StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

A History of the World in 12 Maps door Jerry…
Bezig met laden...

A History of the World in 12 Maps (origineel 2012; editie 2014)

door Jerry Brotton (Auteur)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
9492722,180 (3.64)24
"A fascinating look at twelve maps-from Ancient Greece to Google Earth-and how they changed our world In this masterful study, historian and cartography expert Jerry Brotton explores a dozen of history's most influential maps, from stone tablet to vibrant computer screen. Starting with Ptolemy, "father of modern geography," and ending with satellite cartography, A History of the World in 12 Maps brings maps from classical Greece, Renaissance Europe, and the Islamic and Buddhist worlds to life and reveals their influence on how we-literally-look at our present world. As Brotton shows, the long road to our present geographical reality was rife with controversy, manipulation, and special interests trumping science. Through the centuries maps have been wielded to promote any number of imperial, religious, and economic agendas, and have represented the idiosyncratic and uneasy fusion of science and subjectivity. Brotton also conjures the worlds that produced these notable works of cartography and tells the stories of those who created, used, and misused them for their own ends"-- "In this masterful study, historian and cartography expert Jerry Brotton explores a dozen of history's most influential maps, from stone tablet to vibrant computer screen. Starting with Ptolemy, "father of modern geography," and ending with satellite cartography, A History of the World in 12 Maps brings maps from classical Greece, Renaissance Europe, and the Islamic and Buddhist worlds to life and reveals their influence on how we--literally--look at our present world. As Brotton shows, the long road to our present geographical reality was rife with controversy, manipulation, and special interests trumping science. Through the centuries maps have been wielded to promote any number of imperial, religious, and economic agendas, and have represented the idiosyncratic and uneasy fusion of science and subjectivity. Brotton also conjures the worlds that produced these notable works of cartography and tells the stories of those who created, used, and misused them for their own ends"--… (meer)
Lid:LamSon
Titel:A History of the World in 12 Maps
Auteurs:Jerry Brotton (Auteur)
Info:Penguin Books (2014), Edition: Reprint, 544 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:World History - General, NF

Informatie over het werk

Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten door Jerry Brotton (2012)

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 24 vermeldingen

Engels (24)  Nederlands (3)  Alle talen (27)
Toon 3 van 3
Beschrijving:

Wereldkaarten zijn geen zuiver wetenschappelijke objecten. Iedere kaart is een subjectieve constructie die uiting geeft aan de ideologieën en machtsstructuren van de tijd waarin ze werd ontworpen. Zo zijn er kaarten met Jeruzalem in het middelpunt, of met het oosten bovenaan, of met een Afrika dat groter is dan Azië. En ook onze vertrouwde Mercatorkaart toont de wereld door de bril van een Vlaming in de zestiende eeuw.
In dit prikkelende boek gaat Jerry Brotton op zoek naar de geheime agenda van twaalf wereldkaarten. Op levendige wijze schetst hij de samenleving waarin iedere kaart tot stand kwam en bewijst hij dat ook cartografie een allerindividueelste expressie is. Of het nu om de mythische voorstellingen in de oudheid of de satellietkaarten van Google Maps gaat, onze wereld wordt voortdurend opnieuw uitgevonden.

In deze kanjer van een boek, dat prachtig werd geïllustreerd met beroemde en minder bekende wereldkaarten uit de geschiedenis, gaat auteur Jerry Brotton, professor Renaissance Studies aan de Queen Mary University in Londen, op zoek naar de geheime agenda van twaalf wereldkaarten. De twaalf kaarten die de auteur gebruikt zijn afkomstig uit verscheidene culturen en periodes in de geschiedenis. Hij presenteert en analyseert hoe de kaarten tot stand kwamen, met welke problemen de kaartmakers te kampen hadden en welke rol cultuur en tijdsomstandigheden daarbij speelden. Hij bestudeert daarbij samen met de lezer alle mogelijk processen die bij het ontwerpen van de kaarten aan bod komen, zoals schaal, waarneming, abstractie, perspectief, projectie en perspectief.

De voornaamste these die de professor in dit werk betoogt, is dat wereldkaarten geen zuiver wetenschappelijke objecten zijn omdat iedere kaart een sterk subjectieve constructie is die uiting geeft aan de ideologieën en machtsstructuren van de tijd waarin ze werden ontworpen. "Cartografie is niet meer of minder dan een individuele impressie van de maker omdat die gebonden en beïnvloed is door de samenleving waarin de kaart tot stand kwam. Of het nu om de mythische voorstellingen in de oudheid of de satellietkaarten van Google Maps gaat, onze wereld wordt voortdurend opnieuw uitgevonden" aldus de auteur.
Volgens Jerry Brotton heeft de cartografie om die reden haar potentie als wetenschap nooit echt waargemaakt. En zelfs vandaag, nu de cartografen gebruik kunnen maken van satellietbeelden en de wereld welhaast volledig in kaart werd gebracht, is er volgens Brotton, nog steeds geen sprake van een gestage ontwikkeling naar wetenschappelijke nauwkeurigheid en objectiviteit van de cartografie. Hij spreekt zelfs van een “cartografie zonder ontwikkeling”, die verschillende culturen op specifieke momenten in de tijd voorziet van bepaalde beelden in de wereld. Want hoewel het vertrouwen in de objectiviteit van wereldkaarten de afgelopen decennia grondig is herzien, toch blijven ze subjectief en weerspiegelen ze vooral een bepaalde cultuur en periode.

Om deze toch wel verrassende stelling kracht bij te zetten, beschrijft Brotton bij elke kaart die in het boek wordt besproken, uitgebreid de maatschappelijke context van de periode waarin de kaart tot stand kwam.

Het boek begint met de oudste wereldkaart van Ptolemaeus, een Griekse geleerde die leefde in Alexandrië en die als grondlegger van de moderne cartografie wordt beschouwd. Ptolemaeus publiceerde zijn omvattende werk, Geografia, omstreeks 150 na Christus. Het werk was geschreven op een papyrusrol in acht delen en bevatte alle Griekse kennis uit de voorgaande duizend jaar over de afmeting, vorm en reikwijdte van de bewoonde wereld. Die Griekse kennis betrof niet alleen feitelijke geografische informatie, maar ook methodische adviezen om de wereld in kaart te brengen, zoals wiskundige formules en een relaas over de rol van de astronomie.

Verder analyseert de auteur de 'Hereford Mappa Mundi', dat gepubliceerd werd in 1300, waarop Jeruzalem in het midden van de wereld is gesitueerd en waar aan de randen van de kaart allerlei monsters en fabelachtige wezens werden bijgetekend die rondvliegen en die het kwaad of het onbekende moeten voorstellen. Het boek toont trouwens nog enkele kaarten met Jeruzalem in het middelpunt. Er wordt ook een kaart getoond met het oosten bovenaan en één waarop het Afrikaans continent groter is dan Azië.
De beroemde Mercatorkaart ontbreekt hier vanzelfsprekend niet: daarop zie je de wereld door de bril van de Vlaming in de zestiende eeuw. Andere kaarten die Broton bespreekt zijn onder meer de wereldkaart van Martin Waldseemüller (1507), de Atlas Maior van Joan Blaeu (1662) de Petersprojectie (1973) en natuurlijk het tegenwoordige ‘Google Earth’.
In zijn slotwoord besluit de auteur dat cartografen moesten werken met vergelijkbare vraagstukken. Maar ze losten deze ieder naar eigen dunken op, waarbij ze vaak uitgingen van religieuze, emotionele, politieke of financiële beweegredenen. En zo, stelt de professor, ontstonden alle kaarten uit een welbepaald wereldbeeld waarop ze op hun beurt weer nieuwe wereldbeelden creëerden…
Deze spetterende uitgave van 575 pagina's is zeker aanbevelenswaardig. Vooral leergierige lezers die geïnteresseerd zijn in wereldgeschiedenis, komen hier meer dan behoorlijk aan hun trekken.

Leo De Ley ( )
  P.S.Dorpmans | Aug 10, 2014 |
Wereldkaarten zijn geen zuiver wetenschappelijke objecten. Iedere kaart is een subjectieve constructie die uiting geeft aan de ideologieën en machtsstructuren van de tijd waarin ze werd ontworpen. Zo zijn er kaarten met Jeruzalem in het middelpunt, of met het oosten bovenaan, of met een Afrika dat groter is dan Azië. En ook onze vertrouwde Mercatorkaart toont de wereld door de bril van een Vlaming in de zestiende eeuw.
In dit prikkelende boek gaat Jerry Brotton op zoek naar de geheime agenda van twaalf wereldkaarten. Op levendige wijze schetst hij de samenleving waarin iedere kaart tot stand kwam en bewijst hij dat ook cartografie een allerindividueelste expressie is. Of het nu om de mythische voorstellingen
in de oudheid of de satellietkaarten van Google Maps gaat, onze wereld wordt voortdurend opnieuw uitgevonden.
Bron: http://www.bol.com/nl/p/een-geschiedenis-van-de-wereld-in-twaalf-kaarten/9200000...
  elsmarijnissen | Apr 29, 2014 |
Elke kaart getuigt van een bepaald wereldbeeld, dat Brotton serveert aan de hand van biografieën van de grootste geografen, geschiedenis en anekdotes. De titel voorspelt exact wat je krijgt. Boeiender non-fictie dan Een geschiedenis van de wereld in twaalf kaarten is moeilijk te vinden.
Volledige bespreking via http://wraakvandedodo.blogspot.be/2014/04/jerry-brotton-een-geschiedenis-van-de.... ( )
  jebronse | Apr 25, 2014 |
Toon 3 van 3
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (24 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jerry Brottonprimaire auteuralle editiesberekend
Müller, MichaelVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Weiss, SéverineTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd

Onderdeel van de uitgeversreeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For my wife, Charlotte
Eerste woorden
In 1881 ontdekte de in Irak geboren archeoloog Hormuzd Rassam in de ruïnes van de voormalige Babylonische stad Sippar, vandaag de dag bekend als Tell Abu Habba, ten zuidwesten van het huidige Bagdad, een fragment van een 2500 jaar oud spijkerschriffttablet.
Sippar (Tell Abu Habbah, modern-day Iraq), sixth century BC.

In 1881, the Iraq-born archeologist Hormuzd Rassam discovered a small fragment of a 2,500-year-old cuneiform tablet in the ruins of the ancient Babylonian city of Sippar, today known as Tell Abu Habbah on the south-west outskirts of modern-day Baghdad.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Italiaanse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

"A fascinating look at twelve maps-from Ancient Greece to Google Earth-and how they changed our world In this masterful study, historian and cartography expert Jerry Brotton explores a dozen of history's most influential maps, from stone tablet to vibrant computer screen. Starting with Ptolemy, "father of modern geography," and ending with satellite cartography, A History of the World in 12 Maps brings maps from classical Greece, Renaissance Europe, and the Islamic and Buddhist worlds to life and reveals their influence on how we-literally-look at our present world. As Brotton shows, the long road to our present geographical reality was rife with controversy, manipulation, and special interests trumping science. Through the centuries maps have been wielded to promote any number of imperial, religious, and economic agendas, and have represented the idiosyncratic and uneasy fusion of science and subjectivity. Brotton also conjures the worlds that produced these notable works of cartography and tells the stories of those who created, used, and misused them for their own ends"-- "In this masterful study, historian and cartography expert Jerry Brotton explores a dozen of history's most influential maps, from stone tablet to vibrant computer screen. Starting with Ptolemy, "father of modern geography," and ending with satellite cartography, A History of the World in 12 Maps brings maps from classical Greece, Renaissance Europe, and the Islamic and Buddhist worlds to life and reveals their influence on how we--literally--look at our present world. As Brotton shows, the long road to our present geographical reality was rife with controversy, manipulation, and special interests trumping science. Through the centuries maps have been wielded to promote any number of imperial, religious, and economic agendas, and have represented the idiosyncratic and uneasy fusion of science and subjectivity. Brotton also conjures the worlds that produced these notable works of cartography and tells the stories of those who created, used, and misused them for their own ends"--

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.64)
0.5
1
1.5 1
2 4
2.5 3
3 18
3.5 4
4 27
4.5 6
5 7

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,914,538 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar