wereldoorlog. Ik laat me verrassen.

3yvoseule
aug 19, 2007, 12:32 pm

Hallo Guusius,
Ik ben al naar verschillende 'beroemde schrijvers' geweest, waaronder Adriaan van Dis, Jan Siebelink, Joost Zwagerman, Kader Abdollah, etc. IK vind het leuk om te doen. Adriaan van Dis vond ik echt geweldig.
groetjes Yvonne

4xtien
aug 26, 2007, 4:45 am

Ik ken een aantal schrijvers, en dat zijn zonder uitzondering interessante mensen, ook buiten de omgeving van interview of boekpresentatie.
Maar het zijn ook net gewone mensen :-)

5xtien
aug 26, 2007, 4:47 am

>3 yvoseule:
"Abdolah" is met één l. Ik zag een VWO literatuur-leerboek waarin ze ook "Abdollah" hadden geschreven. Dan is zo'n heel leerboek toch gelijk gediskwalificeerd?

6yvoseule
aug 29, 2007, 4:16 am

Dank je Xtien. Helemaal gelijk met Abdolah en nu vergeet ik het niet meer. Wat grappig was aan van Dis: zijn familie van moeders kant komt uit Zeeland en hij kan goed Zeeuws. Je weet niet wat je hoort. Ik ben van een leeftijd dat ik zijn boekenprogramma nog steeds mis. Ik bleef er voor thuis. Ja, dat is dan niet zo best voor zo'n boek. groet Yvonne

7marieke54
jan 22, 2010, 1:15 pm


Ik heb nooit Nicholas Stavroulakis, één van mijn favoriete schrijvers ontmoet. Stavroulakis schreef een paar kookboeken over de Joods-Griekse keuken. Maar zijn levenswerk was de restauratie van de Ets Hayyim synagoge in Chania op Kreta.

Vandaag stond in de Engelstalige NRC-online het schokkende bericht dat de Etz Hayyim de afgelopen twee weken tot twee keer toe in brand is gestoken. Na de eerste keer kreeg de synagoge volgens het bericht geen bewaking, omdat de plaatselijke overheid niet in een dreiging geloofde…

Het gaat hier om een fraai gerestaureerde kleine zogenaamde “romaniot” synagoge die tevens een museum is, met een binnentuintje met graven van rabbijnen en een ritueel bad. Er vinden allerlei activiteiten plaats op gebied van geloof, muziek, kunst, gesprek (o.a. Israëli’s en Palestijnen spraken hier met elkaar).
Altijd als ik met vakantie op Kreta ben ga ik er een paar uurtjes heen, om te zitten, om de sfeer te laten werken, wat te praten, boeken te kijken en te kopen.
NRC: http://www.nrc.nl/international/article2465624.ece/Violent_anti-Semitism_leaves_...

De Griekse Ekathimerini:
“Let’s not kid ourselves, hostility between Greeks and Jews dates back to Hellenistic and Roman times. But there were also many centuries of peaceful coexistence. With the destruction of the Jewish community of Crete in 1944, one would have thought that the least the Cretans could do was honor the memories of their compatriots. Instead, driven by anger at Israeli atrocities against Palestinians, “progressive” local leaders and the Church of Greece opposed the renovation of the synagogue.”
http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_columns_2_19/01/2010_114151

Etz Hayyim zelf:
http://blog.etz-hayyim-hania.org/index.php/news

Een recent artikel over de synagoge in de Guardian:
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/belief/2009/jul/30/crete-synagogue-etz-h...

Als je in de buurt bent dit jaar, ga er heen. Vraag in de omgeving waarom het gesloten is, wat er gebeurd is.

8nightvamp
jan 31, 2010, 5:43 am

nog niemand ontmoet, maar ik ben ook niet zo van de nederlandse schrijvers

9connie53
Bewerkt: feb 15, 2010, 5:15 pm

Ik heb best wel een aantal schrijvers in het echt ontmoet. Ik ben actief op verschillende fora en op een daarvan komen veel schrijvers. En we hebben meets en daar komen ze ook mee eten en zo. Heel gezellig.
Ik ken o.a. Loes den Hollander, Corine Hartman, Marelle Boersma, Brian Freeman, John Brosens. Net echte mensen

10marieke54
Bewerkt: mei 30, 2010, 3:21 am

Virtuele ontmoeting

Op zoek naar een boek op het internet, ontdekte ik de handbibliotheek van Martin van Amerongen: http://www.colombine.demon.nl/dutch/indexnl.html

11lozwen
mei 30, 2010, 9:54 am

Leuk, Marieke, daar ga ik eens uitgebreid in snuffelen!

12marieke54
Bewerkt: jul 7, 2010, 3:35 am

Jan Blokker

Maandag nog gelachen om zijn typering van Wiegel: “sinds jaar en dag bekend van vroeger”.

Geen in memoriam, maar een paar mooie herinneringen:
http://abu-pessoptimist.blogspot.com/2010/07/jan-blokker.html

13lozwen
jul 7, 2010, 5:27 am

Mooi stukje van Abu Pessoptimist. Ik heb Blokkers' laatste column in de NRC bewaard, van woensdag 30 juni j.l., getiteld 'Weg, die tweets.' Ook weer een geweldig artikel. Ik zal hem missen.

14yvoseule
jul 7, 2010, 6:12 pm

@ 13
Ik twitter ook. Heb ook zijn column uit de NRC hierover bewaard. Een verlies, helaas.

15marieke54
jul 8, 2010, 11:15 am

Ik las het, mooi stukje! Hier nog het één en ander uit zijn tijd bij de VPRO
http://www.hollanddoc.nl/artikelen/43692649

16lozwen
jul 8, 2010, 3:01 pm

Het In Memoriam´ ga ik vanavond opnemen, het is te laat voor mij. Morgenochtend ga ik er naar kijken, leve de techniek.

17lozwen
jul 9, 2010, 6:25 am

14: ik heb ook een account op twitter, maar ik weet niet wat ik moet schrijven en aan wie.........

18marieke54
Bewerkt: aug 7, 2010, 7:42 am

Ontmoeting met een uitgever:

“Een maxime van Verhagen!
door Wouter van Oorschot

Je zult bij Tweede Kamer verkiezingen zo’n oplazer krijgen als op 9 juni 2010 het Christen Democratisch Appèl overkwam, en dan Maxime Verhagen heten: afkomstig uit het katholieke smaldeel van je partij en, bij ontstentenis van je zojuist teruggetreden protestantse lijsttrekker, gekozen tot nieuwe fractievoorzitter.

Wat te doen? (Mijn oude vader zou meteen, net als destijds bij Ruud Lubbers, geroepen hebben: ‘Let op, da’s wéér zo’n gluiperige roomse jezuïet!')

Nu goed: daags na de verkiezingen laat Maxime Verhagen het volk weten dat het CDA na deze verkiezingsnederlaag bescheidenheid past. Een gehalveerde partij immers, én te weten dat jouw verlies grotendeels is terechtgekomen bij een zich Partij Voor de Vrijheid noemende eenmanszaak van een xenofobe populist die het met de artikelen 1 (rechtsgelijkheid), 6 (godsdienstvrijheid) en 7 (uitingsvrijheid) in de Nederlandse Grondwet zo nauw niet neemt: dat gééft ook te denken. Bovendien: het is je eigen, overwegend roomskatholieke rechtervleugel die naar de PVV is omgezwaaid, de overblijvende helft is dus overwegend protestant en centrum of centrum-links, en die krijg je niet snel rond de onderhandelingstafel met die rechtse schreeuwlelijk, die ook nog eens maar dat doet er niet toe het hoofdhaar blondeert om zijn niet-zo-heel-Nederduitse gelaatskenmerken te verdoezelen. Dus inderdaad: BESCHEIDENHEID is het terecht parool.

Een maand later ga je als Maxime Verhagen akkoord (1) met het openen van onderhandelingen voor een minderheidsregering onder aspirant-leiding van de al even machtsgeile Mark Rutte (2) – met gedoogsteun van diezelfde PVV, tegen wie je zulke grote staatsrechtelijke bezwaren hebt!

Mijn oude vader had gelijk: wéér een!

Ik voorspel grote maatschappelijke onrust als deze drie linkmiechels de komende vier jaar de lakens mogen gaan uitdelen en gek... ik ben zo’n braaf jongetje, hoe komt het dan dat die voorspelling me bevalt?

(1) want dat ministerschap van buitenlandse zaken beviel je wel.
(2) de zoveelste met de VVD-kernboodschap dat ‘mensen het recht hebben om in vrijheid hun eigen verantwoordelijkheid te nemen’ – wat voor vele tienduizenden betekent dat zij in alle vrijheid het recht heben om te kreperen want daar ben je nu eenmaal VVD-er voor.
http://www.vanoorschot.nl/#fp9227

19marieke54
aug 7, 2010, 9:55 am

21lozwen
aug 8, 2010, 6:01 am

20: Ik wil hem graag leren kennen maar mag ik er dan wat extra tijd van leven bij, want ik vrees dat ik tijd te kort kom om alles nog te lezen wat op mijn lijstje staat.

22marieke54
aug 8, 2010, 4:05 pm

> 21
“Wat je genoten hebt, heb je te goed!” - wie schreef of zei dat ook alweer?

23lozwen
aug 8, 2010, 5:19 pm

22: Geen idee!

24yvoseule
aug 9, 2010, 8:51 am

Marieke, hoe lukt het je toch om zo breed en soms ook zo specifiek, al het nieuws, de politiek, en al die andere onderwerpen waar je zo veel van weet, bij te houden? Dank je wel voor alle interessante links. Hartelijke groet, Yvonne

25marieke54
Bewerkt: aug 10, 2010, 6:49 am

Wat een lief compliment!

Het is voornamelijk een kwestie van doorlezen.
Voor mij begon dat allemaal in een gereformeerd wiegje bij een enthousiaste moeder en een belezen vader, beide AR. Aan mijn vaders voeten onder zijn bureau las ik mijn eerste boeken. Gedurende de lagere schoolperiode kregen we van hem kistjes om boekenkasten van te maken. Mijn studentenjaren vielen in de best denkbare tijd en alle boekenrekeningen mocht ik, soms tot woede van mijn moeder want rijk waren ze helemaal niet, altijd naar mijn vader sturen. Verder ben ik nu al meer dan dertig jaar samen met iemand wier jeugdideaal, “de universele mens”, immer nagloeit en bij tijden wild opflakkert.

26marieke54
sep 15, 2010, 11:44 am

J.B. Charles

Elk nadeel heeft z’n voordeel: m’n gevoel dat Nederland zich aan het voorbereiden is op wat het wenst te zien als het onvermijdelijke, bracht me tot een hernieuwde kennismaking met J.B. Charles, criminoloog, schrijver, dichter, en vooral iemand voor wie de oorlog nooit “over” ging. Ik las zijn recent uitgekomen biografie door Kees Schuyt en ben nu bezig in wat wellicht zijn bekendste boek is, Volg het spoor terug. Vandaag las ik de hoofdstukken over het lot van de Armeniërs, door de Duitsers gevangen genomen en te werk gestelde soldaten van het rode leger, in ons land gelegerd op de Zuid-Hollandse eilanden en in enkele plaatsen op de Heuvelrug. Die werkelijk heel treurige geschiedenis laat hij beginnen met dit fragment (in zijn eigen spelling weergegeven):

“ (…) donker, klein van stuk, in oude duitse uniformen gestoken en op wachtdiensten geplaatst. Soms zag ik ze als bestuurders van wagens, die door kleine paarden getrokken werden, maar het meest waren ze in kampen of barakken gekonsigneerd. Zij zagen er droefgeestig uit, als zij al in vrijheid rondliepen. Dat was duidelijk: met hun duitse uniformen leken zij toch een onderdeel van de vijand te wezen, wat voor hen kontakt met gewone Nederlanders uitsloot. Daarbij werden zij in het vrije verkeer kennelijk ook gemeden door de duitse militairen zelf. Men vertelde mij hoe drie van hen mistroostig over een achterpad in een groot dorp liepen. Het was een zondagmiddag, zij kwamen langs de openstaande ramen van de konsistoriekamer van een gereformeerde kerk, waar diakens met enige hoopjes pasmunt voor zich op tafel de kollekten sorteerden. Zij keken naar binnen en op slag veerde er iets op in de zwervende kaukasiërs. Zij wipten de vensterbank op en smeekten in hun beste Duits: “mitspiele, mitspiele?” Een oogwenk later zaten zij met glundere gezichten mee aan de tafel, zij grepen in hun zakken en legden ook een handvol geld voor zich neer.”

Hoe het met ze afliep moet u zelf maar lezen. Volgens Charles is de mens drager van individuele waardigheid, “de manier waarop men verkoos zijn individuele waardigheid te handhaven hing af van karaktereigenschappen en wereldbeschouwing.” Hij noemt twee voorbeelden, waarvan het eerste buitengewoon heftig is:

“Het beste dat ik in de oorlog gezien heb, het grootste, was de houding van die dominee die zijn koper en tin moest inleveren aan de vijand. Hij deed het niet. Men wilde hem nog sparen en zei dat hij dan alleen één stukje zou brengen. “Nee,” zei hij, “u maakt er munitie van en u hebt niet het recht om van mij deze hulpverlening aan de vijand te eisen.” Toen zeiden ze: “Teken dan dit stuk papier, stijfkop! Dat je niets hebt om in te leveren.”
“Nee,” zei hij, “ik ga voor jullie niet liegen, ik denk er niet aan”.
Hij is dus dood. Dan denk ik aan die vrouw die ik in 1944 in Utrecht op de Amsterdamse straatweg zag aanhouden door een soldaat die haar fiets eventjes zou vorderen. Zij stonden allebei aan een kant ervan te rukken. Zij riep dat hij geen recht op haar fiets had en dat zij die bovendien nodig had om bij de boeren eten voor haar kinderen te halen. Als men even bedenkt dat dit etenhalen streng verboden was, wordt de situatie nog gekker. Zij riep: “en nou laat je onmiddellijk mijn fiets los, lummel!” Er kwam een onderofficier bij die de leiding van deze berovingspartij had. Wij hielden ons hart vast, maar zij rukte de fiets los en ging er van door.
Beide voorbeelden zijn van een stijl, schitterender dan veel waarvoor militaire willemsorden werden uitgereikt. Men kan het geen illegaliteit noemen, maar dat is ook niet nodig. Het was wel verzet.”

Ik hoor de interimpartijvoorzitter nu pony-fluisteren: “Weer zo’n mastodont!, gelukkig een dode dit keer.” Maar ik vraag me af hoever ik er naast zit als ik denk dat J.B Charles het nakende PVC-kabinet een nieuwe gedaante of een volgende fase van de oorlog zou hebben gevonden.

27nightvamp
Bewerkt: sep 16, 2010, 11:35 am

Welke schijvers ik al eens heb ontmoet?

-esther verhoef
-karin slaughter

wel eens heb gezien:
-chantal van gastel
-judith visser
-loes den hollander
-rob kuijpers heb ik regelmatig zien rondlopen aangezien dat een leraar was op mijn school

28marieke54
Bewerkt: nov 4, 2010, 3:40 am

Ybo Buruma over Willem Nagel (J.B. Charles):

“De meeste boosheid zou bij hem zijn bovengekomen als hij had gemeend dat we niet meer echt in onze vrijheid geloven. Dat zou het ergste zijn.”

29marieke54
Bewerkt: dec 10, 2010, 3:03 am

Interview met de Vlaamse schrijfster Mieke de Loof die vorige week “de diamanten kogel” won met haar boek Wrede schoonheid.
http://www.ezzulia.nl/interviews/miekedeloof.html

30marieke54
Bewerkt: dec 14, 2010, 2:28 am

Met Mary Beard in Pompeii, vanavond om 10 uur op BBC 2.



Zie ook: http://timesonline.typepad.com/dons_life/2010/12/pompeii-on-the-television.html

31marieke54
jan 16, 2011, 4:27 am

Geert Mak , januari 2011.

33guurtjesboekenkast
Bewerkt: apr 16, 2011, 3:27 pm

Leuk om de schrijvers te horen spreken en te ontmoeten. Hierdoor krijg je toch wat meer achtergrond informatie en je hoort ook de beweegredenen waarom een bepaald boek geschreven wordt.

Jean M. Auel 09-1990
Christine Otten 03-2011
Paul Gellings 03-2011
Kader Abdolah 03-2011
Suzanna Jansen 03-2011
Lulu Wang 2010
Judith Koelemeijer 2010

34marieke54
okt 1, 2011, 1:49 am

Hella Haasse

“Op een koude avond stapte ik in Amsterdam in. Het eerste coupétje was afgesloten. Op het deurtje zat een scheve rode sticker met 'defect'. In het andere zat in het hoekje bij het raam een eenzame dame op leeftijd, verdiept in haar boek. Toen ik de deur openschoof keek ze op.”
http://sharp5.nl/claarsnotes/?e=2767

37marieke54
sep 14, 2014, 4:01 am

“Beard’s charming command of her subject has had a palpable effect in England, where the university study of classics is on the rise…”

Lang en mooi artikel over Mary Beard.
http://www.newyorker.com/magazine/2014/09/01/troll-slayer