StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Grondleggers van de moderne wereld een geschiedenis van de 20e eeuw (2000)

door Peter Watson

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
312583,089 (3.97)11
From Freud to Babbitt, from Animal Farm to Sartre to the Great Society, from the Theory of Relativity to counterculture to Kosovo, The Modern Mind is encyclopedic, covering the major writers, artists, scientists, and philosophers who produced the ideas by which we live. Peter Watson has produced a fluent and engaging narrative of the intellectual tradition of the twentieth century, and the men and women who created it.… (meer)
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 11 vermeldingen

Nederlands (3)  Engels (2)  Alle talen (5)
Toon 3 van 3
"Grondleggers van de moderne wereld" leest als een vervolg op "Ideeën". In feite is "Grondleggers van de moderne wereld" eerder geschreven en kan men "Ideeën" beschouwen als een boek dat vertelt wat er aan voorafgaat.
Evenals "Ideeën" is "Grondleggers van de moderne wereld" een imposant boek. Mijn exemplaar is een paperback, dus het is iets minder zwaar, maar het telt 801 blz aan tekst, 55 blz aan noten (ditmaal heb ik het aantal niet geteld) en een register van 28 blz.
Het boek beschrijft de geschiedenis van de mensen en de ideeën die voor de grote vernieuwingen in de 20e eeuw hebben gezorgd. Er komen wetenschappers (filosofen, economen, sociologen, psychologen, natuurkundigen, scheikundigen, wiskundigen, astronomen, enz) in voor, kunstenaars (componisten, schilders, architecten, schrijvers) en al deze mensen krijgen een biografie waarin op ongeveer 1 blz verteld wordt waarom ze bekend zijn geworden en wat hun bekendste werk is. Het boek is een feest der herkenning enerzijds en een feest van kennismaking anderzijds. Als je meer wil weten over een persoon die besproken wordt, dan kijk je bij de noten naar het boek dat wordt aangehaald. De meeste mensen zullen wel een lijstje hebben met personen en ideeën die in de 20e eeuw van belang waren. Het is erg leuk om je eigen lijstje te vergelijken met dat van Peter Watson.
Het is een enorm stimulerend boek, misschien net iets minder dan "Ideeën", maar van harte aanbevolen voor iedereen die een overzicht van de 20e eeuw wilt waarin het nu eens niet draait om de politiek en de oorlogen. ( )
1 stem erikscheffers | Jul 8, 2014 |
Een kanjer van een boek, na 20 blz dacht ik dat ik er nooit door zou komen: het is een encyclopedische opeenstapeling van vooral heel bekende namen, zonder veel lijn. Maar ik heb toch doorgezet en na 3 maanden zwoegen, moet ik toch zeggen: hoed af voor de eruditie van Watson! Vooral het laatste deel is verdienstelijk, omdat het orde schept in de cultuurproductie van de laatste decennia van de twintigste eeuw. Blijft wel de terechte kritiek dat er geen echte lijn zit in het verhaal. Watson zelf geeft in zijn inleiding wel als rode draad de echte doorbraak van het wetenschappelijke denken. Dat is zeker waar, maar het wordt in het boek zelf toch maar zijdelings aangebracht. Het grootste verwijt aan Watson is dat hij zich beperkt tot het westerse denken; in het licht van 11 september 2001 is het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat hij de ontwikkelingen in de islam niet aan bod laat komen. ( )
  bookomaniac | Mar 22, 2011 |
Als een overzicht van wat er in deze eeuw gebeurd is : meer dan geslaagd. Onnoemelijke eruditie en kennis. Om inzicht te krijgen waarom wat gebeurd is : iets minder. ( )
1 stem jpvds | Aug 7, 2008 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
From Freud to Babbitt, from Animal Farm to Sartre to the Great Society, from the Theory of Relativity to counterculture to Kosovo, The Modern Mind is encyclopedic, covering the major writers, artists, scientists, and philosophers who produced the ideas by which we live. Peter Watson has produced a fluent and engaging narrative of the intellectual tradition of the twentieth century, and the men and women who created it.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.97)
0.5
1 1
1.5
2 3
2.5 1
3 6
3.5 2
4 13
4.5 2
5 15

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 202,659,981 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar