StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Zen en de kunst van het motoronderhoud (1974)

door Robert M. Pirsig

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
18,955287257 (3.8)254
At its heart, the story is all too simple: a man and his son take a lengthy motorcycle trip through America. But this is not a simple trip at all, for around every corner, through mountain and desert, wind and rain, and searing heat and biting cold, their pilgrimage leads them to new vistas of self-discovery and renewal. This is an elemental work that has helped to shape and define the past twenty-five years of American culture. This special audio edition presents this adventure in a compelling way-for the millions who have already taken this journey and want to travel these roads again, and for the many more who will discover for the first time the wonders and challenges of a journey that will change the way they think and feel about their lives.… (meer)
 1. 50
  Shop Class as Soulcraft: An Inquiry Into the Value of Work door Matthew B. Crawford (prehensel)
 2. 00
  Mijn Mercedes is (niet) te koop door Jeroen van Bergeijk (gonzobrarian)
  gonzobrarian: an inquiry into travel, adventure, and meaning
 3. 00
  Een fractie van het geheel door Steve Toltz (jeff.s.thomson)
 4. 00
  De weg roman door Cormac McCarthy (SCPeterson)
  SCPeterson: A man and his son travel very different paths toward self-discovery, confronting ultimate truth and the source of all meaning along the way
 5. 01
  Stranger in a Strange Land (Uncut Edition) door Robert A. Heinlein (emf1123)
  emf1123: If you're in your late teens, reading both of these books back to back (stranger in a strange land, zen and the art of motorcycle maintenance) is a good quality mindfuck. I doubt that either have the same influence as one ages, though.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 254 vermeldingen

Engels (262)  Italiaans (7)  Nederlands (6)  Frans (4)  Fins (4)  Portugees (Brazilië) (2)  Noors (1)  Deens (1)  Alle talen (287)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Op 10 augustus 2015 begon blogger Peter Pellenaar de Read-a-long: Zen and the Art of Motorcycle Maintenance (http://www.petepel.nl/2015/08/10/een-onderzoek-naar-waarden/). Mijn zomervakantie was net begonnen en ik was wel in de stemming voor zo'n nieuw project. Het langzaam lezen van dit boek leek me extra aantrekkelijk omdat ik me er van kon herinneren dat de eerste keer dat ik het las (en dat was nog wel in het Nederlands) er regelmatig de weg bij kwijtgeraakt was. Door het nu met anderen te lezen en langzaam zou dat vast beter gaan.

De eerste paar hoofdstukken vond ik smullen. Deze zijn in de vorm van een roman waarbij de hoofdpersoon met zijn zoon en een bevriend echtpaar een motorrit door Amerika maken. Tussendoor vertelt de hoofdpersoon over het belang van motoronderhoud en wat daar zoal bij komt kijken om dit goed te kunnen doen. Vooral zijn liefde voor de motor is genot om te lezen.

Maar na verloop van tijd gaat de hoofdpersoon steeds meer vertellen over Phaedrus, een personage dat ik heb opgevat als zijn alter-ego. En deze Phaedrus heeft nogal wat filosofische gedachten waarbij ik de meeste tijd mij afvroeg wat hij nou eigenlijk wilde zeggen. Het leek wel net alsof hij nooit echt tot een punt kwam en dat laat mij als lezer achter met een onbevredigend gevoel. Een groot deel van het gefilosofeer vond ik ook nog eens helemaal niet interessant waardoor het leesplezier wel wat werd weggenomen. Het langzaam lezen maakte het dan wel weer beter te doen omdat ik afgeleid werd door andere boeken.

Wel denk ik dat ik er nu meer van begrepen heb dan twintig jaar geleden, eenvoudigweg omdat ik ook wat meer levenswijsheid heb opgedaan.

Voor de literaire kwaliteit kun je het naar mijn idee beter in de kast laten staan. Dat dit boek zo'n hype is geweest in de jaren zeventig maakt het als tijdsdocument dan wel weer de moeite waard. Oftewel een boek met vele kanten waarvan ik mensen toch zou aanraden om het op zijn minst een keer te lezen. ( )
  Niekchen | Dec 25, 2015 |
Een man rijdt met zijn zoon op de motorfiets dwars door de VS. Onderweg denkt hij na over de filosofie van Phaedrus, met wie hij een nauwe band had, en die leidde tot de ondergang van Phaedrus.

De rit en het denken staan relatief los van elkaar, al maakt Pirsig geregeld een leuke overgang. Het zijn vooral de beschouwingen over motoronderhoud die de verbinding leggen.

Pirsig legt veel nadruk op de ontwikkeling van Phaedrus' gedachtegang. Dat maakt het boek geregeld taai. Al blijft het een roman en geen filosofisch werk. Pirsig neemt filosofische argumenten die passen in het verhaal, zonder ze in hun filosofische context te plaatsen. Zo heeft hij het wel over Poincaré, maar niet over latere wetenschapsfilosofen die commentaar leveren op diens werk.

Aan het einde van de rit blijft de bedoeling van Pirsig onduidelijk. De ondergang van Phaedrus duidt op de instabiliteit van zijn filosofische constructie, maar de ik-persoon lijkt daar wel aan vast te houden en zelfs op voort te bouwen, wat overigens de zwakste redeneringen in het boek oplevert. Wat mij betreft, is de keuze voor 'Kwaliteit' als kernbegrip een vergissing, los van het feit dat de hele argumentatie spitsvondig maar zeer wankel is.

Uiteindelijk zijn de passages over motoronderhoud de meest onderhoudende in het boek. Zen is niet meer dan een obligaat vernislaagje uit de jaren zeventig. ( )
  brver | Aug 17, 2015 |
Ik ben kwaad, ik voel me bedrogen. Ik had zoveel van dit cultboek verwacht, maar de lectuur ervan blijkt gewoon tijdverlies.
Literair stelt dit boek hoegenaamd niks voor. De beschrijving van de motortocht voegt niks toe aan het verhaal, en dient blijkbaar alleen om de filosofische stukken verteerbaar te maken. Het literaire niveau is belabberd, de finale ontknoping haalt zelf het niveau van een schoolopstel niet. En de geheimdoenerij over de mysterieuze Phaedrus is absoluut belachelijk.
Filosofisch gaat dit boek mee in de grote stroom van publicaties, sinds de jaren 60, van hoe fout we hier in het Westen bezig zijn, met onze eenzijdige benadering van de werkelijkheid (de strikte scheiding tussen object-subject, de ratio als enig middel om de realiteit te ontleden, enz.). Pirsig denkt origineel te zijn door dit terug te voeren tot Plato en Aristoteles, en de door hen verketterde sofisten (waar we maar zeer weinig van weten) tot grote helden te maken. Natuurlijk raakt zijn worsteling met de westerse benadering wel grond (al vind ik zijn opdeling tussen klassieke en romantische methode zeer betwistbaar), en is zijn aanbreng van een derde weg een verdienstelijke poging; alleen, de notie "Kwaliteit" die hij daarbij invoert, zorgt alleen maar voor verwarring; Pirsig weigert dit begrip deugdelijk te omschrijven (tenzij als een soort Heilige Geest die zowel object omvat subject, de relatie tussen en hun ontstaansgrond); hij kan het alleen indirect een invulling geven, waarbij hij voortdurend verspringt van "zorgvuldigheid", naar "intensiteit", en "voortreffelijkheid", allemaal heel waardevol, maar erg meerduidig.
In recensies zie ik allerlei verwijzingen naar de Oosterse benadering (en de term "Zen" uit de titel van het boek lijkt dat ook te suggeren), maar Pirsig werkt dit niet uit, op 1 korte passage na waarin hij Lao Tse citeert.
Kortom, de auteur heeft de klok wel horen luiden, maar weet van geen kanten waar de klepel hangt. Intussen houdt hij ons 500 bladzijden op met een pseudo-spannende zoektocht naar de zogenaamd unieke denkbeelden van de mysterieuze Phaedrus (in feite zijn vroegere, geniale, ik die na een periode van krankzinnigheid en electroshocktherapie in de auteur is gereïncarneerd).
Het beste bewijs dat dit boek de bal mis slaat, is de manier waarop de auteur de ergerlijke omgang met zijn zoon Chris beschrijft, een elfjarige, die de hele tijd bij hem achterop op de motor zit. De houding van de vader (Pirsig) ten aanzien van zijn zoon is er daarbij één van betutteling en kleinering, en dus helemaal niet van de "Kwaliteit" waar hij zo erg mee schermt (waar zijn de zorgvuldigheid, zorgzaamheid, aandacht in hun relatie?). Neen, ik slaag er niet in veel goeds te vertellen over dit boek, al constateer ik wel met grote verbazing dat een heleboel mensen er toch erg veel hebben gehad. ( )
1 stem bookomaniac | Jun 16, 2013 |
To me, this book failed completely.I didn't understand it at all.So, contrary to everyone who loved this boook and told me to read it, I have to confess I stopped somewhere in the 200's.
Overrated. ( )
  leowillemse | Nov 30, 2009 |
Een reisbeschrijving van een motortocht dwars door de Verenigde Staten. In feite is het een filosofische verhandeling opgelost in een roman. ( )
  smizzel | Jan 12, 2009 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
One is tempted to call the book a psychomelodrama, for Pirsig's intentions are as extravagant as his themes. The attempt to triumph over madness, suicide, death in the self, of his son, for our world, by means of the patient exploration of ideas and emotions is certainly an extravagant ambition. That he succeeds in finding a plausible catharsis through such an enterprise seems to me sufficient reward for the author's perseverance, and ample testimony to his honesty and courage.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times Book Review, Edward Abbey (betaal website) (Mar 30, 1975)
 
Whatever it's true philosophical worth, it is intellectual entertainment of the highest order.
toegevoegd door Shortride | bewerkThe New York Times, Christopher Lehmann-Haupt (betaal website) (Apr 16, 1974)
 

» Andere auteurs toevoegen (17 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Pirsig, Robert M.Auteurprimaire auteuralle editiesbevestigd
Bacon, PaulOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hermstein, RudolfÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Jonkers, RonaldVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (6)

At its heart, the story is all too simple: a man and his son take a lengthy motorcycle trip through America. But this is not a simple trip at all, for around every corner, through mountain and desert, wind and rain, and searing heat and biting cold, their pilgrimage leads them to new vistas of self-discovery and renewal. This is an elemental work that has helped to shape and define the past twenty-five years of American culture. This special audio edition presents this adventure in a compelling way-for the millions who have already taken this journey and want to travel these roads again, and for the many more who will discover for the first time the wonders and challenges of a journey that will change the way they think and feel about their lives.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.8)
0.5 18
1 121
1.5 22
2 304
2.5 52
3 788
3.5 137
4 1198
4.5 137
5 1168

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 208,322,608 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar