StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

De geniale vriendin (2011)

door Elena Ferrante

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

Reeksen: Napolitaanse romans (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
7,1343151,287 (3.88)461
Fiction. Literature. HTML:

Now an HBO series: the first volume in the New York Times bestselling "enduring masterpiece" (The Atlantic) about a lifelong friendship between two women from Naples.

Beginning in the 1950s in a poor but vibrant neighborhood on the outskirts of Naples, Elena Ferrante's four-volume story spans almost sixty years, as its main characters, the fiery and unforgettable Lila and the bookish narrator, Elena, become women, wives, mothers, and leaders, all the while maintaining a complex and at times conflicted friendship.

This first novel in the series follows Lila and Elena from their fateful meeting as ten-year-olds through their school years and adolescence. Through the lives of these two women, Ferrante tells the story of a neighborhood, a city, and a country as it is transformed in ways that, in turn, also transform the relationship between two women.

.
… (meer)
  1. 10
    Small Ceremonies door Carol Shields (aileverte)
    aileverte: Carol Shields and Elena Ferrante have similar sensibilities, write about the lives of slightly less than average women, offer insights into the writer's craft.
  2. 10
    Meisjes van buiten door Edna O'Brien (susanbooks)
    susanbooks: Both are gorgeous novels about young girls' friendships and how they're complicated by class, family, desire.
  3. 10
    A Girl Returned door Donatella Di Pietrantonio (RidgewayGirl)
    RidgewayGirl: Both novels center around a girl living in a poor Italian community. Both share the same translator.
  4. 00
    Our Lady of the Nile door Scholastique Mukasonga (rrmmff2000)
  5. 00
    De laatste dag voor het geluk door Erri De Luca (Widsith)
    Widsith: Two books about growing up in Naples in the 1950s, with illuminating differences – Ferrante writing the start of an epic series following girls from the housing estates, De Luca a short, concise look at a boy in the historical centre… both fascinating in divergent ways.… (meer)
  6. 00
    Das verborgene Wort: Roman door Ulla Hahn (Florian_Brennstoff)
  7. 00
    De lichte dagen door Zsuzsa Bánk (Florian_Brennstoff)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 461 vermeldingen

Engels (261)  Spaans (9)  Nederlands (8)  Italiaans (8)  Frans (7)  Duits (5)  Catalaans (3)  Zweeds (3)  Deens (2)  Portugees (Brazilië) (1)  Fins (1)  Arabisch (1)  Hongaars (1)  Noors (1)  Piratentaal (1)  Alle talen (312)
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)
Verhaal over het leven in het arme Napels van eind vijftiger en zestiger jaren van de vorige eeuw. De hoofdpersonen zijn twee vriendinnen, waarvan de één wel door mag leren, en de ander niet. Is het mogelijk, door te leren, om je aan dit milieu te onttrekken? Je blijft altijd je achtergrond met je mee dragen. Het einde is open. Het boek is iets te langdradig, te gedetailleerd, te zoet. ( )
  gerrit-anne | Dec 11, 2021 |
Ik ben geen fan van coming-of-age-romans: boeken als “Tom Sawyer” van Mark Twain of “Le Grand Meaulnes” van Alain-Tournier deden me niks, en als we in het Nederlandse taalgebied blijven, ook “Kees de Jongen” van Theo Thijsen of “De Witte” van Ernest Claes lieten me koud. Misschien las ik die allemaal toen ik al te oud was, hoewel ze toch bij uitstek een nostalgische sfeer uitstralen, eigen aan de midlife-periode. Eigenlijk is “Mijn geniale vriendin” van Ferrante ook zo’n coming-of-age-boek: het brengt het verhaal van de innige band tussen de jeugdvriendinnen Elena ‘Linu’ Greco en Rafaella ‘Lila’ Cerullo, van hun 6de tot hun 16de jaar. Ze groeien allebei op in een armoedige buitenwijk van Napels, waar rivaliteit tussen families, gratuit geweld en de schaduw (en soms tastbare realiteit) van de camorra-maffia basisgegevens zijn van het dagelijks bestaan. En elk op hun manier proberen de 2 hoofdfiguren zich aan die uitzichtloosheid te ontworstelen. Dat klinkt ongelofelijk cliché, alsof je in een naturalistische roman van eind 19de-begin 20ste eeuw bent terecht gekomen. En toch sprak het me aan.
Om te beginnen: voor een keer spelen meisjes, en niet jongens de hoofdrol, en het verhaal wordt ook verteld door Linu, één van hen, heel veel later, als Lila op haar 66ste plots verdwenen blijkt te zijn, en Linu verdorie goed weet wat er aan de hand is en daar erg boos om is (een spanningselement dat – vermoed ik – pas op het einde van de cyclus verduidelijkt zal worden). Het sociale thema (de armoede, het geweld, en de pogingen daaruit te geraken) zijn ook dynamisch aangebracht: het verhaal speelt in de jaren 1950-1960, en uit heel veel kleine details maken we de overgang mee naar de ‘modernere’ consumptiemaatschappij (de eerste auto’s, televisies, vakanties, enz.); het verhaal speelt dus niet zomaar in een statische context, iets waar heel veel naturalistische romans onder lijden.
Maar de grote kracht van deze roman zit toch in de schets van die heel innige en tegelijk heel ambigue band tussen Linu en Lila: er is een voortdurende, intense afwisseling van aantrekking en afstoting. Voor Linu is de harde, eigenzinnige en hyperintelligente Lila absoluut een model dat ze wil navolgen, maar waar ze ook voortdurend afstand van wil nemen. De manier waarop Ferrante de figuur van Lila schetst is ongelofelijk intrigerend: ze blijft voortdurend ongrijpbaar, niet alleen voor Linu, maar ook voor ons als lezer, en ook wij geraken in de ban van die gevoelens van aantrekking en afstoting. Tegelijk focust Ferrante op hoe Linu broksgewijs, met vallen en opstaan, haar eigen identiteit vormgeeft als tegenpool van Lila, vanuit heel gemengde gevoelens van bewondering en liefde, eigen minderwaardigheid, en ook ronduit jaloezie en wrok. De twee meisjes gaan elk hun eigen weg, maar blijven als een tweeling innig met elkaar verbonden, en het is die voortdurende wisselwerking die aan dit ogenschijnlijk simpele coming-of-age-verhaal zo’n intense dynamiek geeft.
Ferrante schrijft ook in een aangename, eenvoudig stijl die de complexiteit van het verhaal bedrieglijk verdekt (de titel alleen al blijkt misleidend). Dat komt nog het best tot uiting op het einde van dit boek, wanneer tijdens het huwelijksfeest van Lila (ze is dan amper 16) iets gebeurt dat op het eerste gezicht nauwelijks iets voorstelt, maar dat – als je de emotionele lading van het verhaal goed hebt gevolgd – enorme consequenties moet hebben. Met die cliffhanger geeft Ferrante ook aan dat dit eerste deel maar een opstapje is. Ik kan niet wachten op het vervolg. ( )
  bookomaniac | Jul 1, 2018 |
Zodra de hindernis is genomen van de kennismaking met de mensen van de wijk, leest het boek prettig weg. Het is hier en daar langdradig en aan het eind weet je niet hoe het met diverse hoofd- en bij-personen verder zal gaan. Montedidio van Di Lucca vond ik veel mooier.
Naschrift 20-10-20 De TV series vorig jaar en dit jaar gezien en wat een prachtige sfeer. ( )
  leesclubhaarenjb | Dec 1, 2017 |
De beschrijving van een vriendschap tussen 2 meisjes vanaf hun eerste kennismaking totdat 1 van de 2 gaat trouwen. Het verhaal speelt zich af in een arme wijk van Napels. Het ene meisje lijkt zich daaraan te ontworstelen doordat ze de kans krijgt om door te leren. Het andere meisje mag niet doorleren en lijkt daardoor opgesloten te blijven. Maar er volgen nog 3 delen. Elena Ferrante is een uitstekende verteller. Maar toch blijven de mensen wat vlakjes en zonder diepgang. Vaak vraag je je af waarom de mensen zo reageren. En naarmate het verhaal vordert wordt het verhaal enigszins voorspelbaar. Maar de verhaallijn blijft uitstekend in tact. ( )
  Pieter_Goldhoorn | May 30, 2017 |
Meisjesjaren ( )
  huizenga | Apr 17, 2017 |
1-5 van 8 worden getoond (volgende | toon alle)

» Andere auteurs toevoegen (10 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Ferrante, Elenaprimaire auteuralle editiesbevestigd
Damien, ElsaTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Dias, Maurício SantanaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Filipetto, CeliaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Goldstein, AnnVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gross, NinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hedenberg, JohannaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Hernández, MartaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Laake, Marieke vanVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Sørsdal, KristinVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
/
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

Fiction. Literature. HTML:

Now an HBO series: the first volume in the New York Times bestselling "enduring masterpiece" (The Atlantic) about a lifelong friendship between two women from Naples.

Beginning in the 1950s in a poor but vibrant neighborhood on the outskirts of Naples, Elena Ferrante's four-volume story spans almost sixty years, as its main characters, the fiery and unforgettable Lila and the bookish narrator, Elena, become women, wives, mothers, and leaders, all the while maintaining a complex and at times conflicted friendship.

This first novel in the series follows Lila and Elena from their fateful meeting as ten-year-olds through their school years and adolescence. Through the lives of these two women, Ferrante tells the story of a neighborhood, a city, and a country as it is transformed in ways that, in turn, also transform the relationship between two women.

.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
De geniale vriendin vertelt de geschiedenis van twee vrouwen en hun levenslange vriendschap. Ze groeien samen op, maar hun levens verlopen geheel verschillend.
Lila en Elena wonen met hun ouders en broertjes en zusjes in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.
Elena Ferrante vertelt dit verhaal van een vriendschap die even sterk om liefde als om rivaliteit draait, met groot inlevingsvermogen en in een schitterende stijl. De geniale vriendin, een page-turner met twee kleurrijke hoofdpersonen en vol sprankelende details, speelt zich af tegen de achtergrond van het Italië van de laatste zestig jaar.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.88)
0.5 4
1 28
1.5 2
2 98
2.5 36
3 301
3.5 145
4 680
4.5 125
5 433

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,236,727 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar