StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Parnassia (2010)

door Josha Zwaan

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
603435,266 (3.93)2
De vierjarige Joodse Rivka verblijft tijdens de oorlog bij een gereformeerd domineesgezin in het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag. Ze groeit op als Anneke, haar ouders zijn zogenaamd bij het bombardement op Rotterdam omgekomen. Na de oorlog gaat ze niet terug naar haar vader en broer. Ze ontkent haar Joodse afkomst en blijft Anneke. Toch trouwt ze met Joost, een Joodse overlevende van de kampen. Haar ontkenning, zijn trauma's en het onvermogen tot communicatie maken hun huwelijk en gezinsleven kapot. De kinderen worden uit huis geplaatst en pas als Anneke dertig jaar later hoort dat Joost is overleden, bezoekt ze de begrafenis en ziet ze haar kinderen terug. Een stroom van herinneringen komt los. Haar dochter Sandra wil haar verhaal horen.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 2 vermeldingen

Engels (2)  Nederlands (1)  Alle talen (3)
Prachtig verhaal. Het verhaal van Rivka, een joods meisje van 5, die Anneke werd toen haar ouders haar in 1942 lieten onderduiken. Als na de oorlog haar vader en broer haar weer op komen halen, wil Anneke niet mee. Ze is snel gewend aan haar nieuwe papa, een dominee, en mama en voelt zich thuis in haar nieuwe mooie huis naast de kerk. Haar vader geeft toe in de hoop dat het later wel weer goed zal komen. In haar tienerjaren heeft Anneke verhitte discussies met haar adoptievader over religie en hoe die dingen zouden moeten zijn. Ze trouwt met de joodse Joost en krijgen samen 3 kinderen, maar hoe goed en vurig hun verhouding ook is, op het gebied van godsdienst is geen communicatie mogelijk. Joost heeft ook een oorlogsverleden en zijn nachtmerries worden steeds heftiger. Uiteindelijk zijn de kinderen daarvan de dupe en zij worden weggehaald bij hun ouders. Anneke leidt haar leven en trouwt met Jean. Als ze bijna 70 is neemt haar oudste dochter Sandra contact met haar op om te vertellen dat Joost overleden is. Als gevolg van dit contact gaan Anneke en Sandra, eerst wat onwennig, weer regelmatig met elkaar om. Ze maken lange wandelingen langs het strand en Anneke vertelt in stukjes wat er is gebeurd en langzaam komt zij ook in het reine met haar Joods zijn. ( )
  connie53 | Oct 19, 2019 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Charley
Eerste woorden
Ze wilde nog even knikkeren.
Citaten
Wie het verleden niet eerst
verliest de toekomst,
Wie zijn wortels vernietigt
kan niet groeien.

- Friedensreich Hundertwasser
schilder en architect (1928-2000)
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

De vierjarige Joodse Rivka verblijft tijdens de oorlog bij een gereformeerd domineesgezin in het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag. Ze groeit op als Anneke, haar ouders zijn zogenaamd bij het bombardement op Rotterdam omgekomen. Na de oorlog gaat ze niet terug naar haar vader en broer. Ze ontkent haar Joodse afkomst en blijft Anneke. Toch trouwt ze met Joost, een Joodse overlevende van de kampen. Haar ontkenning, zijn trauma's en het onvermogen tot communicatie maken hun huwelijk en gezinsleven kapot. De kinderen worden uit huis geplaatst en pas als Anneke dertig jaar later hoort dat Joost is overleden, bezoekt ze de begrafenis en ziet ze haar kinderen terug. Een stroom van herinneringen komt los. Haar dochter Sandra wil haar verhaal horen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
In 1942 wordt de jodenvervolging in Nederland steeds grimmiger en de kleine Rivka duikt onder bij een domineesgezin in Zeeland. Wanneer na de bevrijding haar vader op de stoep staat, herkent ze hem niet meer en ze blijft in Zeeland. Als ze later zelf kinderen krijgt komt er een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los, met als resultaat dat ze afstand neemt van haar gezin. Jaren later vertelt Rivka haar dochter Sandra hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.93)
0.5
1 1
1.5
2
2.5
3 2
3.5 2
4 3
4.5 4
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,503,644 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar