StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De zeven levens van Rome een cultuurgeschiedenis van de eeuwige stad

door Robert Hughes

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6841933,556 (3.69)5
Door de eeuwen heen is de zinderende metropool Rome een civiel, politiek en religieus centrum geweest als geen ander. Hughes verweeft het heden en verleden, de geschiedschrijving en het drama van deze wereldstad tot een boek over kunst, architectuur, politiek en religie, intrige, roem, geld en macht.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 5 vermeldingen

Engels (16)  Spaans (1)  Nederlands (1)  Alle talen (18)
Hughes is een ouwe zuurpruim. Hij is wel geïnteresseerd in kunst & cultuur, en dan in de meest klassieke vormen ervan, maar niet in de stad en zeker niet in de hedendaagse Romein. Hier is een kunsthistoricus aan het woord, geen antropoloog. En als ik nu wat fel reageer, is dat zowel omdat de laatste hoofdstukken van zijn boek niet de beste zijn, als omwille van mijn eigen persoonlijke band met de stad.

Met wat meer afstand bekeken, schrijft Hughes een vrij klassieke cultuurgeschiedenis van de eeuwige stad. In de eerste hoofdstukken ligt de nadruk meer op politiek en cultuur in het algemeen, later verschuift dat naar de klassieke beeldende kunsten, met doorkijkjes naar de politiek. Hij houdt zich netjes aan de hoofdlijnen, maar maakt geregeld zijsprongetjes naar Avignon bijvoorbeeld.

Zijn taal is niet altijd even geïnspireerd. Het begin van het zesde hoofdstuk 'De Renaissance' is daarvan het beste voorbeeld. 'Het indringendst aan architectuur - de gebouwde, met mensenhanden gemaakte omgeving - is dat ze meestal het eerste is wat je in steden ziet.' Hoera, wat een vaststellling! Uit goede bron vernam ik dat dit zelfs in Ulan Bator zo is.

Genoeg gezeurd: het is en blijft een lezenswaardige introductie. Maar gezien de reputatie van Robert Hughes, had ik er toch wel meer van verwacht. ( )
1 stem brver | Apr 30, 2012 |
"Essential for anyone interested in Roman civilization, European history, or armchair travel."
toegevoegd door Christa_Josh | bewerkLibrary Journal, Margaret Heller (Oct 15, 2011)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (2)

Door de eeuwen heen is de zinderende metropool Rome een civiel, politiek en religieus centrum geweest als geen ander. Hughes verweeft het heden en verleden, de geschiedschrijving en het drama van deze wereldstad tot een boek over kunst, architectuur, politiek en religie, intrige, roem, geld en macht.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
e zeven levens van Rome is het allesomvattende relaas van het fascinerende en betoverende Rome. Het is het turbulente levensverhaal van zevenentwintig eeuwen, van een stad met zeven levens, gebouwd op zeven heuvels. Robert Hughes schreef een meesterlijk boek, dat zijn bouwstenen in de cultuur van het oude, maar ook van het moderne Rome vindt.

Rome wordt niet ten onrechte wel 'de Eeuwige Stad' genoemd. In de klassieke oudheid was het de superieure hoofdstad van het Romeinse Rijk, sinds de kerstening het centrum van de christelijke wereld – de stad der pausen –, en vanaf het einde van de 19de eeuw hoofdstad van een eindelijk weer verenigd Italië.

Door de eeuwen heen heeft deze metropool, zinderend als civiel, politiek en religieus centrum, als geen ander weten te leven met verleden en heden. Robert Hughes heeft dat heden en verleden, de geschiedschrijving en het drama van deze wereldstad verweven tot een magistraal boek waarin kunst, architectuur, politiek en religie, intrige, roem, geld en macht elkaar in evenwicht houden.
Dit boek doorloopt selectief heel de geschiedenis van Rome, vanaf het ontstaan van de stad tot Berlusconi. De auteur is sterk in alle vormen van kunst, politiek, sterke verhalen, intriges en geldzaken. Het is geen volledige en ook geen gestructureerde geschiedenis. Na vier van de twaalf hoofdstukken zit Hughes al in de middeleeuwen, waardoor de minder bekende geschiedenis van Rome veel meer aandacht krijgt dan in de meeste andere handboeken die in 476 na Christus eindigen, toen het West-Romeinse keizerrijk ophield te bestaan. We krijgen dus een uitgebreide cultuurgeschiedenis van de middeleeuwen, Renaissance, Barok, kunst van de achttiende en negentiende eeuw, futurisme, hedendaagse kunst en literatuur, gezien vanuit Rome. Het fascisme komt ook uitvoerig aan de orde. De periode na 1945 komt er zwakjes uit. Het boek leest uiterst vlot, maar mist een tijdtafel en structuur. Wel zijn er enkele katernen met kleurenafbeeldingen, een literatuurlijst en register. De auteur, journalist en kunstcriticus, schreef eerder onder meer 'De fatale kust' (1988) over de geschiedenis van Australie.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.69)
0.5
1 1
1.5
2 5
2.5 2
3 12
3.5 6
4 35
4.5 7
5 5

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,458,759 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar