StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Submission: A Novel door Amy Waldman
Bezig met laden...

The Submission: A Novel (origineel 2011; editie 2011)

door Amy Waldman

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
9877121,115 (3.71)88
Fiction. Literature. HTML:

Claire Harwell hasn't settled into grief; events haven't let her. Cool, eloquent, raising two fatherless children, Claire has emerged as the most visible of the widows who became a potent political force in the aftermath of the catastrophe.

She longs for her husband, but she has found her mission: she sits on a jury charged with selecting a fitting memorial for the victims of the attack. Of the thousands of anonymous submissions that she and her fellow jurors examine, one transfixes Claire: a garden on whose walls the names of the dead are inscribed. But when the winning envelope is opened, they find the designer is Mohammad Khan??Mo??an enigmatic Muslim-American who, it seems, feels no need to represent anyone's beliefs except his own.

When the design and its creator are leaked, a media firestorm erupts, and Claire finds herself trying to balance principles against emotions amid escalating tensions about the place of Islam in America. A remarkably bold and ambitious debut, The Submission is peopled with journalists, activists, mourners, and bureaucrats who struggle for advantage and fight for their ideals. In this deeply humane novel, the breadth of Amy Waldman's cast of characters is matched by her startling ability to conjure individual lives from their own points of view. A striking portrait of a city??and a country??fractured by old hatreds and new struggles, The Submission is a major novel by an important new… (meer)

Lid:featherbooks
Titel:The Submission: A Novel
Auteurs:Amy Waldman
Info:Farrar, Straus and Giroux (2011), Edition: First Edition, Hardcover, 320 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek, bookclub, Letters, Howard's End is On the Landing, Untitled collection, Aan het lezen, Te lezen, Galleys/Reading Copies
Waardering:
Trefwoorden:to-read

Informatie over het werk

De inzending door Amy Waldman (2011)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 88 vermeldingen

Engels (68)  Nederlands (2)  Duits (1)  Alle talen (71)
Toon 2 van 2
New York 2003. Er is een prijsvraag uitgeschreven voor een officieel monument op de plaats van Ground Zero. Duizenden geanonimiseerde inzendingen zijn er binnengekomen, maar uiteindelijk is de jury er in geslaagd om het aantal mededingers terug te brengen tot slechts twee: een streng, indrukwekkend monument dat de open wond zal belichamen die de gebeurtenis op 11 september heeft geslagen of een intrigerende, modernistische tuin die eerder troost biedt en tot uitdrukking brengt dat het leven doorgaat. Een aantal architecten en kunstenaars in de jury zijn voor het eerste ontwerp, maar Claire, de rijke, ontwikkelde weduwe van één van de slachtoffers pleit voor de tuin. Ze krijgt de meerderheid van de jury mee. Vol spanning wordt nu de enveloppe opengemaakt waarin de naam van de inzender zit verborgen. Zal het een grote naam zijn, van een bekende architect, of een beginnende ontwerper, die nog niemand kent? De naam wordt voorgelezen en er gaat een siddering door de jury: de inzender is ene Mohammed Khan. Een moslim.

Wat nu? Daar gaat dit boek over. Waldman laat de verschillende stemmen en invalshoeken over elkaar heen buitelen en botsen, in een opwindende roman die voortdurende verrassingen biedt. De persoon van de architect speelt een belangrijke rol in het boek: een volkomen seculiere Moslim die in Amerika geboren is, die zich Mo noemt en zich nooit iets anders heeft gevoeld dan Amerikaan en niet goed begrijpt waar de irrationele gevoeligheden van zijn tegenstanders in de jury en daarbuiten uit voort komen. Maar er is ook de jonge broer van een gevallen brandweerman, die na een lui en doelloos leven eindelijk zijn roeping heeft gevonden als tamelijk luidruchtig woordvoerder voor de nabestaanden. Er is een atypisch slachtoffer van het soort dat door iedereen vergeten wordt: de illegale weduwe van een illegale Bangladeshi die in het WTC werkte. Er is de mevrouw van de beweging Save America from Islam wier schrille retoriek haar als een kloon van Wilders doet klinken ("What’s next? The crescent over the Capitol? They’re trying to make this piece of land Dar al-Islam!") en er is de ambiteuze gouverneur die haar kans schoon ziet en een electoraal slaatje uit de ophef wil slaan.

Zoals dat gaat, hebben de ophitserige tabloids binnen de kortste keren lucht gekregen van het verhaal en vliegen de tendentieuze koppen heen en weer, en zelfs de respectabele kranten kunnen het niet laten.
A Wall Street Journal oped called Khan’s design “an assault on America’s Judeo-Christian heritage, an attempt to change its cultural landscape. It would appear to be a covert attempt at Islamization,” the paper intoned. “Two decades of multicultural appeasement have led to this: we’ve invited the enemy into our home to decorate.”
De personages worden de speelbal van de heftige emoties om hen heen en niemand heeft echt meer in de hand welke kant het uit gaat, ook de voorzitter niet, een prominente éminence grise uit het bedrijfsleven die niet graag als zijn laatste klus een uit de hand gelopen ontwerpwedstrijd aflevert.

Deze roman is een perfect gefictionaliseerde weergave van het gepolariseerde Amerika van na 9/11. Niet alleen is het proza van Waldman zeer trefzeker (met zinnen als "she was a compulsive pessimist, always looking for the soft brown spot in the fruit, pressing so hard she created it"), maar ze weet ook de verschillende kanten van de kwestie zo wervelend te dramatiseren dat ik regelmatig het gevoel had middenin het verslag van een waar gebeurd, zeer verhit debat te zitten. Het enige personage dat een beetje karikaturaal aandoet is de tabloidjournaliste die het verhaal naar buiten brengt, maar echt storend vond ik dat niet. De rest van de mensen die deze roman bevolken zijn zo levensecht dat hun emoties bijna tastbaar worden. Sentimenteel wordt het echter nergens; daarvoor heeft Waldman haar verhaal veel te uitstekend in de hand.

Jammer dat in de Nederlandse vertaling de ambiguïteit van de titel verloren is gegaan. Submission betekent immers niet alleen "inzending" maar ook "onderwerping", het centrale begrip in de Islam. Ambiguïteit, maar dan van een andere orde, is een belangrijk aspect van dit boek en een zwaarwegende factor in waarom het zo goed is. Niemand van de personages heeft heel overduidelijk gelijk; zelfs bij hen met wier standpunt je als lezer volledig sympathiseert worden soms vraagtekens gezet. Deze roman is daarom een geweldige manier om ons na te doen denken over de vragen van na 9/11 - en om wellicht uiteindelijk toch een eigen standpunt te bepalen.
http://annavangelderen.blogspot.com ( )
  AnnavanGelderen | Jul 1, 2012 |
Een monument ter herinnering aan de slachtoffers van 9/11 moet er komen ondanks dat ‘het gebied nog niet eens helemaal opgeruimd was en dat het land de oorlog nog niet had gewonnen of verloren, en zelfs nog niet precies wist tegen wie of wat het vocht’. De beste inzending werd door een speciaal aangewezen commissie uitgekozen waarna onmiddellijk bleek dat de winnende architect een moslim was. De emoties die de uitkomst oproepen worden beeldend beschreven en de hoofdpersonen worden effectief gekarakteriseerd. Mijn aandacht (en antipathie) bleef hoofdzakelijk hangen rond de voorzitter van de commissie, een soort Amerikaanse versie van de Nederlander Loek Hermans; het type van de carrière-voorzitter voor wie het niet veel uitmaakt wat hij voorzit als het zijn persoonlijke perspectieven maar ten goede komt.

Een roman waarin fictie en werkelijkheid op een knappe wijze met elkaar worden vervlochten tot een boeiend en levensecht verhaal. Confrontaties tussen de diverse publieke stromingen, de verloederende invloed die de pers daarop kan hebben en vervolgens de politieke belangen van sommige deelnemers, vormen tezamen een spectaculaire mix die snel tot een uitslaande brand kan leiden. De winnende architect verkeert daardoor in een uiterst precaire situatie en de lezer weet dat in ieder geval één partij het onderspit zal delven.
Uiteindelijk bepaalt het perspectief de keuze; immers ‘het gezegde luidt toch: ‘als je naar de film kijkt, ben je voor de cowboys, maar als je de geschiedenis leest ben je voor de Indianen?’

Een alleszins lezenswaardig boek.

ps: onder aanvoering va Bas Heijne is gedurende de maand april uitvoerig over dit boek getwitterd op NRC’s #twitlit. ( )
1 stem deklerk | Jun 1, 2012 |
Toon 2 van 2
While there is no shortage of American writers who bemoan all that has been done to their nation, by their nation, in the name of 9/11, there has been, until now, a dearth of American novels exploring that particular trajectory (there is a dearth of American novelists exploring what has been done to other nations by their nation, too, but that's another matter). There are, of course, various ideas about why this is so. One of them is this: how do you take the trauma and grief of 9/11 as the starting point of a novel and move on to a tale of suspended civil liberties and prejudice without the former entirely overshadowing the latter? Waldman takes hold of this potential stumbling block and turns it into the bedrock of her novel. The grief surrounding 9/11 – the forms it takes, the claims it makes, the claims made in its name by third parties, the hierarchy which surrounds it (not all griefs are equal), the guilt and anger which are born from it, the gulf between the silence of private grief and the clamour of public grief – is central to this exceptional debut about a changing America.
toegevoegd door kidzdoc | bewerkThe Guardian, Kamila Shamsie (Aug 27, 2011)
 
“The Submission” is set not in 2010 but in 2003, and concerns not a mosque but a 9/11 memorial. A jury, assembled by the state’s governor, has spent months reviewing architects’ anonymous submissions for a monument to be built on the site of the tragedy. Finally, a winner is selected: the design is called “The Garden” (in contrast with the other finalist, “The Void”), and its detractors can fault it only for being “too beautiful.” But once the choice is settled and a name attached to the blueprints, the jury discovers, to its alarm, that the architect is a Muslim named Mohammad Khan.

Elegantly written and tightly plotted, “The Submission” ultimately remains a novel about the unfolding of a dramatic situation — a historian’s novel — rather than a novel that explores the human condition with any profundity. And yet in these unnerving times, in which Waldman has seen facts take the shape of her fiction, a historian’s novel at once lucid, illuminating and entertaining is a necessary and valuable gift.
toegevoegd door kidzdoc | bewerkNew York Times, Claire Messud (Aug 21, 2011)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Like the cypress tree, which holds its head high and is free within the confines of a garden, I, too, feel free in this world, and I am not bound by its attachments.
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
To my parents, Don and Marilyn Waldman
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"The names," Claire said. "What about the names?"
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"Didn't you listen to her speech? She was saying terrorists shouldn't count more than people like her husband. But your questions - the suspicions they contain - make them count more. You assume we all must think like them unless we prove otherwise."
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Fiction. Literature. HTML:

Claire Harwell hasn't settled into grief; events haven't let her. Cool, eloquent, raising two fatherless children, Claire has emerged as the most visible of the widows who became a potent political force in the aftermath of the catastrophe.

She longs for her husband, but she has found her mission: she sits on a jury charged with selecting a fitting memorial for the victims of the attack. Of the thousands of anonymous submissions that she and her fellow jurors examine, one transfixes Claire: a garden on whose walls the names of the dead are inscribed. But when the winning envelope is opened, they find the designer is Mohammad Khan??Mo??an enigmatic Muslim-American who, it seems, feels no need to represent anyone's beliefs except his own.

When the design and its creator are leaked, a media firestorm erupts, and Claire finds herself trying to balance principles against emotions amid escalating tensions about the place of Islam in America. A remarkably bold and ambitious debut, The Submission is peopled with journalists, activists, mourners, and bureaucrats who struggle for advantage and fight for their ideals. In this deeply humane novel, the breadth of Amy Waldman's cast of characters is matched by her startling ability to conjure individual lives from their own points of view. A striking portrait of a city??and a country??fractured by old hatreds and new struggles, The Submission is a major novel by an important new

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.71)
0.5
1 2
1.5 1
2 13
2.5 9
3 63
3.5 33
4 114
4.5 18
5 35

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,909,621 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar