Welk boek herlees jij?

DiscussieDe parelketting

Sluit je aan bij LibraryThing om te posten.

Welk boek herlees jij?

Dit onderwerp is gemarkeerd als "slapend"—het laatste bericht is van meer dan 90 dagen geleden. Je kan het activeren door een een bericht toe te voegen.

1Monica10
jan 4, 2009, 11:03am

Zelf herlees ik zelden een boek, maar ik maak een uitzondering voor 'Woeste hoogten' van Emily Bronte.
De hoofdpersonen, de sfeer, het landschap, het aangrijpende verhaal: voor mij is dit boek een klassieker. Hebben jullie ook zo'n boek?

2Kraaltje
jan 7, 2009, 6:28am

Ik herlees ook zelden een boek, maar ik heb al meerdere keren het boek "In de ban van de ring / Tolkien" herlezen. Vooral heerlijk in een "luie vakantie" en dan in een ruk uitlezen. Het blijft mij boeien, al die verzonnen figuren en alle belevenissen van de hobbits. Heerlijk je eigen fantasie erop loslaten.
Kraaltje

3marjongirl
feb 5, 2009, 8:52am

Ik herlees sommige boeken regelmatig. Ik vind het fijn b.v. in een periode van niet lekker in je vel zitten een boek te pakken dat vertrouwd is en waar ik me "veilig" bij voel. Omdat ik de 1e keer vaak veel te "gretig" lees, kom ik bij het herlezen toch weer nieuwe dingen tegen. Het geeft mij rust. Als ik een nieuw boek pak, moet ik eerst weer helemaal in de sfeer en de personages komen. In zo'n periode vind ik soms een eerder gelezen boek fijn.
B.v. Eline Vere, De klop op de deur, en de Goud-Elsje-serie heb ik meerdere keren herlezen.

4wannabook08
Bewerkt: feb 24, 2009, 1:03pm

Twee boeken die ik graag herlees hebben met koning Arthur te maken. Die figuur boeit me sowieso. Als Terence White over Koning Arthur, Koning voor eens en altijd, schrijft, en Daan Zonderland vertaalt, dan verveelt het nooit. Een humoristisch boek met een heel serieuze ondertoon, zoals duidelijk blijkt uit het naschrift, uitgegeven onder de titel Het boek Merlijn.
Ook Nevelen van Avalon van Marion Bradley blijf ik met veel interesse lezen.
En dan natuurlijk ook de boeken van mijn favoriete schrijvers als Philip Roth, Christa Wolf en Hubert Lampo.
Ik hoorde een keer een lezing van een hoogleraar Engelse literatuur, die vond dat je de schrijver van een boek, die toch heel veel tijd en aandacht aan een boek gegeven had, tekort deed als je het niet een flink aantal keren las (ik meen dat hij het over 7 keer had). In een goed boek ontdek je dan steeds iets nieuws. Zo ver ben ik nog nooit gekomen met een boek, maar wie weet...

5melomaan
jul 19, 2009, 12:53pm

Ik ben op dit ogenblik Aldus sprak Zarathoestra van Friedrich Nietzsche aan het herlezen. Ik had het begin jaren 90 eens van iemand geleend. Vorige maand heb ik het boek zelf gekocht. Het boek geeft mij een nog intensere beleving dan de eerste keer. Dit heeft waarschijnlijk ook met mijn leeftijd te maken. Er zit zoveel kennis en inzicht in dit boek verwerkt dat ik er van overtuigd ben dat ik het over een jaar of tien weer zal herlezen.

Ik herlees meestal zo'n vijf boeken per jaar. Doordat ik vrij veel boeken per maand koop heb ik moeite om de nieuwe boeken bij te houden, waardoor ik heel selectief ben met herlezen. Mijn meest herlezen boeken zijn: Dode zielen , Misdaad en straf, Het proces, De steppenwolf,
De ontdekking van de hemel, De donkere kamer van Damokles, Links! en De tandeloze tijd.

6Monica10
jul 20, 2009, 9:56am

Ik zou ook graag boeken die ik vroeger voor 'de lijst' heb gelezen nu wel weer eens willen herlezen. Op dit moment komt daar helaas niks van.