StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Wat verborgen is (2010)

door Michael Hjorth, Hans Rosenfeldt

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Bergman kronieken (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5732341,578 (3.85)8
Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat hij werd neergeschoten. Het spoor leidt naar een elitaire school die eigenlijk veel te duur was voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 8 vermeldingen

Engels (11)  Nederlands (5)  Duits (3)  Zweeds (2)  Catalaans (1)  Fins (1)  Alle talen (23)
Toon 5 van 5
Sebastián Bergman, een Psycholoog is de centralef figuur in deze spannende detective.
Hij is eenzaam, niet in staat met anderen samen te werken, heeft in de Tsunami (2004) zijn vrouw en dochtertje verloren en kan daar niet over heen komen. Het enige dat hem soms wat soelaas biedt is seks, voor één keer met allerlei verschillende vrouwen.
Hij wordt min of meer op eigen verzoek bij een op te lossen zaak gehaald van de dood van een 16 jarige jongen. Er zijn allerlei verwikkelingen. Sebastians moeder is overleden en hijvindt een brief van een vrouw die hem zoekt omdat ze zwanger is. Dat verhaal, de vraag of hij dus nog een kind heeft, wie dat zou kunnen zijn en of hij een rol zou kunnen en willen spelen in haar leven speelt een grote rol. ( )
  vuurziel | Sep 12, 2022 |
Een dode jongen, een rechercheteam dat is ingevlogen, ee, zeer getraumatiseerde, egoïstische en nurkse psycholoog, een aantal verdrietige
, eenzame mensen. Ziedaar de ingrediënten voor dit spannende verhaal. ( )
  vuurziel | Apr 28, 2018 |
Stieg Larsson creëerde Mikael Blomqvist, Henning Mankell maakte Mats Wallander onsterfelijk.
Maak nu kennis met Sebastian Bergman.

Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar het elitaire Palmlöv College, een school die eigenlijk veel te duur was voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.

Recensie(s)
Debuut van het Zweedse schrijversduo, met in de hoofdrol de onsympathieke psycholoog en profielschetser Sebastian Bergman, een man van middelbare leeftijd, die getraumatiseerd is door het verlies van zijn vrouw en kind bij de tsunami in 2004. Hij werkt niet meer, en om te vergeten is hij een ware vrouwenjager geworden. Dan stuit hij bij het leeghalen van het huis van zijn overleden moeder op verborgen brieven. Omdat hij het informatiesysteem van de recherche nodig heeft voor zijn prive-onderzoek, overtuigt hij zijn vroegere vriend Torkel Hoglund van de recherche uit Stockholm dat hij kan helpen bij het oplossen van de moord op een 16-jarige jongen. Dit zeer tegen de zin van het rechercheteam. De sporen wijzen naar een elitaire school waar veel rottigheid schuilgaat achter de keurige facade. Vlot leesbaar verhaal waarin de spanning goed wordt opgebouwd en de lezer meer dan eens op een dwaalspoor wordt gezet. Desondanks niet echt verrassend. De karakters komen wel goed uit de verf. Dit eerste deel uit de serie van de Bergmankronieken ( )
  boekaholic | Jan 26, 2015 |
Wat verborgen is van Hjorth Rosenfeldt heb ik vanmorgen uitgelezen, een spannend boek, wat goed uitgewerkt is, en de personages goed tot leven worden gebracht. Je leeft helemaal mee, van het begin tot het eind van het boek, ben daarom ook zeer benieuwd naar het volgende boek De Discipel. ( )
  justine.m | Feb 20, 2012 |
Wat verborgen is de debuutroman van Hjorth Rosenfeldt. Achter deze auteursnaam gaan Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt schuil. De eerste is mede-eigenaar van productiemaatschappij voor televisie, film en theater terwijl de tweede acteur, toneelschrijver en televisiepresentator is. Zij komen uit Zweden en Wat verborgen is werd daar goed ontvangen. Op de kaft staat als bijtitel: De Bergmankronieken. Dat lijkt op een vervolgserie.

Roger Eriksson, een jongen van 16 die door zijn moeder als vermist was opgegeven, wordt dood gevonden in een moeras bij het stadje Västerås. Hij is door messteken om het leven gebracht en zijn hart is verwijderd. Een politieteam van de afdeling Moordzaken van de Nationale Recherche onder leiding van de ervaren Torkel Höglund wordt met het onderzoek belast.

Sebastian Bergman is psycholoog die vrouw en dochter heeft verloren tijdens de tsunami van 2004. Hij is bij tijd en wijlen een tenenkrommende onbeschofteling, een vrouwenversierder pur sang en een uiterst inteliigente analist. Hij komt in Västerås terecht omdat zijn moeder is overleden en de ouderlijke woning moet worden ontruimd. Bergman en Höglund hebben in het verleden samengewerkt maar Bergman in niet van plan een uitnodiging om mee te werken aan het onderzoek naar de moord op Roger Eriksson aan te nemen. Totdat hij iets geheimzinnings ontdekt in het huis van zijn moeder. Hij meldt zich bij Höglund die hem in zijn team opneemt. Zeer tegen de wil van de andere teamleden.

Wat verborgen is kent een knap uitgewerkt plot. De personages in het boek zijn mooi uitgewerkt en roepen in, ieder geval bij mij reacties op; vooral Sebastian Bergman die het met het normale intermenselijk verkeer nogal moeilijk lijkt te hebben. De lezer wordt meerdere malen op het verkeerd been gezet door zeer plausibele wendingen in het verhaal. De verteltrant is helder en verfrissend en maakt het lezen van het boek tot een plezierige bezigheid. Aan het einde van het verhaal heeft Hjorth Rosenfeldt nog een gigantische verrassing in petto die vraagt om een vervolg. Wat mij betreft een prima debuut . Sebastian Bergman, hoe irritant ook, mag blijven. ( )
  eagleye50 | Sep 30, 2011 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (13 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Hjorth, Michaelprimaire auteuralle editiesbevestigd
Rosenfeldt, Hansprimaire auteuralle editiesbevestigd
Allenstein, UrselÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Boen, EllenVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Boixadós, JordiVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Delargy, MarlaineVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dobosi, BeátaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hansen, Bent OttoVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nerito, RobertaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rosenau, AlicjaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Syvertsen, HåvardVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de reeks(en)

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

rororo (25670)
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Der Mann war kein Mörder.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat hij werd neergeschoten. Het spoor leidt naar een elitaire school die eigenlijk veel te duur was voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Het lichaam van de zestienjarige Roger wordt gevonden in een moerassig gebied. Hij lijkt omgebracht met messteken, maar nader onderzoek toont aan dat de kogel die hem doodde is weggesneden. Het spoor leidt naar de elitaire Palmlöv-school, een school die eigenlijk veel te duur is voor de jongen. Een oude vriend vraagt psycholoog Sebastian Bergman om hulp bij het onderzoek, maar Bergman heeft zelf al genoeg zorgen. Hij moet de erfenis van zijn moeder afwikkelen en stuit daarbij op brieven die hij nooit had mogen lezen.
Wat verborgen is, is het thrillerdebuut van de Zweden Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt. Michael Hjorth (1963) is mede-eigenaar van een Zweeds productiemaatschappij. Hans Rosenfeldt (1964) is acteur, presentator en schrijver. Beide auteurs zijn tevens scenarioschrijver, met onder andere bewerkingen van Wallander op hun naam. Het schrijversduo legt zich toe op de creatie van een serie misdaadromans, met als centraal hoofdpersoon, psycholoog Sebastiaan Bergman. Wat verborgen is wordt, heel ambitieus, aangekondigd als start van de Bergmankronieken.

De politie van Västerås krijgt de melding van vermissing van een zestienjarige scholier. Als het verminkte lichaam van de jongen wordt gevonden, draagt de plaatselijke politie de zaak over aan de nationale recherche. Torkel Höglund uit Stockholm neemt samen met zijn vaste team het onderzoek over. Psycholoog Sebastian Bergman, die in het verleden regelmatig met Höglund heeft samengewerkt, is toevallig in dezelfde stad. Als hij van het onderzoek hoort, weet hij zich aan het team op te dringen. Wat volgt is een kat- en muisspel met de moordenaar die, ondanks de tomeloze inzet van het rechercheteam, ze steeds een stap voor weet te blijven. De bemoeienissen van Sebastiaan Bergman, die er een eigen agenda op na houdt, komt het onderzoek in eerste instantie ook niet ten goede. Als uiteindelijk ook zijn interesse wordt gewekt, kan de jacht pas echt beginnen.

Wat verborgen is, is opgebouwd als een oerdegelijke thriller: het opvoeren van de spanning, de diverse dwaalsporen en de verrassende twist op het eind… het is er allemaal! Het verhaal, dat op zich niet echt origineel is, stijgt door zijn prachtig uitgewerkte karakters boven de middelmaat uit. Vooral de egoïstische narcist Sebastiaan Bergman, een personage om van te houden en te haten, wordt prachtig beschreven. De twist aan het eind van het verhaal kan tevens gezien worden als cliffhanger voor een toekomstig vervolg. Gezien het succes van het boek (verschijning in diverse landen en verfilming) zal deze namelijk niet lang op zich laten wachten.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.85)
0.5
1 2
1.5
2 2
2.5 1
3 25
3.5 18
4 69
4.5 14
5 17

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,748,829 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar