StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Karakter door F. Bordewijk
Bezig met laden...

Karakter (1938)

door F. Bordewijk

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5191047,569 (3.89)8
This affecting story is the basis of the Academy Award winning film Character, named the best foreign film of 1998. In reviewing the film, Roger Ebert called the tale dark, bitter, and fascinating about hatred so deep that it can only be ended with a knife...It evokes some of the darker episodes of Dickens and also, in its focus on the grind of poverty and illegitimacy, reflects the twisted stories of family secrets by that grim Victorian, George Gissing. It is essentially the story of a young man growing up and making good, by pluck and intelligence, but all of his success comes out of the desire to spite his father. Ferdinand Bordewijk s protagonist is an illegitimate child, raised in a Rotterdam slum by an independent, self-respecting, and austere mother. The boy s father is a force of nature violent by design, grasping, and ruthless. Thye young man s rise is a quietly powerful saga. Bordewijk moves the reader because the facts in his novel the facts of life are arresting, pungent, and memorable.… (meer)
Lid:prtuinman
Titel:Karakter
Auteurs:F. Bordewijk
Info:Nijgh & Van Ditmar (Paperback)
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Karakter door F. Bordewijk (1938)

Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 8 vermeldingen

Nederlands (8)  Engels (2)  Alle talen (10)
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
Ik doe niet graag aan libricide, maar dit boek kan mooi op de nominatielijst voor de barbecue... ( )
  tmrps | Jul 1, 2021 |
K. wil advocaat worden. Zijn vader werkt hem tegen, Twee onbuigzame karakters ( )
  gielen.tejo | Sep 11, 2020 |
Het boek toont de schaduwzijden van een sterk karakter. ( )
  anitaruder | Jan 2, 2011 |
Zeer sterke karaktertekening. Portret van Rotterdam en vele achterbuurten (voor bombardement van 1940). Botsing van harde karakters. Maar ook leegheid van de principiële opstelling. ( )
  bookomaniac | Sep 30, 2010 |
Ik moet bekennen dat ik Karakter van Ferdinand Bordewijk nooit had gelezen. Maar een top 90 canon moet ook inspireren, toch? Ik sprak vorige week bij de top 90 expositie in de bibliotheek een mevrouw die net met de VUT was: zij was van plan om alle 90 boeken te gaan lezen! That's the spirit!

Mijn keus van de mij onbekende top 90 boeken viel op Karakter. Typisch zo'n "moet ik toch ooit een keer lezen" boek. Nou, ik kan het iedereen aanraden: Karakter is een boek dat na 60 jaar nog steeds staat als een huis. Heel in het kort het verhaal: Jacob Katadreuffe weet zich in het vooroorlogse Rotterdam ondanks zijn armoedige jeugd en tegenwerking van zijn vader, de machtige deurwaarder Drevenhaven, op te werken tot advocaat.

Je wordt meteen gegrepen door het verhaal met zijn bizarre karakters. Vooral Drevenhaven is bijna een karikatuur van de harteloze deurwaarder die bij huisontruimingen meedogenloos moeders met kleine kinderen in de stromende regen op straat zet. Ook de moeder van Katadreuffe is een eigengereide en eigenaardige vrouw die als dienstbode, na een eenmalige vrijage, zwanger wordt van Drevenhaven maar daarna niks meer met hem te maken wil hebben. Maar ook de andere figuren zijn interessant beschreven en als karakter goed geanalyseerd: Bordewijk was zelf ook advocaat en dat is een beroep waarin je waarschijnlijk wel wat mensenkennis opdoet.

Wat me opviel waren de typische namen die Bordewijk gebruikt in het boek: Katadreuffe, Piaat, Carlion, Te George, Kalvelage, etc. Dat blijkt een beetje een handelsmerk van Bordewijk te zijn: ook in zijn ander boeken zijn de namen lichtelijk vreemd. En het verhaal gaat dat het allemaal namen waren die hij opzocht in het telefoonboek. Ik heb het even gecheckt maar Katadreuffe en de meeste andere namen staat er niet (meer?) in. Wel een studentenhuis in Delft met de naam "Lorna te George", de vrouw waar Katadreuffe verliefd op wordt. Die studenten kennen dus hun klassiekers!

In 1997 is Karakter verfilmd en won in 1998 een Oscar als Beste Buitenlandse Film. Jan Decleir speelt de rol van Drevenhaven.
1 stem BieblogHengelo | Sep 10, 2009 |
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
Als zoon van een arme ongehuwde moeder in het vooroorlogse Rotterdam zet hij alles op alles om zijn doel te bereiken. Katadreuffe is bezeten van het verlangen advocaat te worden. De machtige deurwaarder Dreverhaven, zijn vader, werkt hem in alle opzichten tegen. Waarom? Twee onbuigzame karakters in een strijd die tot het uiterste lijkt te gaan zelfs de liefde wordt eraan opgeofferd. Karakter geldt als het meesterwerk van de advocaat/schrijver F. Bordewijk (1884-1965). Het boek heeft ruim vijfenzestig jaar na verschijnen nog niets aan kracht en leesbaarheid ingeboet. Al vanaf de eerste bladzijden wist ik dat Karakter het boek was waar ik al die jaren naar had uitgezien.
toegevoegd door guurtjesboekenkast | bewerkHart, Maarten 't (Dec 27, 2010)
 

» Andere auteurs toevoegen (18 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Bordewijk, F.primaire auteuralle editiesbevestigd
Cunningham, KeithOmslagontwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dis, Adriaan vanIntroductieSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rigter, FrankVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Winssen, Tonny vanNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
A sadder and wiser man He rose the morrow morn S.T. COLERIDGE
Opdracht
Aan mijn kinderen Nina en Robert
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
During the dark days around Christmas, in a Rotterdam maternity ward, Jacob Willem Katadreuffe was assisted into the world by a Caesarean.
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

This affecting story is the basis of the Academy Award winning film Character, named the best foreign film of 1998. In reviewing the film, Roger Ebert called the tale dark, bitter, and fascinating about hatred so deep that it can only be ended with a knife...It evokes some of the darker episodes of Dickens and also, in its focus on the grind of poverty and illegitimacy, reflects the twisted stories of family secrets by that grim Victorian, George Gissing. It is essentially the story of a young man growing up and making good, by pluck and intelligence, but all of his success comes out of the desire to spite his father. Ferdinand Bordewijk s protagonist is an illegitimate child, raised in a Rotterdam slum by an independent, self-respecting, and austere mother. The boy s father is a force of nature violent by design, grasping, and ruthless. Thye young man s rise is a quietly powerful saga. Bordewijk moves the reader because the facts in his novel the facts of life are arresting, pungent, and memorable.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De achttienjarig dienstbode Jacoba Katadreuffe heeft een kortstondige verhouding met de deurwaarder A.B. Dreverhaven. Uit deze relatie wordt een zoon geboren, genaamd Jacob Willem Katadreuffe. Jacoba weigert met Dreverhaven te trouwen en erkent hem niet als de vader van haar zoon. Zelfs zijn financiële steun weigert zij.

De kleine Jacob groeit op in een arme wijk van Rotterdam, zonder te weten wie zijn biologische vader is. Jacoba verdient wat geld met de verkoop van handwerk en zodoende kunnen ze naar een minder arme wijk verhuizen. Na de lagere school heeft Jacob verschillende baantjes en enkele jaren later neemt hij een sigarenwinkeltje in Den Haag over. Hiervoor leent hij geld bij de kredietbank, niet wetende dat zijn vader de eigenaar is. Op een dag komt zijn vader de sigarenwinkel bezoeken, samen met Mr. de Gankelaar. Om zijn zoon te harden, verklaart Dreverhaven de zaak failliet, moet Jacob zijn bezittingen verkopen en weer bij zijn moeder in Rotterdam gaan wonen. Bij de taxatie blijkt dat zijn bezit bestaat uit een serie boeken ter waarde van slechts vijftien gulden. Door dit geringe bedrag wordt het faillissement opgeheven. Jacob weet de sympathie van de curator, Mr. de Gankelaar, te winnen en krijgt, als hij 21 jaar is, een baantje als bediende op het advocatenkantoor van Mr. Stroomkoning. Het is een groot advocatenkantoor waar vijf naamborden naast de deur hangen. Als Jacob dit ziet, besluit hij dat hij zelf ook advocaat wil worden.

Met zijn eigen inkomen gaat hij op zichzelf wonen (op de zolder van de conciërge van het advocatenkantoor) en volgt hij een zelfstudie. Opnieuw vraagt zijn vader het faillissement van Jacob aan. Beseffende dat het zijn vader betreft gaat Jacob bij hem langs voor opheldering. Dreverhaven maakt voor zijn eigen zoon geen uitzondering; deze is immers ook debiteur en moet gewoon betalen. Hij biedt Jacob een mes aan, om hem dood te steken, maar Jacob weigert en verlaat het kantoor. De volgende dag treft Jacob een financiële regeling met Mr. Stroomkoning. Na al zijn schulden te hebben afbetaald trotseert Jacob zijn vader, door bij de Voorschotbank van Dreverhaven geld te lenen voor zijn studie. Jacob volgt bij het advocatenkantoor de personeelschef op die, op advies van Dreverhaven, geld heeft verduisterd. Kort voor het beëindigen van zijn studie, vraag Dreverhaven opnieuw het faillissement van zijn zoon aan. Deze wordt echter afgewezen. Bij een ontmoeting biedt de vader zijn zoon opnieuw het mes aan. Jacob laat het echter in de put vallen, tot grote woede van Dreverhaven.

Jacob slaagt voor zijn staatsexamen en krijgt van alle medewerkers de felicitaties. Kort daarna trouwt Lorna te George, secretaresse bij het advocatenkantoor, met een andere man. Jacob zag zijn relatie met haar slechts als een manier om hogerop te komen. Lorna neemt ontslag. Later beseft hij dat zij zijn grote liefde was. In een simpele rechtszaak staan vader en zoon vervolgens tegenover elkaar. Hun laatste ontmoeting hebben zij als Jacob tot advocaat is beëdigd. Mr. Schuwagt maakt tegen de beëdiging op vier gronden bezwaar. Deze bezwaren worden echter nietig verklaard. Daarop stapt Jacob voor de laatste maal naar zijn vader toe. Op een koele en zakelijke manier maakt hij hem duidelijk: "Ik erken u niet meer als mijn vader, u bestaat niet meer voor mij.".

Het verhaal eindigt met een merkwaardig voorval. Jacob vindt in de naaimand van zijn moeder een spaarrekeningboekje. Het blijkt dat zijn vader elke maand geld heeft gegeven aan zijn moeder. Al het geld komt hem, na haar overlijden, toe. Hij bedenkt dat zijn vader hem toch niet alleen heeft willen tegenwerken. Zijn vader verklaart dat hij het allemaal deed om zijn zoon te harden.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.89)
0.5
1 3
1.5 1
2 7
2.5 1
3 26
3.5 9
4 54
4.5 12
5 35

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,986,459 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar