Een boek op een eReader of toch prettig papier in de hand?

DiscussieDutch Librarians who

Sluit je aan bij LibraryThing om te posten.

Een boek op een eReader of toch prettig papier in de hand?

Dit onderwerp is gemarkeerd als "slapend"—het laatste bericht is van meer dan 90 dagen geleden. Je kan het activeren door een een bericht toe te voegen.

1Anne51
sep 22, 2010, 6:53am

Hoe langer hoe meer boeken verschijnen op eReaders en dat is goed. Hierdoor minder papierverbruik en CO2-uitstoot bij het productieproces. Maar wat vindt de gemiddelde lezer ervan? Persoonlijk vind ik het heel pretting om een lading boeken bij me te hebben op vakantie, maar ja 10 boeken op een eReader meenemen is toch wel een stuk gemakkelijker en een stuk duurzamer. Ik overweeg nu om geen papieren boeken meer te kopen, maar alleen nog van de bibliotheek te lenen en omdat ik ook veel onderweg ben een eReader vol te laden met de nieuwste romans. Ik ben er nog niet uit.

2eddybearz
nov 22, 2010, 12:56am

Ik lees al jaren eBooks op mijn PalmPilot, sinds kort op een echte eReader. Het grootste nadeel is de beschikbaarheid van boeken. Nu lees ik graag fantasy, en in het engels. In dat geval is er heel veel illegaal beschikbaar via nieuwsgroepen. Ik kan dan ook nog jaren vooruit.

Voordeel: op dit moment staan er nog 93 ongelezen boeken op de reader, klaar voor gebruik.

3TessaSlingerland
Bewerkt: mei 10, 2011, 2:37pm

Ik twijfel. Vooral omdat ik nog geen eReader heb, en dus nog niet weet hoe het me zal bevallen. Ik heb wel eens een boek op de PC gelezen (had ik gewonnen bij Early Reviewers), en dat beviel me helemaal niet. Maar op een eReader is volgens mij heel anders. Ik ben dan ook aan het sparen en alvast aan het onderzoeken welke ik zou willen hebben (groot/klein, met/zonder touchscreen, e-Inkt of toch meer richting tablet). Ben al wel lid van een site waar je iedere dag een gratis ebook kunt downloaden (allemaal public domain, dus vast ook elders te vinden, maar het is wel handig als je iedere dag een mailtje krijgt). Voorlopig ben ik dus aan het verzamelen.
Sinds kort kun je bij onze bibliotheek ook eBooks lenen. Die blijven dan 3 weken actief, en daarna kun je ze niet meer openen. En bij de bieb kan je ook een eReader lenen. Dus ik heb er nu maar eens een voor mezelf gereserveerd om thuis uit te proberen.

4AlexandraCCL
mei 27, 2011, 6:20am

Ik ben (nog) niet overtuigd. Ik hou van het gevoel van een boek in mijn hand, de kaft, het papier etc. Ik kijk graag naar de ruggen van mijn boeken en zit graag te lezen omringd door boeken. Allemaal vast wel heel ouderwets, maar ik voel me er goed bij dus ga nog niet overstag. Bovendien vind ik de e-boeken nog veel te duur. Ik lees veel Engelse literatuur en die kan je online vaak heel goedkoop bestellen. Ik koop ook wel eens wat tweedehands. Onze bibliotheek loopt ook nog erg achter, daar kan je nog bijna geen e-boeken ontlenen (en dus uitproberen).
Ik zal wel van dichtbij meemaken wat zo'n e-reader allemaal te bieden heeft, want mijn man heeft er net eentje van mij cadeau gekregen. Hij is in elk geval helemaal voor, niet meer slepen met al die boeken in de zomer (met een aantal mensen op een zeilboot die elk een eigen vracht boeken meeslepen) en je kan ook het lettertype vergroten.

5TessaSlingerland
mei 31, 2011, 11:54am

Ik heb inmiddels een eReader. Heb er eerst twee uitgeprobeerd van de bieb. De ene beviel wel, maar had geen touchscreen en maar een 5 inch scherm. De andere beviel helemaal niet, had wel een touchscreen, maar dat spiegelde enorm. Uiteindelijk heb ik nu een mix van beide; 6 inch scherm, touchscreen, maar het spiegelt helemaal niet. Het is een Sony prs650. Ik ben er enorm tevreden mee. Het leest perfect, je stopt hem zo in je tas om mee te nemen (wachtkamer tandarts vandaag bv) en ik heb nu al zo veel boeken (via Freebooks, Feedbooks en via de bibliotheek) dat ik de komende jaren vooruit kan zonder nog een boek te hoeven kopen (als ik dat zou willen). Wat ik erg handig vind, is dat ik het gewoon voor me op tafel kan leggen, en dat de bladzijde dan niet vanzelf omslaat. Ik lees vaak terwijl ik met mijn handen iets anders zit te doen (eten, handwerken, knutselen) en dan vind ik dat altijd erg lastig. Verder vind ik het leuk dat ik dingen kan markeren. Dat zou ik in een papieren boek nooit doen (schrijven in een boek, dat kan ik niet), maar nu kan ik het met een druk op de knop weer verwijderen. En als ik iets leuks wil onthouden, kan ik het zo weer terugvinden door een ezelsoor aan te brengen (iets wat ik in een echt boek ook nooit zou doen).
Ik ben dus heel gelukkig met mijn ereader!

6Anne51
okt 18, 2011, 11:17am

Intussen heb ik toch een reader gekocht en ben enorm tevreden, zeker nu ik de nieuwste romans tot mijn beschikking heb. Opeens kun je ipv 10 romans mee te sjouwen er 100 meenemen en tijdens de vakantie pas beslissten welke je wilt lezen. Anders was ik altijd tijden van tevoren bezig om te beslissen welke ik wilde meenemen. Ook lees ik nu doordeweeks kranten en nieuws op mijn reader en ook dat is bijzonder fijn.

7melomaan
dec 3, 2011, 3:51pm

Het blijft natuurlijk heel persoonlijk. Een e-reader zou voor mij enkel een meerwaarde hebben bij studieboeken. Voor literatuur heb ik een voorkeur voor papieren boeken. Ik vind het heerlijk om het papier te voelen en te ruiken. Het mooiste vind ik wanneer de boeken oud zijn, zodat je de doorslagen van de letters kunt voelen. Ook mag ik graag fantaseren waar zo'n boek allemaal al geweest is voordat het in mijn kast terecht kwam. Daarnaast vind ik de rijen boeken in mijn kasten een mooie decoratie van mijn kamers. Van vrijwel al mijn boeken weet ik waar ik ze gekocht/gekregen heb en ik vrees dat ik die persoonlijke betrokkenheid niet zou hebben bij e-books. Toch hoop ik dat de e-reader snel terrein wint, zodat er meer papieren boeken tweedehands verkrijgbaar zijn voor een lagere prijs. :-)