StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Swimming-Pool Library door Alan…
Bezig met laden...

The Swimming-Pool Library (origineel 1988; editie 1989)

door Alan Hollinghurst (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
2,016358,077 (3.67)118
This novel centres on the friendship of William Beckwith, a young gay aristocrat who leads a life of privilege and promiscuity, and the elderly Lord Nantwich, who is searching for someone to write his biography.
Lid:adelavoe
Titel:The Swimming-Pool Library
Auteurs:Alan Hollinghurst (Auteur)
Info:Vintage (1989), Edition: Reprint, 352 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:fiction

Informatie over het werk

De zwembadbibliotheek door Alan Hollinghurst (1988)

  1. 11
    Terwijl Engeland slaapt door David Leavitt (Anonieme gebruiker)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 118 vermeldingen

Engels (32)  Nederlands (2)  Fins (1)  Alle talen (35)
Toon 2 van 2
Fraai zowel van taal als plot. Knappe samenhang tussen het heden, waarin de beste vriend van de hoofdpersoon in de val wordt gelokt door een politieagent, en het verleden waarover een oude lord hem verteld wiens carrière gebroken werd door een arrestatie wegens homoseksualiteit. De grootvader van de hoofdpersoon blijkt hierbij nauw betrokken te zijn geweest. De harde realiteit dringt ook tot het leven van de hoofdpersoon door als hij in elkaar geslagen wordt in een buitenwijk. Hij is hier op zoek naar een zwarte jongen met wie hij een relatie heeft gehad. Het genot van los seksueel contact is het tweede thema van het boek. De hogere klassen neuken hier vrolijk maar heimelijk met het plebs, terwijl ze in het openbaar zowel op homoseksualiteit als de lagere standen afgeven. ( )
  Dax9 | Jan 30, 2012 |
*spoilers*
Dit is een subtiel, maar toch doeltreffend boek. Hachelijk om er iets uit te pikken, want het is, ondanks zijn vertellerige leesbaarheid (zelfs met cliffhangers, en ook, ter verdrijving van elke verveling: seks en geweld) een nogal complex geheel, met veel verschillende lijntjes en motiefjes die uiteindelijk allemaal thematisch wel op elkaar te betrekken zijn.
Toch een poging: een hoofdlijn lijkt te zijn dat hoofdpersoon William bij aanvang nog een soort onkwetsbaarheid heeft, maar dat daar gaandeweg barstjes in verschijnen. William is een jonge homo in het Londen van de jaren ´80. Aids lijkt vreemd genoeg nog niet gearriveerd, William (rijk en aantrekkelijk) leidt een niets-aan-de-hand leven van casual sex, dat hij met zijn aandoenlijk seksloze beste vriend James van ironisch commentaar voorziet.
Maar gaandeweg genereren allerlei dingen en dingetjes een sluipende dreiging. Een vriendje pleegt per ongeluk (ja, echt) een moord, en omdat Will hem in zijn appartement verbergt is hij een soort van medeplichtig. Echte consequenties heeft dat niet, en het vriendje verdwijnt ook weer spoorloos, maar toch: een vage angst voor politie en vervolging en geweld is geïntroduceerd. Vervolgens doet een hele andere vorm van kwetsbaarheid zijn intrede: William wordt echt verliefd, inclusief alle bijbehorende angsten voor overspel en verlating. Ondertussen zoemen in het uitgaansleven (waar William zich regelmatig instort) de geruchten rond over potenrammers – weer een ander soort gevaar.
En nog een lijn: William is bevriend geraakt met de bejaarde aristocraat Charles, die iemand zoekt om zijn biografie te schrijven en daarvoor William op het oog heeft. Het is deze lijn die qua plot de belangrijkste wordt. Gaandeweg krijgt William het vermoeden dat Charles iets in de zin heeft, dat misschien wel helemaal niet gunstig voor hem is. Inderdaad blijkt Charles bezig met een ingewikkelde wraakneming. Hij is ooit in de gevangenis beland door een felle anti-homocampagne, geleid door Williams grootvader, een opportunistische politicus. William komt daar achter omdat Charles hem de dagboeken laat lezen die hij in de cel schreef. Hij leeft mee met Charles, voor wie de ervaring traumatisch was, voelt zich ook een beetje in het ootje genomen en gaat vragen stellen bij de eigen relatie tot zijn grootvader. Bovendien verliest hij zijn niets-aan-de-hand onverschilligheid over politiek en de positie van ´de homo´ in de maatschappij.
Dat thema was al aangezwengeld omdat hij zelf inmiddels onzacht met anti-homogeweld heeft kennisgemaakt, en ook omdat zijn vriend James, de seksloze, eindelijk eens wordt verleid... maar direct ook opgepakt want de verleider blijkt een politieman, met, opnieuw, een anti-homo-agenda. Deze ethische lijn die inde loop van de roman sterker wordt, wordt nergens preachy of al te nadrukkelijk. Het is een mooi tegenwicht voor de esthetische en ongecensureerd zinnelijke kanten van de roman. En misschien laat het ook zien hoe in een luchtig en zelfverzekerd leven zich toch fluisterend en sijpelend allerlei dreigingen doen voelen. ( )
1 stem pingdjip | Jun 23, 2009 |
Toon 2 van 2
toegevoegd door gsc55 | bewerkReviews by Amos Lassen (Aug 13, 2013)
 
toegevoegd door marq | bewerkWikipedia
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
'She reads at such a pace,' she complained, 'and when I asked here where she had learned to read so quickly, she replied "On the screen at Cinemas."'
The Flower Beneath the Foot
Opdracht
For Nicholas Clark
1959-1984
Eerste woorden
I came home on the last train.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

This novel centres on the friendship of William Beckwith, a young gay aristocrat who leads a life of privilege and promiscuity, and the elderly Lord Nantwich, who is searching for someone to write his biography.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.67)
0.5
1 6
1.5 3
2 35
2.5 5
3 87
3.5 45
4 122
4.5 16
5 74

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,779,943 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar