StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De bekentenis van Adrià (2011)

door Jaume Cabré

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6733134,240 (4.22)9
Drawing comparisons with Shadow of the Wind, The Name of the Rose and The Reader, and an instant bestseller in more than 20 languages, Confessions is an astonishing story of one man s life, interwoven with a narrative that stretches across centuries to create an addictive and unforgettable literary symphony. I confess. At 60 and with a diagnosis of early Alzheimer s, Adrià Ardèvol re-examines his life before his memory is systematically deleted. He recalls a loveless childhood where the family antique business and his father s study become the centre of his world; where a treasured Storioni violin retains the shadows of a crime committed many years earlier. His mother, a cold, distant and pragmatic woman leaves him to his solitary games, full of unwanted questions. An accident ends the life of his enigmatic father, filling Adrià s world with guilt, secrets and deeply troubling mysteries that take him years to uncover and driving him deep into the past where atrocities are methodically exposed and examined. Gliding effortlessly between centuries, and at the same time providing a powerful narrative that is at once shocking, compelling, mysterious, tragic, humorous and gloriously readable, Confessions reaches a crescendo that is not only unexpected but provides one of the most startling denouements in contemporary literature. Confessions is a consummate masterpiece in any language, with an ending that will not just leave you thinking, but quite possibly change the way you think forever.… (meer)
  1. 01
    Śpiewaj ogrody door Paweł Huelle (aileverte)
    aileverte: Both books explore destinies damaged by war, possess multilayer narratives, and the riveting story-telling weaves in some musical leitmotifs.
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 9 vermeldingen

Engels (11)  Spaans (7)  Catalaans (5)  Frans (4)  Nederlands (2)  Italiaans (1)  Alle talen (30)
Toon 2 van 2
In deze roman krijgen we de oudere Catalaan Adrià Ardèvol aan het woord, terugblikkend op zijn leven, als een verhaal gericht aan zijn geliefde Sara. Al na 1 pagina staat er: “vertrouw me niet teveel”, en dat blijkt een waarschuwing die maar al te zeer op zijn plaats is. Want om te beginnen springt Adrià’s verhaal voortdurend van de ene tijdsperiode naar de andere, en dan bedoelen we niet alleen de episodes uit zijn leven: gebeurtenissen en personages uit de 14de eeuw, de 17de en de 18de eeuw uit diverse plaatsen in Spanje, Italië en andere plaatsen in Europa komen aan bod, maar ook de dramatische episodes van de 20ste eeuw (de eerste wereldoorlog, de Spaanse burgeroorlog, de holocaust, en de ‘recyclage’ van voormalige nazi’s op diverse plaatsen) duiken op in het verhaal.
Voor de lezer is het voortdurend puzzelen want soms zijn de episodes vele pagina’s lang, maar soms ook wisselen ze elkaar af binnen 1 enkele paragraaf, en dat is best lastig. Maar je blijft wel voortlezen want Cabré (via Adrià) reikt mondjesmaat stukjes van de puzzel aan die de intrige en de suspense aan de gang houden, en waarin vooral de beroemde Storlioni-viool en een aantal moorden daarrond een hoofdrol blijken te spelen.
Een heel vernuftige compositie dus, en dat is best een prestatie op zich, want Cabré illustreert dat alles met alles verband houdt en dat achter elke ogenschijnlijk banale gebeurtenis een onvermoed, soms erg tragisch en negatief beladen universum schuilgaat. Kortom, niet zomaar een simpel levensverhaal, maar een roman van epische omvang…
Maar, naar mijn oordeel zijn er wel kosten aan deze aanpak. Cabré vergt dikwijls heel veel van zijn lezers: hij blijft bijvoorbeeld tot op het einde nieuwe personages introduceren, waardoor er geen einde komt aan de verwarring. Ook de bijwijlen encyclopedische inslag van de roman doet geen deugd aan de leesbaarheid: Cabré wil regelmatig iets teveel zijn kennis over bepaalde historische episodes etaleren, met een overvloed aan details die wel indrukwekkend oogt, maar waarbij hij af en toe steken laat vallen (om maar iets te noemen – en hier is de historicus/kniesoor aan het woord: het einde van de eerste wereldoorlog en het ermee gepaard gaande klokkengelui, viel niet samen met de ondertekening van het verdrag van Versailles -1919-, maar een jaar eerder!). Af en toe zijn er literair hoogstaande passages, maar nog regelmatiger zijn de zwakke, bijna banale episodes die meer als bladvulsel lijken te functioneren en nauwelijks passen in het geheel (pas naar het einde toe zal de lezer snappen waarom, maar intussen heeft hij/zij die ballast wel moeten verorberen.
Het belangrijkste bezwaar voor mij is dat de ingenieuze compositie bijna volledig ten koste gaat van de psychologische diepgang van de personages: de meeste ervan zijn erg vlak, ééndimensioneel, en evolueren nauwelijks. En afgezien van de persoonlijke evolutie van Adrià – die al bij al toch niet zo indrukwekkend is – blijft op die manier alleen een nodeloos ingewikkeld verhaal over. Cabré heeft met deze roman zeker een prestatie neergezet, maar hij heeft me zeker niet overtuigd. ( )
  bookomaniac | Aug 5, 2018 |
De geschiedenis van een viool, géén doorsnee exemplaar, maar een Storioni -gebouwd in de achttiende eeuw- met een eigen naam “Vial”. Dit is overigens een verraderlijke weergave van het boek, omdat de geschiedenis niet door dit instrument wordt geschreven maar als symbool staat voor de schoonheid en onberispelijkheid die de geschiedenis opeenvolgende generaties inhoud kan geven.
De schrijver laat alle gebeurtenissen waarvan de viool getuige is samenvallen in het leven van de verteller, de muzikale en erudiete Adria die met zijn verhaal de inhoud van dit boek bepaalt.
Of is het toch wat anders ?

Inquisities, holocaust en noem alle gruwelijkheden uit het recente verleden maar op, de viool overleeft maar het leven wordt er niet beter van. Integendeel, het zinnebeeld van de schoonheid accentueert de verraderlijkheid van het leven in het algemeen. Wat het leven voorbrengt is geen schoonheid maar schrijnend onrecht dat (vrijwel) alle verhalen een bedrieglijke inhoud meegeeft. Het echte verhaal wordt door mensen niet verteld, het is schijn !

Cabré heeft weer een indrukwekkend boek geschreven. Als samenvattend thema kan ik niet anders schrijven dan dat er een wonderlijke contradictie door mijn hoofd blijft gonzen, en wel dat het leven de ontkenning is van hetgeen het voortbrengt ! ( )
  deklerk | Jun 27, 2013 |
Toon 2 van 2
Dat hinkelspel is een machtig stijlmiddel van Cabré. Een ingenieuze constructie waarmee hij morele aspecten van de Europese geschiedenis voortdurend naast en tegenover elkaar kan plaatsen, los van omgeving, tijd of omstandigheden.
Maar het is evident welke Europese periode de grootste morele hangijzers voor Cabré vertegenwoordigt. En hij heeft het verwerkt in dit grootse verhaal, dat per direct een belangrijke plaats verdient in de wereldliteratuur.
toegevoegd door sneuper | bewerkNu.nl (Feb 4, 2013)
 
Monumentaal epos van de Catalaanse schrijver is een roman over de vele diabolische en engelachtige gezichten van Europa in de 20e eeuw.
Deze queeste wordt een queeste door de Europese geschiedenis, waarvoor Cabré literaire paardensprongen maakt in de tijd.
Dat hinkelspel is een machtig stijlmiddel van Cabré.
Maar het is evident welke Europese periode de grootste morele hangijzers voor Cabré vertegenwoordigt. En hij heeft het verwerkt in dit grootse verhaal, dat per direct een belangrijke plaats verdient in de wereldliteratuur.
toegevoegd door sneuperwishlist | bewerkNu.nl, Anne Jongeling (Feb 4, 2013)
 
Com en jmmarce, dec ser dels 0,01% als que no ens ha agradat. Jo el vaig llegir sencer. Un rotllo de collons.
Amb la majoria de 'best-sellers' em passa. Intento no comprar-ne gaires, però de vegades caic.
toegevoegd door Biblioaprenent | bewerkBiblioaprenent, Xavier (Jul 23, 2012)
 

» Andere auteurs toevoegen (28 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Cabré, Jaumeprimaire auteuralle editiesbevestigd
Garrit, JoanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lamberts, PieterVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mendiola, XabierArtiest omslagafbeeldingSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Raillard, EdmondVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sawicka, AnnaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Catalaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Catalaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
A la Margarida
Eerste woorden
Pas gisteravond, toen ik door de druipnatte straten van Vallcarca liep, begreep ik dat het een onvergeeflijke fout was geweest bij mijn ouders te worden geboren.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Catalaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Drawing comparisons with Shadow of the Wind, The Name of the Rose and The Reader, and an instant bestseller in more than 20 languages, Confessions is an astonishing story of one man s life, interwoven with a narrative that stretches across centuries to create an addictive and unforgettable literary symphony. I confess. At 60 and with a diagnosis of early Alzheimer s, Adrià Ardèvol re-examines his life before his memory is systematically deleted. He recalls a loveless childhood where the family antique business and his father s study become the centre of his world; where a treasured Storioni violin retains the shadows of a crime committed many years earlier. His mother, a cold, distant and pragmatic woman leaves him to his solitary games, full of unwanted questions. An accident ends the life of his enigmatic father, filling Adrià s world with guilt, secrets and deeply troubling mysteries that take him years to uncover and driving him deep into the past where atrocities are methodically exposed and examined. Gliding effortlessly between centuries, and at the same time providing a powerful narrative that is at once shocking, compelling, mysterious, tragic, humorous and gloriously readable, Confessions reaches a crescendo that is not only unexpected but provides one of the most startling denouements in contemporary literature. Confessions is a consummate masterpiece in any language, with an ending that will not just leave you thinking, but quite possibly change the way you think forever.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.22)
0.5 1
1 4
1.5
2 3
2.5 1
3 15
3.5 6
4 43
4.5 12
5 69

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,712,668 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar