StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De kleine hand (2010)

door Susan Hill

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5814940,590 (3.42)86
Als boekhandelaar Adam Snow op weg naar huis de verkeerde afslag neemt, stuit hij op een vervallen landhuis. Bij de voordeur aangekomen voelt hij opeens de onmiskenbare sensatie van een kleine, koude hand die in de zijne glijdt. Eerst is Adam vooral in verwarring over het incident, maar als snel krijgt hij last van angstaanvallen en nachtmerries. Wanneer hij op onderzoek uitgaat, krijgt hij steeds vaker en steeds onheilspellender bezoek van de kleine hand.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 86 vermeldingen

Engels (47)  Nederlands (2)  Alle talen (49)
Toon 2 van 2
Adam Snow is een antiquaar die op weg naar zijn huis in Londen besluit om niet de snelweg te nemen maar via secundaire wegen te rijden. Hij verdwaalt en komt terecht bij een vervallen huis met een verwilderde tuin. Als hij het huis van dichtbij wil bekijken voelt hij plotseling heel duidelijk een kinderhand in zijn eigen hand. Toch is hij helemaal alleen. Hij kan deze gebeurtenis niet vergeten, zeker niet als er nog een paar onverklaarbare voorvallen plaatsvinden. Sommigen veroorzaken een oncontroleerbare en diepe angst die hem aan zichzelf doen twijfelen. Zelfs als hij onderweg is naar een Frans klooster om een First Folio of Shakespeare te beoordelen laat het handje hem niet los. Aangeslagen en op het randje van een zenuwinzinking komt hij bij het klooster aan.

Susan Hill (1942) werd gedurende de Tweede Wereldoorlog in een bitterkoude nacht geboren in het Engelse plaatsje Scarborough. Ze studeerde aan de Convent Grammar School en later aan het beroemde en prestigieuze King's College in Londen. Ze is vooral bekend geworden door een aantal griezelverhalen, zoals The woman in black en de Simon Serrailler thrillers. De kleine hand is haar laatste boek en met 121 digitale pagina's beperkt van omvang. Je kunt het bijna een novelle noemen. Susan Hill heeft een aangename schrijfstijl waarmee zij situaties en gedachten goed verwoord. Het is dan ook teleurstellend dat zij met dit goede schrijverstalent er niet in geslaagd is het verhaal echt griezelig te maken. Twee elementen die in een griezelverhaal niet mogen ontbreken zijn een goed opgebouwde enge spanning en een onheilspellende atmosfeer. Beide elementen vind je in het verhaal niet terug en dat is jammer want het biedt ruimschoots de gelegenheid er iets heel engs van te maken.

Susan Hill geeft niet aan in welke tijd het verhaal zich afspeelt maar door het noemen van digitale zaken als internet en email mag je ervan uitgaan dat het in het recente verleden speelt. De personages zijn oppervlakkig uitgewerkt. De antiquaar Adam Snow is een sympathieke man en de manier waarop de gebeurtenissen zijn geestelijke stabiliteit aantasten is goed beschreven maar het beeld dat je van hem krijgt toont lacunes. Adam's broer Hugo blijft ondanks het feit dat er met hem heel wat is gebeurd onderbelicht en ook andere personages komen oppervlakkig over.

De kleine hand is een griezelverhaal waarin de spanning ontbreekt. De ontknoping past in het verhaal en is geloofwaardig hoewel soms wat geforceerd. Het is geen slecht boek, verre van dat; het zorgt voor een aangename leesmiddag of avond maar het is niet wat het pretendeert te zijn. Een griezelverhaal dat je de stuipen op het lijf jaagt. En als je het boek sluit blijf je met teveel vragen achter. ( )
  eagleye50 | Jan 4, 2015 |
Jammer dat de schrijfster vaak een verwijzing naar de toekomst maakt: "Dat zou nog anders worden in de toekomst". Dat is zo irritant!
En ik zag het einde al van verre aankomen. Dan zou je denken dat de verteller/hoofdpersonage ook slim genoeg is om het aan te zien komen. Maar nee dat gebeurt niet. ( )
  connie53 | Sep 28, 2014 |
Toon 2 van 2
Veteran author Susan Hill established herself as a mistress of the ghost story with The Woman In Black, although this - like the more recent The Man In The Picture - is shorter, a novella really, one-dimensional and shorn of any sub-plot. It proves intriguing rather than chilling, although some may find the end guessable well before they get there.

Nevertheless, it’s hugely enjoyable and a perfect read for a couple of hours by the ­fireside on a dark winter’s evening, and would make an ideal Christmas stocking filler.
toegevoegd door Nickelini | bewerkDaily Mail, John Harding (Oct 7, 2010)
 
Ultimately, this is a wonderful piece of storytelling that does what a good story ought to do: it keeps you guessing, pulls you in. And when the climax comes, the explanation and the source of the haunting are not what you think at all. You really don't see it coming.
toegevoegd door Nickelini | bewerkthe Guardian, Jeremy Dyson (Sep 25, 2010)
 

» Andere auteurs toevoegen (7 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Hill, Susanprimaire auteuralle editiesbevestigd
Stewart, CameronVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To Robert, cher ami pour beacoup d’années,
for so many things
Et aussi pour sa Claudine
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
It was a little before nine o'clock, the sun was setting into a bank of smoky violet cloud, and I had lost my way.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Als boekhandelaar Adam Snow op weg naar huis de verkeerde afslag neemt, stuit hij op een vervallen landhuis. Bij de voordeur aangekomen voelt hij opeens de onmiskenbare sensatie van een kleine, koude hand die in de zijne glijdt. Eerst is Adam vooral in verwarring over het incident, maar als snel krijgt hij last van angstaanvallen en nachtmerries. Wanneer hij op onderzoek uitgaat, krijgt hij steeds vaker en steeds onheilspellender bezoek van de kleine hand.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Op een avond rijdt boekhandelaar Adam Snow na zijn werk terug naar huis. Hij neemt een verkeerde afslag en stuit op een vervallen landhuis. Nieuwsgierig stapt hij uit de auto en loopt naar de voordeur. Als hij daar staat, voelt hij opeens de onmiskenbare sensatie van een kleine, koude hand die in de zijne glijdt, 'alsof een kind hem vastpakte'.

Eerst is Adam vooral in verwarring over het incident, maar al snel krijgt hij last van angstaanvallen en nachtmerries. Hij neemt zich voor om meer te weten te komen over het huis en de ooit schitterende, maar nu overwoekerde, tuin.

Maar wanneer hij op onderzoek uitgaat, krijgt hij steeds vaker en steeds onheilspellender bezoek van de kleine hand...
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.42)
0.5 1
1 3
1.5
2 22
2.5 11
3 60
3.5 30
4 66
4.5 9
5 17

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 203,229,973 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar