StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Asta's ogen

door Eveline Stoel

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
371664,978 (3.7)Geen
Asta’s ogen is het verhaal van een gewone, maar daardoor misschien wel exemplarische familie van Indische Nederlanders, die in 1955 vanuit Surabaya naar Nederland vertrekt. Terwijl Asta Hoyer-Fredriks in het voormalige Indië een welvarend leven leidde met een groot huis en bediendes, komt ze hier met haar moeder en zeven kinderen terecht in een contractpension in het Brabantse Oss, een industriestadje waar men op klompen loopt en nog nauwelijks ‘zwarte’ mensen heeft gezien. ‘Begint u maar een patatwinkeltje,’ krijgt ze te horen, ‘want Nederlanders zijn gek op friet’. Van een warm welkom is geen sprake, maar Asta is vastberaden: ze gaan het redden in Nederland. Ze moeten ook wel, want er is geen weg terug. Geschiedenis van een Indische familie die na de onafhankelijkheid van Indonesië een nieuw bestaan in Nederland moet opbouwen.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Echte familiegeschiedenis over Nederlands Indië. Oorlog, uitroepen van de republiek Indonesië, Nederlanderschap, integratie. Goed boek. ( )
  RoelineSchep | Jul 1, 2012 |
Dat Asta's levensverhaal nu toch openbaar is gemaakt komt door de inspanningen van Stoel, die door geduld en overredingskracht en haar eigen plaats binnen de clan - haar partner is een van Asta's kleinzonen - stukje bij beetje de geschiedenis van deze bijzondere én exemplarische Indische familie heeft weten samen te stellen. Een voorbeeldige klus, Asta's ogen is een vloeiend boek geworden, helder van opzet en fijn van detail, nuchter maar barmhartig.
toegevoegd door PGCM | bewerkDe Groene Amsterdammer, Gustaaf Peek (Aug 4, 2010)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Voor mijn jongens, Remke, Maui en Samuel
Eerste woorden
Voorwoord
Op familiefeestjes was ze de belangrijkste gast. Iedereen die binnenkwam, vroeg gelijk of mam er al was.
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Het gebrek aan voedsel en inkomsten, de lange lijst vrijheidsbeperkende maatregelen, de speciale belastingaanslagen voor Europeanen en de constante dreiging te worden opgepakt, waren niet de enige problemen voor buitenkampers. In april 1943 werd een nieuw registratiesysteem ingevoerd. Wie niet kon aantonen dat hij of zij minstens zeven Indische of inheemse voorouders had, ging alsnog het kamp in. Zo mogelijk nog beangstigender vond Asta de Inlanders, die zich sinds 1940, na onderhandelingen van de nationalisten met het Nederlandse gouvernement, officieel Indonesiër mochten noemen. Aangespoord door de Japanse, antiwesterse propaganda gedroegen sommigen zich steeds agressiever naar Indo's toe.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Asta’s ogen is het verhaal van een gewone, maar daardoor misschien wel exemplarische familie van Indische Nederlanders, die in 1955 vanuit Surabaya naar Nederland vertrekt. Terwijl Asta Hoyer-Fredriks in het voormalige Indië een welvarend leven leidde met een groot huis en bediendes, komt ze hier met haar moeder en zeven kinderen terecht in een contractpension in het Brabantse Oss, een industriestadje waar men op klompen loopt en nog nauwelijks ‘zwarte’ mensen heeft gezien. ‘Begint u maar een patatwinkeltje,’ krijgt ze te horen, ‘want Nederlanders zijn gek op friet’. Van een warm welkom is geen sprake, maar Asta is vastberaden: ze gaan het redden in Nederland. Ze moeten ook wel, want er is geen weg terug. Geschiedenis van een Indische familie die na de onafhankelijkheid van Indonesië een nieuw bestaan in Nederland moet opbouwen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Geschiedenis van een Indische familie die na de onafhankelijkheid van Indonesië een nieuw bestaan in Nederland moet opbouwen.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.7)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 2
3.5 2
4 6
4.5
5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,658,641 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar