StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.
Hide this

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Post voor mevrouw Bromley roman door Stefan…
Bezig met laden...

Post voor mevrouw Bromley roman (origineel 2011; editie 2012)

door Stefan Brijs

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2341889,920 (3.87)13
Londen, 1914. Duizenden jongemannen melden zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan. Maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Martin slaagt er met een list in naar het front te vertrekken en John blijft achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt.… (meer)
Lid:johanmijs
Titel:Post voor mevrouw Bromley roman
Auteurs:Stefan Brijs
Info:Amsterdam Atlas 2012
Verzamelingen:Web 2.0
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Werkdetails

Post voor mevrouw Bromley door Stefan Brijs (2011)

Onlangs toegevoegd doorBam9000, WXC89, WXC789, wxc777, rhemelso, EQUIENS
 1. 00
  Over het kanaal door Annelies Beck (jdpwash)
  jdpwash: Eerste roman van Annelies Beck over dezelfde periode. Zeer mooi!
 2. 01
  Verzet en eendracht De grote oorlog 1914-1918 door Adam Hochschild (gust, jdpwash)
  gust: De historische achtergrond van "Post voor mevrouw Bromley". Schitterend.Leest als een boeiende roman.
  jdpwash: Schitterend boek
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 13 vermeldingen

Nederlands (12)  Engels (6)  Alle talen (18)
1-5 van 12 worden getoond (volgende | toon alle)
Er zijn al heel wat romans verschenen over de Eerste Wereldoorlog en de vaste ingrediënten zijn daarbij altijd het aanvankelijke enthousiasme van de vrijwilligers, de ontgroening, de verschrikkingen in de loopgraven en het verlies van alle illusies. Deze roman neemt van die ingrediënten uiteraard ook een aantal voor zijn rekening, hoe kan het anders. Maar het originele van Brijs is dat hij het verhaal in de eerste plaats situeert bij een tegenstander van de oorlog, de Engelse student John Patterson; de setting is ook een armoedige buurt in Londen, wat een erg Dickensiaanse sfeer geeft aan de roman, toch in het eerste deel. De rol die brieven over en weer spelen is niet helemaal uniek, maar het is wel een handig verhaal-techisch trucje om de beide delen van de roman (voor de loopgraven en tijdens) met elkaar te verbinden. Dus best lezenswaardig, dit boek. Maar … het is een erg simpel, lineair verhaal geworden dat Brijs vertelt, en o zo braaf, zonder het minste risico. Natuurlijk worden de verschrikkingen van de oorlog in de verf gezet en natuurlijk steekt er aangrijpende melodramatiek in, maar het blijft allemaal zo braafjes, zonder verrassing. Neem nu de verliefdheid van John op Mary, of de ambigue vriendschap voor haar broer Martin, zo puberaal allemaal: ik had echt moeite om die als geloofwaardig te aanvaarden.In literair opzicht steken er zeker ook mooie passages in deze roman, maar enkele zijn opzichtig schoolmeesterachtig. ‘Post voor mevrouw Bromley’ verdienstelijk, dat zeker, maar wat mij betreft, zonder meer. ( )
  bookomaniac | Aug 11, 2018 |
Stefan Brijs, Post voor mevrouw Bromley, Amsterdam/Antwerpen, 2011, bestaat uit twee onderscheiden delen. In ‘Het Thuisfront’ beschrijft Brijs de toestand in Londen in 1914. John Patterson staat op het punt zijn universitaire studies te beginnen als de oorlog uitbreekt. Zijn beste vriend Martin Bromley, pas 17 en te jong, is vastbesloten zich aan te melden. Door middel van een list geraakt Martin toch door de keuring en vertrekt naar het front. Buiten een kaartje vanuit Poperinge hoort niemand nog wat van hem. Aan het thuisfront neemt de druk op jonge mannen als John langzaam maar zeker toe. Mary, Martin’s zus, op wie John stiekem verliefd is geeft hem een witte veer als teken dat ze hem een lafaard beschouwd. In deel II belandt John, na de dood van zijn vader, toch aan het westfront. Dit deel bevat duidelijk meer actie waarbij John niet alleen aan een aantal grote gevechten deelneemt maar ook uiteindelijk naar Poperinge trekt om te vernemen hoe het Martin vergaan is.

Stefan Brijs heeft zich zeer goed gedocumenteerd en door bijzonder treffende details zowel over het leven in Londen als aan het Westfront leest Post voor mevrouw Bromley als betere non-fictie.

4 sterren omdat het eerste zeer beschrijvende deel iets te lang uitvalt en soms wat moeite heeft er de vaart in te houden. In het tweede deel worden dan weer bepaalde thema’s voor het boek zeer belangrijke thema’s iets te snel afgewerkt. ( )
  otori | Jul 5, 2015 |
Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.’ Augustus 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list in naar het front te vertrekken en blijft John achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt. Post voor mevrouw Bromley is een aangrijpende roman over ouders en kinderen in tijden van oorlog. Een verhaal over moed en lafheid, hoop en vriendschap, gemis en verlangen. ( )
  Dominique.Delplanche | Dec 27, 2012 |
prachtig, indrukwekkend boek, onderwerp waar ik niet veel van weet, nl. 1e wereldoorlog ( )
  inezz | Nov 5, 2012 |
Een indringend boek over de Eerste Wereldoorlog maar met prachtige thema's als vriendschap, lijden, principes en dilemma's. De thema's zijn van alle tijden maar mooi uitgewerkt tegen de achtergrond van WO I. ( )
1 stem yvoseule | Oct 2, 2012 |
1-5 van 12 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Prijzen en eretitels
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Martin was veranderd.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonical LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Londen, 1914. Duizenden jongemannen melden zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en te jong voor het leger, probeert de twee jaar oudere John Patterson te overreden samen in dienst te gaan. Maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Martin slaagt er met een list in naar het front te vertrekken en John blijft achter in een stad waar de druk op dienstweigeraars toeneemt.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.87)
0.5
1
1.5
2 4
2.5 1
3 17
3.5 9
4 35
4.5 12
5 13

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 162,508,644 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar