Antiek boek verkopen?

DiscussieNederlandstalige lezers

Sluit je aan bij LibraryThing om te posten.

Antiek boek verkopen?

1mene
Bewerkt: aug 21, 2023, 3:44 pm

Dit bericht is door zijn auteur gewist.

2lozwen
aug 10, 2009, 4:18 pm

Je kunt het eens proberen bij http://www.boekwinkeltjes.nl/, daar kun je boeken te koop aanbieden. Bij antiquariaten krijg je uiteraard veel minder voor een boek, zij willen er ook aan verdienen. Het is ook van belang hoe het boek eruit ziet en of het bv een eerste druk is. Succes ermee!

3Nicole_VanK
aug 10, 2009, 4:43 pm

En verder zijn er ook nog veilinghuizen die (tevens) in boeken doen, zoals http://www.vanstockums-veilingen.nl/

4Steven_VI
aug 11, 2009, 4:51 pm

Een paar losse tips.

Zoals gezegd, de staat van een boek is zeer belangrijk, een stempeltje of een losse rug kunnen de prijs meteen doen kelderen, tenzij het om een héél speciaal boek gaat.

Inderdaad, antiquaren en veilinghuizen moeten er ook aan verdienen! Typisch zo'n 25% tot 35% van de verkoopprijs is voor de verkoper, die moet je dus alvast aftrekken van de geschatte bedragen. Bij een antiquaar is het voordeel zekerheid: de antiquaar biedt een bedrag, je aanvaardt en gaat met het geld naar huis. Bij een veilinghuis is het eerder gokken, de prijs kan lager zijn dan bij antiquaren maar hij kan ook veel hoger uitkomen. Veilingmeesters geven zelden garanties (Sotheby's doet dat bijvoorbeeld soms, vanaf ongeveer 150.000£ naar hun schatting), al kan je wel een laagste bedrag afspreken. De opbrengst voor de veilingmeester stijgt ook, dus ook hij is gelukkiger als een boek aan 500 euro ipv. 200 gaat. Goeie veilinghuizen voor dit soort boeken in Nederland: Van Stockum en Bubb Kuyper.

De prijs van een boek is afhankelijk van de lokale markt, en ook al zorgt het internet de laatste tijd voor meer gelijke prijzen (meestal worden de boeken daardoor duurder) toch blijven Franse boeken in Parijs of Brussel een stuk duurder dan in München, Kopenhagen of Haarlem. Goeie veilinghuizen voor dit soort boeken in Brussel: Henri Godts en The Romantic Agony. Aan de andere kant is het best mogelijk dat het aanbod op de Franse markt voldoende is om aan de vraag te voldoen, terwijl er veel minder exemplaren zijn in pakweg de VS of Engeland, terwijl daar ook vraag is.

Leuk he, de antiquarische markt :-)

5sneuper
aug 12, 2009, 3:28 am

Ik onderschrijf al Steven_VI's observaties. Belangrijkste is dat het als particulier niet meevalt om rijk te worden van boekenverkoop. Zeker sinds internet zijn de marges - ook voor boekhandelaren - beperkt. Zij zullen niet veel risico nemen en de vraag is of je zelf in staat bent die ene liefhebber te vinden die bereid is om de hoofdprijs te betalen voor het boek of dat je genoegen moet nemen met de 35% marge van de antiquaar (hoewel dat bij heel gewilde boeken kan oplopen naar 50% (wat jouw opbrengst tussen de 100 en 200 dollar maakt).

Maar alles staat of valt met de staat en de kwaliteit van het boek.
Wat de waarde omlaag haalt (onder andere):
- naam op het schutblad geschreven
- pagina's missen of zijn gescheurd
- het stofomslag ontbreekt of is beschadigd
- als er geen stofomslag is: de omslag is verkleurd, gevlekt of beschadigd
- het is niet de eerste druk maar een boekenclubeditie
- een essentieel onderdeel mist (bijvoorbeeld een foedraal, of een los bijgevoegd element zoals een kaart of een bijlage of...)
Wat de waarde laat stijgen (onder andere):
- alles wat hier boven staat is niet het geval
- hoe nieuwer/frisser, hoe beter
- het boek is gesigneerd / genummerd
- het boek maakt onderdeel uit van een hele beperkte druk
- het boek komt uit de bibliotheek van de schrijver of van iemand die nauw met hem verwant is
- de schrijver is toevallig actueel

Doordat zoveel elementen een rol spelen, is het eigenlijk onzinnig om prijzen op verschillende sites met elkaar te vergelijken. Ze geven hooguit een indicatie van de potentie van het boek, maar het zegt niets over de daadwerkelijke waarde: je hebt al die andere boeken immers niet gezien.

En o ja, het feit dat je al vijf exemplaren hebt kunnen vinden is volgens mij een indicatie dat het boek ofwel te duur geprijsd is, ofwel dat er nauwelijks markt voor is.

Een goed alternatief voor dit soort boeken is trouwens eBay, daarmee bereik je wereldwijd heel wat liefhebbers en je kan ook een bodemprijs instellen. Op dit moment staat op eBay Frankrijk een exemplaar voor 180 euro (ook onverkocht) en volgens mij is er recent nog één voor 110 euro aangeboden (ook onverkocht). Ook hier geldt dat de staat van het boek lastig te beoordelen is en daarmee de vraag naar het realiteitsgehalte van de vraagprijs niet te beantwoorden.

Succes,

sneuper

6sneuper
aug 12, 2009, 3:31 am

Trouwens, waarom staat het boek eigenlijk niet in je LibraryThing account? :-)

Als verkopen niet om een of andere reden noodzakelijk is, zou ik het boek lekker houden, het een veilig plekje geven (vitrine?) en er vervolgens van genieten.

sneuper

7mene
aug 13, 2009, 5:20 am

Bedankt voor de tips iedereen! Het heeft geen haast om het boek te verkopen, dus ik kijk eerst gewoon rustig rond.

#6 - sneuper: Ik zet alleen boeken in mijn inventory die ik zeker wil houden (of tenminste, voor zover ik het tot nu toe besloten heb). Er liggen dus nog twee stapeltjes boeken die ik eerst nog wil lezen en daarna pas eventueel in ga voeren.

8Danny-Bloemenhof
aug 16, 2009, 2:22 pm

Ga eens naar een kenner op het web: perkamentus.blogspot.com.

9islandbooks
aug 24, 2009, 8:14 am

Hallo, je kunt een boek hebben dat vrij zeldzaam is en waarvoor elders op Internet veel gevraagd wordt, maar dat wil nog niet zeggen dat er geïnteresserde kopers voor zijn. Mijn beste ervaringen heb ik met ebay.com (niet de Nederlandse ebay!). Maak veel foto's van het boek in de listing en veel trefwoorden in de tekst; dat zorgt dat het boek vaker opduikt in zoekresultaten. Iemand die er niet naar op zoek is, kan het toch willen kopen omdat het er mooi uitziet of omdat hij valt voor de zeldzaamheid. Succes!