StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Touching The Void door Joe Simpson
Bezig met laden...

Touching The Void (origineel 1988; editie 1988)

door Joe Simpson

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,637705,525 (4.16)90
The 25th Anniversary ebook, now with more than 50 images. 'Touching the Void' is the tale of two mountaineer's harrowing ordeal in the Peruvian Andes. In the summer of 1985, two young, headstrong mountaineers set off to conquer an unclimbed route. They had triumphantly reached the summit, when a horrific accident mid-descent forced one friend to leave another for dead. Ambition, morality, fear and camaraderie are explored in this electronic edition of the mountaineering classic, with never before seen colour photographs taken during the trip itself.… (meer)
Lid:Schmerguls
Titel:Touching The Void
Auteurs:Joe Simpson
Info:Pan (1988), Paperback
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:***
Trefwoorden:climbing, autobiography

Informatie over het werk

Over de rand door Joe Simpson (1988)

  1. 90
    De ijle lucht in het verslag van een huiveringwekkende Mount Everest-expeditie door Jon Krakauer (VivienneR)
  2. 10
    Dark Summit: The True Story of Everest's Most Controversial Season door Nick Heil (blondegarnet)
    blondegarnet: For some reason, I am captivated by mountaineering books (possibly my life is the opposite of exciting; therefore, I'm living my life vicariously through such books). Since reading Into Thin Air, I can't get enough, and Dark Summit was captivating.
  3. 10
    We Die Alone: A WWII Epic of Escape and Endurance door David Howarth (srdr)
    srdr: Although this book is about WW II rather than mountain climbing, it is an equally gripping survival story set in the mountains of Norway.
  4. 00
    Learning to Breathe door Andy Cave (sjiep)
  5. 00
    Frozen in Time: An Epic Story of Survival and a Modern Quest for Lost Heroes of World War II door Mitchell Zuckoff (srdr)
    srdr: A WW II story about survival under arctic conditions.
  6. 00
    Denali's Howl: The Deadliest Climbing Disaster on America's Wildest Peak door Andy Hall (srdr)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 90 vermeldingen

Engels (67)  Nederlands (2)  Pools (1)  Alle talen (70)
Toon 2 van 2
Ik stond op een richeltje, tegen de rotswand gedrukt. Voortgaan betekende even uit evenwicht komen, een beweging opzij en wat achteruit, om op een uitstulping in de rots te geraken en dan verder te klimmen. De pas was niet zo moeilijk, maar onder mij gaapte de leegte. Ik kon niet meer terug, of ik moest springen, een meter of zes de diepte in en een smak tegen de stenen wand. En ik durfde niet vooruit uit angst om te vallen, een meter of zes de diepte in en een smak tegen de stenen wand. Beneden mij stond mijn zekeraar geduldig te wachten. Ik weet niet hoe lang ik daar stond, voor ik dan toch de beweging maakte. Een pas van niets. Ik was er zo voorbij.

Je zou denken dat het alleen beginners overkomt, onervaren klimmers die hun eerste pasjes op de rotsen zetten. Maar in Touching the Void beschrijft, Joe Simpson een gelijkaardige ervaring, niet op de rotswanden van de Ardennen, maar wanneer hij samen met Simon Yates op weg is naar de top van de Siula Grande, een zesduizender in Peru. Terwijl je aan het klimmen bent nadenken over wat er zal gebeuren als het mis gaat, is nooit een goed idee. Ook voor Simpson was het een pas van niets. Het bleek bijlange niet het ergste obstakel op de weg naar de top.

De ellende begint echter pas echt tijdens de afdaling, als Joe een ongelukkige val maakt, waardoor zijn onderbeen door zijn knie schiet. Een klimmer met een gebroken been boven op een berg, twee dagreizen van de bewoonde wereld: het ziet er niet goed uit. Als lezer weet je hoe het af zal lopen: Joe kan het allemaal nog navertellen en hij heeft dat ook met verve gedaan in het boek, en later in de film. Hij windt er ook geen doekjes om. Het wordt een bloedstollend verhaal van wantrouwen, angst, pijn, doorzettingsvermogen, wanhoop, meer pijn, overlevingsdrang en nog meer pijn. In de bibliotheek vind je het boek in het rekje ‘waar gebeurd’. Het is geen fictie. De eerlijkheid waarmee hij niet alleen verhaalt over de gebeurtenissen, maar ook over alle emoties en twijfels, zowel van hemzelf als van zijn klimpartner, maakt het een klassieker in zijn genre.

De epilogen – mijn editie heeft er meer dan één – zijn leerzaam. Door het ongeval heeft Joe zijn talenten als verhalenverteller ontdekt. In plaats van klimmer is hij een ondernemer geworden die boeken schrijft en motivational speeches geeft. Hij komt er ook even terug op de dieperliggende oorzaken van het ongeval. Misschien had die noodlottige pas op de ijswand wel vermeden kunnen worden? Maar Simpson gaat er niet dieper op in. Hij schrijft geen fictie, maar ook geen non-fictie: geen uitweidingen over klimtechnieken, geen diagrammen en ook geen diepgravende analyse van het ongeval.

Dat laatste is nochtans wel belangrijk. Iedereen die op een of andere manier betrokken is bij de klim- en bergsport, weet hoe cruciaal veiligheid is. Ik had zelf nog maar enkele weken kennis gemaakt met sportklimmen, toen Chloé Graftiaux een dodelijke val maakt van in het Mont Blancmassief. Haar dood joeg een schokgolf door het Belgische klimwereldje. Chloé was 23 en bekleedde op dat moment de derde plaats in de wereldbeker boulder. Wie regelmatig klimt, wordt vaker geconfronteerd met ongevallen, leerde ik sindsdien. Soms zijn de gevolgen beperkt: een ontwrichte schouder of een gebroken been, soms is de afloop fataal. Soms is de oorzaak een menselijke fout, soms is het gewoon brute pech. Het kan topklimmers overkomen, maar ook mensen uit je directe omgeving. In dat laatste geval merk je ook hoe groot en blijvend de impact is.

Veiligheid is dan ook een belangrijk onderdeel van de sport. Wie verstandig is, gaat niet klimmen zonder het juiste materiaal en kennis van de juiste technieken. Toen ik moed stond te verzamelen op mijn richeltje in Grands Malades, droeg ik een gordel. Mijn touw was juist ingebonden, de zekeringspunten onder mij ingehaakt. De zekeraar beneden wist wat er van hem verwacht werd. Een val zou mijn einde niet betekent hebben (en daarin verschilt mijn paniekaanval allicht van die van Joe Simpson). Er bestaat een heel systeem van opleidingen op verschillende niveaus. Wie regelmatig wil klimmen, haalt een klimvaardigheidsbewijs of KVB. De website www.klimenbergsportongevallen.eu verzamelt informatie over (bijna-)ongevallen in de klim- en bergsport met de bedoeling eruit te leren en te zorgen dat het niet meer voorvalt. Je leest het tussen de regels in Touching the Void: ook Joe Simpson en Simon Yates hebben de analyse gemaakt: Hoe had hun voorbereiding beter gekund? Waar hebben ze fouten gemaakt? Had het vermeden kunnen worden?

Joe Simpson valt er zijn lezers niet mee lastig. Hij vertelt gewoon een straf verhaal. Het verhaal van een verrijzenis. Joe is een straffe verteller. ( )
  brver | Apr 15, 2020 |
Het ultieme bergsportverhaal, over doorzetttingsvermogen, fanatisme, fatalisme, tot het gaatje gaan en verder. Ook de speelfilm is grandioos (Touching the Void)
  futureisnow23 | Jun 2, 2008 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (15 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Joe Simpsonprimaire auteuralle editiesberekend
Darlow, DavidAuteurSecundaire auteuralle editiesbevestigd
Bonington, ChrisVoorwoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

The 25th Anniversary ebook, now with more than 50 images. 'Touching the Void' is the tale of two mountaineer's harrowing ordeal in the Peruvian Andes. In the summer of 1985, two young, headstrong mountaineers set off to conquer an unclimbed route. They had triumphantly reached the summit, when a horrific accident mid-descent forced one friend to leave another for dead. Ambition, morality, fear and camaraderie are explored in this electronic edition of the mountaineering classic, with never before seen colour photographs taken during the trip itself.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.16)
0.5
1 6
1.5 2
2 8
2.5 5
3 87
3.5 31
4 245
4.5 44
5 229

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,387,420 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar