StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Winston Churchill een biografie door…
Bezig met laden...

Winston Churchill een biografie (origineel 1967; editie 2006)

door Sebastian Haffner

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1946140,779 (3.68)2
Winston Churchill (1874-1965, KG 1953) Conservative politician, Prime Minister 1940-5 and 1951-5. Perhaps the most determined and inspirational war leader in Britain's history, it was during that darkest summer of 1940 that Churchill's astonishing oratory seemed to rally the nation, from his opening statement to the House of Commons on May 13th that he had 'nothing to offer but blood, toil, tears and sweat'. Each successive crisis produced phrases that have resounded ever since, from the danger of invasion after the evacuation of troops from Dunkirk ('their finest hour') to the Battle of Britain (his tribute to the 'Few'). However, he lost the general election in June 1945. But he returned to Downing Street in 1951, finally retiring in 1955.… (meer)
Lid:zuwie
Titel:Winston Churchill een biografie
Auteurs:Sebastian Haffner
Info:Roeselare Roularta 2006
Verzamelingen:Aan het lezen
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Churchill door Себастьян Хафнер (1967)

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Nederlands (3)  Engels (2)  Duits (1)  Alle talen (6)
Toon 3 van 3
Sommigen mensen zijn "larger than life" en dat geldt zeker voor Sir Winston Churchill. Geboren in het beroemde adellijke geslacht van de hertogen Marlborough behoorde hij tot de hoge Engelse adel. Zijn vader, Lord Randolph Churchill, richtte de conservatieve partij op en was van 1880 tot 1886 de machtigste politicus van Groot Brittannië. Hij trouwde met Jennie Jerome: een Amerikaanse miljonairsdochter en een van de grootste schoonheden van de eeuw. Hun eerste zoon, Winston Churchill, werd geboren in de damesgarderobe van Blenheim Palace omdat Jennie ondanks een vergevorderde zwangerschap toch naar een bal wilde.

Zijn jong gestorven vader (hij werd maar 45 jaar) had nooit veel aandacht voor zijn oudste zoon en beschouwde hem als een totale mislukking. Op school was Winston een rebel: hij weigerde zich aan te passen aan het Engelse onderwijssysteem en kwam er tegen in opstand. Hij kreeg het zwaar te verduren, ging van school naar school en leerde in al die jaren helemaal niks. Winston Churchill schreef later over zijn jeugd: "het was niet alleen de naarste, maar ook de meest eenzame en meest onvruchtbare periode in mijn leven".

Uiteindelijk kwan Winston met veel moeite bij het leger: hij zakte tweemaal voor het toelatingsexamen en slaagde de derde keer met zo'n slechte cijferlijst dat het alleen voor de cavaelerie voldoende was (Cavaleristen mochten dommer zijn dan infanteristen, omdat ze rijker moesten zijn; paarden waren duur.) In het leger bloeide de dan twintigjarige Churchill helemaal op: sterker nog 5 jaar later was hij een nationale held en een bekende schrijver. En dat was nog maar het begin...

Ik ga niet het hele leven van Churchill navertellen maar ik hoop dat je met deze inleiding de smaak te pakken hebt gekregen. Churchill was niet alleen een complexe en facinerende man; hij leefde ook nog eens in een periode waarin er allerlei grote historische gebeurtenissen plaatsvonden. Sebastian Haffner (een Duitser!) weet het verhaal beknopt en meeslepende te vertellen. Een echte aanrader!
  BieblogHengelo | Jan 21, 2011 |
Sympathiek geprijsde heruitgave van een hier en daar wat gedateerde (het boek is uit 1967!) maar wel mooie en krachtige karakterisering en periodisering van (het belang van) Churchill, met een voor jongere lezers handig nawoord over de auteur door Bart Tromp.
Juist vanwege de stevige grip die Haffner op zijn onderwerp heeft is dit een heerlijk boek om de recentere geschiedschrijving mee in te duiken. Wel moet mij van het hart dat ik de passages waarin Haffner psychologiseert zwak vind. ( )
  marieke54 | Sep 5, 2008 |
Een biografie over Churchill mag dit boek niet worden genoemd, een levensschets is een betere omschrijving en is ook geheel in overeenstemming met de pretentie die de schrijver had.

In kort bestek maken we kennis met een man die na een onpersoonlijke opvoeding en een geforceerde plaatsing in het leger zich ontpopt als zoeker naar avontuur en bovenal de krijg. Zonder al te veel intellectuele bagage ontpopt Churchill zich tot een militair met een feilloos strategisch inzicht en weet dat op de juiste momenten en plaatsen ook te etaleren. Maar hij is ook een rasopportunist, wisselt een aantel malen van politieke partij en kiest gelegenheidsargumenten die hem uiteindelijk de fel begeerde macht zullen geven. Wat dat betreft is Churchill gewoon een ordinaire machtspoliticus die als het zo uitkomt, de belangen van werklozen en armen in zijn vaandel schrijft om vervolgens, wanneer hij de begeerde macht en invloed verkrijgt, bereid is een burgeroorlog te ontketenen om stakingen van arbeiders te breken.

Zijn politieke en militaire hoogtepunt valt in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog; in een rap tempo vernieuwt hij het volledig verouderde defensieapparaat en voelt zich opperbest in de rol van krijgsheer. In deze periode regeerde hij ook als alleenheerser en werd hij nauwelijks door parlementaire interventies gestoord.

Haffner schrijft met de distinctie van een goede journalist, heeft de hem kenmerkende achterdocht tegenover alles wat met macht en haar aanhangers te maken heeft en spaart de hoofdpersoon niet: oorlogszuchtig, zeker géén democraat en bovenal opportunistisch in zijn politieke keuzes. Maar ook: een begenadigd schrijver en bij wijle een eminent strateeg die overigens ook grote fouten maakte zoals het Dardanellen offensief in WO I en –als minister van financiën- de invoering van de gouden standaard in de jaren dertig. ( de invloed van Keynes was toen nog niet gerijpt)

De eerlijkheid gebiedt dat ik dit boek niet gelezen heb vanwege de hoofdpersoon; Haffner lezen is gewoon een genot ! ( )
3 stem deklerk | Aug 19, 2008 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Winston Churchill (1874-1965, KG 1953) Conservative politician, Prime Minister 1940-5 and 1951-5. Perhaps the most determined and inspirational war leader in Britain's history, it was during that darkest summer of 1940 that Churchill's astonishing oratory seemed to rally the nation, from his opening statement to the House of Commons on May 13th that he had 'nothing to offer but blood, toil, tears and sweat'. Each successive crisis produced phrases that have resounded ever since, from the danger of invasion after the evacuation of troops from Dunkirk ('their finest hour') to the Battle of Britain (his tribute to the 'Few'). However, he lost the general election in June 1945. But he returned to Downing Street in 1951, finally retiring in 1955.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.68)
0.5
1
1.5
2 4
2.5
3 9
3.5 3
4 16
4.5 5
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 205,927,062 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar