StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Alsof het voorbij is (2011)

door Julian Barnes

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies / Aanhalingen
8,0715271,036 (3.8)1 / 761
Tony Webster, een man van middelbare leeftijd, kijkt met weemoed terug op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière, een huwelijk en een scheiding gehad. Hij heeft nooit geprobeerd iemand pijn te doen. Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen.… (meer)
Onlangs toegevoegd doorfizidorio, Rakketytam, medwyn1066, besloten bibliotheek, Laudir, mist_401, librarianofbabel, simonamitac, Presagios, HarleyLane
 1. 113
  Aan Chesil Beach door Ian McEwan (Cariola, BookshelfMonstrosity)
  Cariola: Another brief but powerful novel that explores how our perceptions vary and memories change over time, as well as regrets over lost oppotunities. McEwan is, like Barnes, a master of words and character development. On Chesil Beach made the Booker short list in 2007--and should have won!… (meer)
  BookshelfMonstrosity: These brief, intricately plotted novels are reflective, character-driven stories that examine a pivotal event from different perspectives. In a complex narrative that shifts between past and present, individuals who grew up in 1960s England discover that memory can be unreliable.… (meer)
 2. 114
  De rest van de dag door Kazuo Ishiguro (Laura400)
 3. 71
  De zee, de zee door Iris Murdoch (Queenofcups)
  Queenofcups: I found myself thinking of Murdoch's The Sea, The Sea as I read this book. There is some affinity in theme and story. Murdoch is expansive, where Barnes is elegant and economical. It won the Booker in 1978, and it's well worth another look.
 4. 42
  De goede soldaat door Ford Madox Ford (AlexBr)
  AlexBr: If you like unreliable narrators.
 5. 20
  Ziek van liefde door Ian McEwan (unlucky)
 6. 22
  De vrouw in het zand door Kōbō Abe (freddlerabbit)
 7. 11
  Een partizanendochter roman door Louis De Bernières (jayne_charles)
  jayne_charles: Intelligently written account of an old guy reminiscing, with the added bonus in this case of an education in Balkan history along the way
 8. 00
  Duizend kraanvogels door Yasunari Kawabata (sweetiegherkin)
  sweetiegherkin: Two short and seemingly simple, quiet novels that both have a lot to unpack & would be good for book club to discuss the deeper meanings.
 9. 01
  Huwelijk door Jeffrey Eugenides (yokai)
 10. 24
  De zee door John Banville (bookmomo)
  bookmomo: Men looking back on their youth, similar issues with memories. Both beautiful reads.
 11. 13
  Lolita door Vladimir Nabokov (kara.shamy)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Groep OnderwerpBerichtenNieuwste bericht 
 Booker Prize: The Sense of an Ending by Julian Barnes8 ongelezen / 8Cait86, augustus 2011

» Zie ook 761 vermeldingen

Engels (484)  Nederlands (10)  Spaans (9)  Italiaans (6)  Duits (5)  Frans (4)  Noors (3)  Deens (2)  Catalaans (1)  Fins (1)  Hebreeuws (1)  Portugees (Portugal) (1)  Alle talen (527)
1-5 van 10 worden getoond (volgende | toon alle)
Dit boek won één van de belangrijkste literaire prijzen, namelijk de MAN BOOKERPRIZE in 2011. Het is een mooi boek met een prachtige stijl, waaruit je veel kan leren over bijvoorbeeld groei, verandering, ouderdom en herinnering. Bij bepaalde momenten vond ik het ook een ingewikkeld boek, zeker wanneer de auteur de filosofische toer op gaat. Ik kon me ook moeilijk in het hoofdpersonage inleven en vond het bij bepaalde momenten erg deprimerend van toon. Ook het einde van het boek moest ik een paar keer herlezen om erachter te komen dat Adrian een verhouding had met de moeder van Veronica en niet met Veronica zelf. Wat ik er nog het meest van zal onthouden is dat je beter oplet met wat je zegt of schrijft aan andere mensen omdat je nooit weet hoe hun situatie is of zal evolueren en dat je vaak later pas van veel dingen de ware betekenis komt te weten. ( )
  Bibliotheekizegem | Sep 27, 2018 |
Dit is duidelijk een procesroman: Tony Webster, een oudere man, kijkt terug op zijn middelmatig leven, met vooral veel melancholie naar zijn typisch Engelse collegetijd toen alles nog mogelijk was en hij deel uitmaakte van een boys’ club die aan alle clichés van dat fenomeen beantwoordde, inclusief de wat aparte medeleerling met duidelijk meer levenservaring en -inzicht.
40 jaar later, na een doodsbericht, blijkt zijn herinnering aan wat er toen allemaal gebeurde erg onvolledig en zelfs ronduit verkeerd. Webster krijgt stapsgewijs nieuwe informatie, die zijn blik op toen telkens verandert en hem uiteindelijk op zijn grondvesten doet daveren. Samen met hem leren we, ook stapsgewijs, hoe het verleden plots in het heden kan inbreken en dat heden helemaal overhoop kan gooien. Barnes illustreert dat bij het begin van de roman met de herinnering aan een nachtelijk uitstapje in Bristol, toen hij de rivier de Severn door het tij in een golf even stroomopwaarts zag stromen.
Dat beeld illustreert het meesterschap van Barnes. Zoals we van hem gewoon zijn is dit boekje ingenieus gecomponeerd en geschreven. Deze korte roman werd alom bejubeld, en sleepte wellicht terecht de Man Bookerprijs in de wacht. Maar toch sprak het me minder aan dan zijn vorige boek ‘Nothing to be Frightened of’, wellicht door het Oxbridge-sfeertje in het begin, de ingehouden vertelstijl van Tony en de te strakke compositie. ( )
  bookomaniac | May 2, 2018 |
De korte roman gaat over tijd en haar fatale vergeten en over de wroeging die bij de onvolkomenheid van dit valse tijdsbesef hoort.
Een jonger meet zich met het leven en dezelfde oudere man wordt geconfronteerd met de verwoesting die dit elven bij andere heeft aangericht.

Daarenboven technisch superieur door Barnes in twee verschillende stijlregisters gecomponeerd. . ( )
2 stem judikasp | Jul 28, 2013 |
man vertelt in deel 1 over zijn liefde voor een vrouw en in deel 2 over hoe het hem en haar verder gegasn is, maar daar gaat het niet over. ( )
  heleenvan | Nov 16, 2012 |
Dit is zo'n boek dat voor mij best honderd extra pagina's mocht hebben. De twee delen in het boek staan voor de jeugd en de latere leeftijd van Tony Webster. Beide delen kennen een eigen stijl en tempo. Een citaat uit het adolescentaire eerste deel kan dit illustreren. "Dat was nog een angst van ons: dat het Leven niet zoals de Literatuur zou blijken. Kijk naar onze ouders - waren die soms Literair materiaal? Op zijn best mochten ze misschien de status nastreven van toeschouwers en omstanders, onderdeel van een maatschappelijk decor waartegen zich echte, werkelijk belangrijke zaken konden afspelen. Zoals? De zaken waar het in de literatuur om ging: liefde, seks, moraal, vriendschap, geluk, lijden, verraad, overspel, goed en kwaad, helden en schurken, schuld en onschuld, ambitie, macht, rechtvaardigheid, revolutie, oorlog, vaders en zonen, moeders en dochters, het individu tegen de maatschappij, succes en mislukking, moord en zelfmoord, dood, God. En kerkuilen." (p. 21)
Wanneer Tony in het tweede deel verneemt dat zijn beste vriend, die zelfmoord pleegde, een dagboek bijhield, is dit aanleiding voor hem om zijn eigen herinneringen te herontdekken en herevalueren. "Hoe vaak vertellen we ons eigen levensverhaal? Hoe vaak stellen we bij, verfraaien we, laten we handig dingen weg? En hoe langer het leven doorgaat, hoe minder er om ons heen overblijven om onze versie te betwisten, ons eraan te herinneren dat ons leven niet ons leven is, maar alleen het verhaal dat wij erover verteld hebben. Verteld aan anderen, maar - voornamelijk - aan onszelf." (p. 103) Ook Tony moet de harde waarheid onder ogen nemen dat de pijl van de tijd slechts in één richting gaat. "En nee, het was geen schaamte die ik nu voelde, of spijt, maar iets wat in mijn leven veel schaarser was en sterker dan allebei: wroeging. Een gevoel dat veel ingewikkelder is, gestolde oerdrift. Dat als voornaamste kenmerk heeft dat er niets aan valt te doen: er is te veel tijd verstreken, te veel schade aangericht, om nog iets te kunnen goedmaken." (p. 107) Mooie en krachtige literatuur van Barnes, maar wellicht des te meer wanneer je dit leest eens je de kaap van de vijftig hebt gerond. ( )
2 stem rvdm61 | May 12, 2012 |
1-5 van 10 worden getoond (volgende | toon alle)
By now, The Sense of an Ending by Julian Barnes has gained itself a reputation for being the novel you must read twice.....

Nearly every paragraph in this book has multiple interpretations. Once all the questions are answered, the reader is left in the same state that Tony is in the book’s final pages—floored at life’s essential mysteries, and frustrated that they cannot be relived. Fortunately for us, we can just read the book again.
toegevoegd door Nickelini | bewerkForbes, Geoff Mak (Mar 29, 2012)
 
Barnes' work is one in which, event-wise, not a whole lot happens. Unless we’re talking about the events of the brain and the tricks of time and memory. If that's the case, then Barnes has impressively condensed an undertaking of biblical proportions into a mere 163 pages.
toegevoegd door WeeklyAlibi | bewerkWeekly Alibi, Sam Adams (Nov 10, 2011)
 
A man's closest-held beliefs about a friend, former lover and himself are undone in a subtly devastating novella from Barnes. It's an intense exploration of how we write our own histories and how our actions in moments of anger can have consequences that stretch across decades. The novel's narrator, Anthony, is in late middle age, and recalling friendships from adolescence and early adulthood. What at first seems like a polite meditation on childhood and memory leaves the reader asking difficult questions about how often we strive to paint ourselves in the best possible light.
toegevoegd door kthomp25 | bewerkKirkus Reviews. (Nov. 1, 2011)
 

» Andere auteurs toevoegen (37 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Barnes, Julianprimaire auteuralle editiesbevestigd
Basso, SusannaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dean, SuzanneOntwerperSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gombau i Arnau, AlexandreVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hörmark, MatsVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Krueger, GertraudeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Morant, RichardVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Nikolov, LyubomirVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Tomlins, PaulFotograafSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Vlek, RonaldVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Heeft de bewerking

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
for Pat
Eerste woorden
I remember, in no particular order;
- a shiny inner wrist;
-steam rising from a wet sink as a hot frying pan is laughingly tossed in it;
Citaten
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"We could start perhaps with the seemingly simple question. What is History? Any thoughts, Webster?
'History is the lies of the victors,' I replied a little too quickly.'
Yes, I was rather afraid you'd say that. Well as long as you remember that it is also the self-delusions of the defeated...' (p. 25, large print ed.)
We muddle along, we let life happen to us, we gradually build up a store of memories. There is the question of accumulation, but not in the sense that Adrian meant, just the simple adding up and adding on of life. And as the poet pointed out, there is a difference between addition and increase.
Indeed, isn’t the whole business of ascribing responsibility a kind of cop-out? We want to blame an individual so that everyone else is exculpated. Or we blame a historical process as a way of exonerating individuals. Or it’s all anarchic chaos, with the same consequence. It seems to be me that there is--was--a chain of individual responsibilities, all of which were necessary, but not so long a chain that everybody can simply blame everyone else. But of course, my desire to ascribe responsibility might be more a reflection of my own cast of mind than a fair analysis of what happened. That’s one of the central problems of history, isn’t it sir? The question of subjective versus objective interpretation, the fact that we need to know the history of the historian in order to understand the version that is being put in front of us.
That last isn’t something I actually saw, but what you end up remembering isn’t always the same as what you have witnessed.
And yet it takes only the smallest pleasure or pain to teach us time’s malleability. Some emotions speed it up, others slow it down; occasionally, it seems to go missing--until the eventual point when it really does go missing, never to return.
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Duitse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Tony Webster, een man van middelbare leeftijd, kijkt met weemoed terug op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière, een huwelijk en een scheiding gehad. Hij heeft nooit geprobeerd iemand pijn te doen. Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.8)
0.5 2
1 41
1.5 5
2 170
2.5 50
3 575
3.5 233
4 1097
4.5 214
5 542

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 197,676,350 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar