StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Huid en haar

door Arnon Grunberg

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2137126,748 (3.57)2
Een door de holocaust gefascineerde econoom begint op een Holocaustconferentie in Duitsland een relatie met de biografe van een kampcommandant..
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Nederlands (6)  Duits (1)  Alle talen (7)
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Dikke boeken kun je ook digitaal lezen. Al heeft het aantal bladzijden soms meer te maken met het lettertype en -grootte dan met de daadwerkelijke bladzijden. Een schermpje is per definitie minder dan een bladzijde. Op boekensites maar op zoek naar het werkelijk aantal bladzijden dan. Ik wil toch graag bijhouden hoeveel ik lees.

Grunberg is ook iemand die graag dikke boeken schrijft. Maar hij doet dat met een hoger tempo dan bijvoorbeeld Irving, terwijl de researchfase van hem vaak intensiever is. Ook gevarieerder overigens. Dat maakt hem niet per definitie een betere schrijver, wel een veelzijdiger. Want als je naast dikke romans ook nog tijd hebt om columns, essays, korte verhalen en weet ik wat nog meer te schrijven, dan ben je in ieder geval een groot schrijver.

Maar de kwaliteit varieert ook meer dan bij Irving. Soms word ik compleet het boek in getrokken, dan weer kabbelt het en heb je halverwege nog steeds niet door waar het om draait. Huid en haar valt in die tweede categorie. Natuurlijk zijn de disfunctionele relaties, zoals wel vaker bij Grunberg, bepalend voor het verhaal. Maar een mengelmoes van langeafstand relaties, buitenechtelijke relaties, verboden relaties, homoseksuele buitenechtelijke relaties, aflopende relaties en kabbelende relaties maken niet automatisch een goed verhaal. Genoeg om het uit te lezen, maar niet prikkelend genoeg om een half jaar na lezing nog terug te vertellen. En bij een echt goed boek is dat meestal geen enkel probleem. Maar goed, ook deze heb ik uitgelezen, de ondergrens van Grunberg is hoog genoeg.

Citaat: “De mens is veranderlijk. Ik weet hoe mannen zijn. Ze houden er niet van als andere mannen halfnaakt door hun huis lopen. En ze lijken het aan te voelen. Dan zeggen ze, ik ga mijn vrouw verrassen met een bloemetje, maar in werkelijkheid willen ze alleen maar kijken of er niet een of andere man halfnaakt door het huis scharrelt.” (137/301) ( )
  privaterevolution | Mar 1, 2024 |
3,5 sterren. ( )
  tmrps | Jul 1, 2021 |
Het was weer een feest der beklemming. Wat kan deze man toch fantastisch een neerslachtige sfeer oproepen. En wat een humor: 'het destructieve karakter leeft niet vanuit het gevoel dat het leven levenswaard is, maar dat de zelfmoord niet loont'.. ( )
  Habe61 | Mar 19, 2011 |
Mozaiek-vertelling rondom een Nederlandse universitair docent economie en een Amerikaanse biografe van Höss. Begint erg sterk, maar het tweede deel boeide me niet meer zo erg. ( )
  JanHeemskerk | Mar 12, 2011 |
Sinds het meesterlijke Tirza behoort Arnon Grunberg tot mijn favoriete auteurs. Dit betekent dat ik ook zijn andere romans systematisch ben gaan lezen en er iedere keer plezierige leeservaringen aan overhield. Nochtans lijkt het woord ‘plezier’ niet meteen op zijn plaats bij de grimmige wereld die Grunberg in zijn boeken iedere keer opnieuw oproept. Huid en haar is een dikke turf (523 pagina’s) met als spilfiguur de Nederlander Roland Oberstein, een universitair docent economie in Fairfax (USA). Voor deze Roland valt alles in de wereld te herleiden tot handelswaar. De mens is spijtig genoeg al te vaak geneigd zijn identiteit door valse sentimenten te laten ondermijnen, allemaal gevoelens die ambities in de weg staan. Het lezen van romans is verwerpelijk want daarin wordt die ongezonde hysterie nog eens extra in de verf gezet en zelfs verheerlijkt. Roland is niet van plan zijn tijd te verliezen aan al die flauwekul. Zijn leven staat volledig in functie van het wetenschappelijk onderzoek. Hij is per slot van rekening één van de veertig meest gerenommeerde Adam Smith - kenners wereldwijd.

Dat dergelijke levenshouding moeilijk aan derden te slijten valt, blijkt uit alle andere personages die ‘huid en haar’ bevolken. Roland Oberstein laat vrouw Sylvie en zoontje Jonathan in Nederland achter om zich in de Verenigde Staten helemaal op het onderzoek van de economische ‘bubbel’ te kunnen concentreren.

‘Als kind al besefte ik dat we de werkelijkheid niet aan haar lot kunnen overlaten. Er zijn mensen die zich om haar moeten bekommeren. Jij draagt zorg voor ons kind en het gebit van je patiënten, ik bekommer me om de reëel bestaande werkelijkheid. Zonder jullie te vergeten uiteraard.’

Zijn veel jongere Nederlandse vriendin Violet, met wie hij een lange afstandsrelatie cultiveert, gaat vreemd om te zien welke gevoelens dit bij Roland teweegbrengt.

‘Ik heb geen tijd voor jaloezie. Ik ga er tijd voor vrijmaken, ik ga in mijn agenda bladeren en een datum prikken voor jaloezie.’

Zijn moeder noemt hem een onmens.

Tijdens een conferentie over de Holocaust ontmoet Roland de Amerikaanse Lea. Zij verwacht dat hij haar zal ‘redden’. Het duo ontwikkelt een relatie die gebaseerd is op hun gemeenschappelijke hobby: de genocide. Maar voor Roland moet ook volkerenmoord, net als de liefde, beschouwd worden als een door de markt gereguleerd spel. Lea is getrouwd met de weerzinwekkende politicus Jason, die zich vastklampt aan zijn status, vermits die hem de kans geeft om zijn sadistische lusten ongebreideld te botvieren op een engelachtige jongeman.

En dan is er nog de 19-jarige studente Gwenny. Slaagt zij er in om Roland’s ‘bubbel’ te doorprikken?

Roland Oberstein fulmineert de hele roman door tegen de sentimentaliteit en achterlijkheid van de mensen. Hij zet zich op de kaart als een kille man die zich wijsmaakt dat hij superieur is vermits hij zijn emoties volledig onder controle heeft. Op momenten dat het uiterlijk tonen van gevoelens omwille van sociale conventies als ‘gepast’ ervaren wordt, haalt hij ze voorzichtig uit de kast. Dan probeert hij empathie te tonen door de juiste woorden te gebruiken. Deze beredeneerdheid kan hem immers economisch voordeel opleveren, bijvoorbeeld in de vorm van genot. Toch is Roland niet zo kil en rationeel als hij zelf zou willen. Perverse fantasieën krijgt hij niet zo gemakkelijk weggefilterd. Zullen die gevaarlijke driften uiteindelijk toch zijn ondergang inluiden?

‘Huid en haar’ is opnieuw een intrigerende Grunberg. Het verhaal leest vlot weg, dankzij de spitse dialogen en het creatieve taalgebruik. Ook de cynische humorprikjes bevorderen het leesplezier. Toch heb ik deze Grunberg als een ietsje saaier ervaren dan zijn andere romans. De vele nevenpersonages komen niet altijd even geloofwaardig over en missen diepgang. Hun denken en handelen staat volledig in functie van het effect dat ze daarmee uitoefenen op het hoofdpersonage. Huid en haar is zeker een aanrader voor wie van het eigenzinnige Grunberguniversum houdt. Maar de hegemonie van Tirza blijft overeind! ( )
1 stem kaliganes | Feb 21, 2011 |
1-5 van 6 worden getoond (volgende | toon alle)
Huid en haar volgt de neergang van Oberstein nauwgezet. Grunberg toont zich daarbij een genadeloze auteur. Met scherpe observaties en een uiterst economische woordkeuze schept hij een ijskoude werkelijkheid. Hij weeft rondom Oberstein een internationaal netwerk van relaties, samengestelde gezinnen en amoureuze dwarsverbanden. Overspel heet hier 'spreiding van risico'.
Die klinische blik op de wereld vraagt veel van de lezer. De bittere humor en schrijnende dialogen vormen een rijgdraad van menselijk onvermogen. Die draad begint na verloop te knellen.
Na afloop rest het gevoel iets te lang in een interessant, maar ook verkeerd gezelschap te hebben verkeerd.
toegevoegd door sneuper | bewerkHet Parool, Ronald Ockhuysen (Nov 11, 2010)
 
De hoofdpersoon in de nieuwe roman van Arnon Grunberg is een gerobotiseerde nuchterling, intens tevreden met zichzelf en met zijn tomeloze werklust. Zijn omgeving denkt daar heel anders over. 'Huid en haar' blijkt net als de bestseller 'Tirza' een vaardig geschreven zwarte zedenschets.Arnon Grunbergs nieuwe roman 'Huid en haar' begint als een satirische comedy of morals. Plaats van handeling is een congres over de Holocaust; in de hoofdrollen zien we de Amerikaanse historica Lea en de Nederlandse, deels in Amerika en deels in Leiden docerende econoom Roland Oberstein. Zij heeft wel zin in een galant avontuur, hij houdt de boot af. Omdat hij niet snel genoeg hapt, levert ze zich gewillig over aan een collega. Ze weet maar al te goed dat seks met haar wettige echtgenoot, de New Yorkse politicus Jason, er niet meer in zit. Spoedig zal haar blijken dat hij het liever met een jongeman doet. Ze moet de buitenkans dus te baat nemen.

Na terugkeer in de States zullen Lea en Roland, wiens Amsterdamse vriendin Violet inmiddels vreemd is gegaan, alsnog iets met elkaar krijgen. Maar dan zijn we al een goede honderd pagina's verder en vragen we ons af waarom Grunberg zijn intrige zo geleidelijk op gang brengt en zo breed uitspint. Antwoord zullen we pas krijgen als we zijn aangeland bij de finale van deze wrange klucht. Dan heeft de auteur ons indringend laten zien dat deze schijnbaar weldenkende mensen, die hun claims op elkaars tijd, aandacht en lichaam zo gladjes beargumenteerd voor het voetlicht brengen, au fond kille en zielloze figuren zijn. Dan pas weerkaatst de schrille noot van het begin: de zwaarte van de aan volkerenmoord gewijde congresagenda, afgewisseld met frivoliteiten en banale praatjes, klinkt opnieuw door in het slotakkoord: een studente die zich als lustobject aan Roland heeft opgedrongen en bij een verkapte poging tot zelfmoord haar nek gebroken heeft, laat zich op haar ziekenhuisbed nog maar eens door hem betrekken in sadomasochistische spelletjes.

De Holocaust in één adem genoemd met de erotische genoegens van academische toeristen: het is een absurdistische kunstgreep waarop Grunberg het patent heeft, getuige romans als 'Gstaad 95-98' en 'De Joodse messias'. Hij laat Lea met horten en stoten werken aan een biografie van Rudolf Höss, commandant van het vernietigingskamp Auschwitz, een project dat ze met Roland bespreekt als ging het om een gedeelde hobby.

Dat de ethische implicaties van het onderwerp niet al te diep tot haar doordringen blijkt wanneer ze haar demente grootvader naar het zogenaamd euthanasievriendelijke Nederland transporteert, in de hoop soepel van hem af te komen. De man komt onderdak bij Rolands oude moeder en blijkt aan het slot van de roman nog altijd in leven.

Qua compositie is deze zwarte zedenkomedie geënt op een procedé waar menige televisiesoap op drijft: elk hoofdstuk vormt een sequentie die inzoomt op twee of drie personages. In elk volgend hoofdstuk wordt gewisseld van plaats en personages. Die opbouw stelt Grunberg in staat om de technische middelen uit te buiten waarin hij, begonnen als toneelauteur, het sterkst is: de dialoog en de enscenering. Je hoort en ziet het allemaal alsof je in het theater of de bioscoop zit, en het zou je helemaal niet verbazen als 'Huid en haar' net als 'Tirza' de opstap bood naar een toekomstig drama- of filmscript.

Uiteindelijk is het Roland die in al deze scènes het scherpst profiel krijgt. Hij is na verwant aan Jörgen Hofmeester, de antiheld uit 'Tirza', met dit verschil dat hij nog lang niet lijdt aan gefnuikte ambities en gefrustreerd vaderschap. Integendeel, hij leeft uitsluitend voor zijn werk en geniet van de erkenning die hij ervoor krijgt. Zijn enige zoon heeft hij achtergelaten bij zijn ex, en als hij naar hem moet omkijken doet hij dat tegen heug en meug. Hij prijst zich gelukkig dat hij niets wil wat hij niet krijgen kan, en krijgt wat hij wel wil. De ambitie iets te willen zijn dat niet binnen zijn bereik ligt ziet hij als een bron van te vermijden leed. Van een woord als 'intermenselijkheid' krijgt hij koude rillingen, want daarachter kan volgens hem niets anders schuilgaan dan algehele achterlijkheid. En andermans verdriet mijdt hij als de pest.

Deze gerobotiseerde nuchterling mag dan heel tevreden zijn met zichzelf, zijn omgeving beschouwt hem als een nauwelijks te hanteren ijskonijn (zijn moeder spreekt zelfs van 'onmens'), een man die wel heel vriendelijk doet maar het niet echt is, die mensen waardeert zodra ze ophoepelen en hem de gelegenheid geven om zich aan zijn werkverslaving over te geven.

Wie Grunberg een beetje volgt (wat gelet op zijn blogs en krantenberichten niet al te moeilijk is), ziet op afstand dat hij aan de hand van Roland en diens karikaturaal aangezet portret zichzelf genadeloos de maat neemt. Net als hijzelf woont Roland ver van vrienden en familieleden in de Verenigde Staten, en is hij een onstuitbare workaholic. Net als Grunberg citeert Roland Auschwitzoverlevende Tadeusz Borowski, die geleerd had dat het opgeven van de hoop een eind zou maken aan de collaboratie van het slachtoffer met zijn beul. Of Grunberg samen met Roland eindigt met het plengen van tranen is een vraag die we maar moeten laten aan zijn interviewers en biografen.

toegevoegd door s.fransen8 | bewerkTrouw, Jaap goedegebuure (Oct 30, 2010)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Een door de holocaust gefascineerde econoom begint op een Holocaustconferentie in Duitsland een relatie met de biografe van een kampcommandant..

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.57)
0.5
1 1
1.5
2 3
2.5 2
3 11
3.5 16
4 17
4.5 4
5 4

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,458,255 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar