StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Kind van de rivier (2010)

door Irma Joubert

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingDiscussies
1298211,480 (4.03)Geen
Hierdie roman oor bywonerskind P rsomi, wat aansluit by die topverkoper Anderkant Pontenilo, speel af in die Bosveld teen die agtergrond van die stormagtige politiek van die 1940's en die Apartheidswette van die 1950's.
  1. 00
    Het meisje uit de trein door Irma Joubert (guurtjesboekenkast)
    guurtjesboekenkast: Beide boeken gaan over de geschiedenis en de ontwikkeling van Zuid-Afrika
  2. 00
    Het spoor van de liefde door Irma Joubert (guurtjesboekenkast)
    guurtjesboekenkast: Deze romans hebben een grote historische waarde vanwege het feit dat het plaatsvindt in Zuid-Afrika gedurende de periode voor en na de WO II en handelen over de groeiende apartheid in de samenleving en de arme blanke Zuid-Afrikanen. Kate en Pérsomi, de beide hoofdpersonen, hebben naast een sterke eigen wil, ook veel doorzettingsvermogen. Doch Pérsomi probeert uit schaamte het arme milieu te ontvluchten door een studie te volgen, terwijl Kate voor haar studie sociologie, juist dit milieu opzoekt. Tegenstellingen en overeenkomsten vormen de rode draad in de verhalen over een land waar nog niet veel uit deze periode bekend is… (meer)
  3. 00
    Pontenilo door Irma Joubert (guurtjesboekenkast)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

Engels (7)  Nederlands (1)  Alle talen (8)
Prachtig boek - vlot geschreven - over Persomi die met haar analfabete moeder, haar zusjes en broers leeft in een hutje- als bijwoners op het terrein van meneer Fourie. Heel het boek draait rond de figuur van Persomi, die verlangt naar een eerlijke kans op een goede toekomst. Als kind al ontwikkelt ze een bijzondere vriendschap met Boelie, de zoon van meneer Fourie. Door het ontstaan van de apartheid en een geheim over haar eigen familie, komt die vriendschap erg onder druk te staan. Ze doet haar uiterste best op school. Ze zet alles op alles om te strijden voor recht en gerechtigheid. Hartverwarmend verhaal. ( )
  vroyen | Feb 11, 2023 |
Irma Joubert beschrijft in haar boek ”Kind van de rivier” een wereld die veel Nederlandse romanlezers onbekend zal zijn: die van de arme blanken in het Zuid-Afrika van voor de Tweede Wereldoorlog.
Het verhaal volgt de 11-jarige Pérsomi op de voet. Het meisje worstelt met haar afkomst. Ze heeft het gevoel nergens bij te horen: niet bij de rijke boeren, die zo pronken. En niet bij haar familieleden, met hun viezigheid, laksheid, roddel, dronkenschap en zelfs incest. Het taalgebruik in het boek is hier en daar wat ruw, maar daardoor is de geschiedenis ook schrijnend realistisch.
Wat het boek extra interessant maakt, is dat het verhaal zich afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Veel Zuid-Afrikanen tonen zich extreem nationalistisch, met de discriminatie van zwarte Zuid-Afrikanen en Indiërs tot gevolg. Het is intrigerend om te lezen hoe christenen de argumenten voor apartheid Bijbels weten te onderbouwen. „Lees het gedeelte uit Genesis 11 er maar op na, Pérsomi, dan zul je zien dat God zelf de grote Scheidingmaker is. Het is zijn wil dat de mensheid in verschillende talen en culturen op aarde leeft.” Het maakt dat je je afvraagt voor welke zaken wij in deze tijd blind zijn, met al onze goede bedoelingen.
”Kind van de rivier” is een prachtig, aangrijpend boek. Een roman waarmee Joubert zichzelf heeft overtroffen.
 

» Andere auteurs toevoegen

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Irma Joubertprimaire auteuralle editiesberekend
Vries, Dorienke deVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Voor Wikus
Eerste woorden
Juli 1938
'Gerbrand wil van school af, hij wil gaan werken.'
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Hierdie roman oor bywonerskind P rsomi, wat aansluit by die topverkoper Anderkant Pontenilo, speel af in die Bosveld teen die agtergrond van die stormagtige politiek van die 1940's en die Apartheidswette van die 1950's.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Pérsomi woont met haar analfabete moeder, haar zusje en broers in een hutje op het terrein van de rijke meneer Fourie. Ze vormen een typisch 'bijwonersgezin': arm, onderontwikkeld en sociaal zwak. Hoe ouder Pérsomi wordt, hoe meer ze zich gaat schamen voor de vuiligheid en het gebrek aan beschaving bij haar thuis. Gelukkig is ze intelligent. Ze krijgt een beurs van de staat waarmee ze eerst naar de middelbare school kan, en vervolgens naar de universiteit. Ze zet alles op alles om aan haar milieu te ontsnappen.

Tussen Pérsomi en Boelie, de oudste zoon van meneer Fourie, ontstaat een bijzondere vriendschap. Maar de groeiende apartheid in de Zuid-Afrikaanse samenleving zet ook hun relatie op scherp. Als in 1957 de Indische gemeenschap wordt gedwongen om uit het dorp te vertrekken, springt Pérsomi als advocaat voor hen in de bres. Haar besluit om haar Indische vrienden te verdedigen leidt tot een directe confrontatie met haar dorp - en met Boelie.
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.03)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 2
3.5 2
4 9
4.5 1
5 3

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,486,784 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar