StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Het zijn net mensen beelden uit het…
Bezig met laden...

Het zijn net mensen beelden uit het Midden-Oosten (origineel 2006; editie 2008)

door Joris Luyendijk

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
6162038,095 (4.04)4
Vijf jaar lang was Joris Luyendijk correspondent voor de Arabische wereld. Hij liep vluchtelingenkampen af en sloppenwijken, joodse nederzettingen en fundamentalistische bolwerken. Hij sprak met terroristen en bezetters, met slachtoffers, daders en hun familie. Hij doorstond beschietingen en bombardementen, doodsbedreigingen en zelfmoordaanslagen, bezetting, terreur en oorlog℗ Hoe meer hij zelf meemaakte, hoe meer het begon te knagen. Want wat gaapte er een kloof tussen wat hij als correspondent met eigen ogen zag, en wat hij daarvan kon laten zien op radio, tv en in de krant. In Het zijn net mensen probeert Luyendijk iets van die kloof te dichten. Met pakkende voorbeelden en vol humor legt hij uit waarom het zo moeilijk is om iets van het Midden-Oosten te begrijpen, en welke rol de massamedia daarin spelen.… (meer)
Lid:bookomaniac
Titel:Het zijn net mensen beelden uit het Midden-Oosten
Auteurs:Joris Luyendijk
Info:Amsterdam Podium 2008
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:***
Trefwoorden:journalistiek, media, Midden-Oosten, Arabische wereld, Egypte, Irak, Libanon, Israel, Palestijnen

Informatie over het werk

Het zijn net mensen door Joris Luyendijk (2006)

Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 4 vermeldingen

Nederlands (12)  Engels (8)  Alle talen (20)
1-5 van 12 worden getoond (volgende | toon alle)
De Nederlandse correspondent die achtereenvolgens in Caïro, Beirut en Oost-Jeruzalem werkte, bericht over de eenzijdigheid in de verslaggeving over het Midden-Oosten door de Westerse media.
  EdVullings | Mar 3, 2018 |
Koen vander Meulen versie: 14 augustus 2014
Het zijn net mensen. Beelden uit het midden-Oosten/Joris Luyendijk / ©2006 /Podium Amsterdam / ISBN 978 90 5759 3161
Bedenkingen
Luyendijk studeerde politicologie, religieuze antropologie en Arabisch maar begon te werken als correspondent voor het nabije Oosten [ Midden-Oosten is een letterlijke vertaling uit het Engels, wij noemen Perzië , Pakistan en Indië het Midden-Oosten] voor de Volkskrant en Radio 1 (Nederland). Hij leerde het vak in de praktijk, van zijn collega’s, en door gissen en missen. Zijn eerste standplaats was Caïro, later Beiroet en Oost-Jeruzalem. Tenslotte versloeg hij de val van Saddam Hoessein in Syrië voor hij terug naar Nederland kwam. Hij beschrijft liefst gewone mensen en hun leven van die dag.
(p. 78) En toen daagde in een flits van wit licht de waarheid: ik wist niet wat voor een mensen die Arabieren waren, niet omdat ik niet hard genoeg mijn best deed, maar omdat ik het niet kon weten. “Jij werkt in een democratie” zei ik vol vuur tegen mijn collega “in zo’n systeem heb je allerlei instrumenten om jouw indrukken [opgedaan] bij de nul komma nul nul nul één procent van de mensen [ van dat land] die je spreekt , breder te trekken, te plaatsen. Ze durven met elkaar praten, en hun media zijn vrij. Er zijn opiniepeilingen, kijkcijfers en verkiezingsuitslagen. Met andere woorden; bij jou kunnen de persbureaus een veel groter deel van de maatschappij belichten, en je kunt zelf zaken uitzoeken. De reportages die dit oplevert, gaan vaak onder in het geweld van de persbureaus, en daar baal je van. Maar in een dictatuur is het probleem van een andere orde. Ik kan überhaupt niet met die dingen komen. Bij jullie roepen oppositiepartijen, actiegroepen of journalisten de leider ter verantwoording, en dan moet de leider zich verdedigen [ verantwoorden?] Bij mij stuurt de leider een knokploeg. Kennis is macht, dictators proberen alle macht te verzamelen en dus zullen ze alles doen om informatie weg te houden bij hun onderdanen. Hoe minder doorzichtig de samenleving, des te beter zijn corruptie en machtsmisbruik te verbergen, en des te moeilijker een oppositie zich kan organiseren.
Luyendijk ziet waar het kalf gebonden ligt: mensen die willen begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, willen kwaliteitsjournalistiek, dat is: wat ze lezen en zien moet kloppen. De methodes van goede journalisten daarvoor zijn naam en toenaam, hoor en wederhoor, gecontroleerde feiten , en nog eens een tweede keer gecontroleerd op een andere manier. Maar in dictaturen is er weinig op die manier te controleren. Er zijn daar vijf filters die zaken uit het nieuws houden:
1. Angst [ voor represailles] bij de mensen waarmee de journalist contact heeft, die voorkomt dat ze vertellen wat ze weten.
2. Gebrek aan statistieken , opiniepeilingen , verkiezingsuitslagen enz. om individuele gevallen te kaderen als uitzonderlijk of algemeen.
3. Zelfcensuur door de journalist, om zijn bronnen niet aan represailles bloot te stellen.
4. Nieuwswaardigheid. Als er niet genoeg nieuwe ontwikkelingen zijn, verslapt de aandacht van het publiek heel snel, en wordt het door de media als “geen nieuws” geklasseerd zonder gevolg. Journalisten die dat weten, verliezen daaraan geen tijd, omdat het geen artikel of bijdrage oplevert waarvoor ze betaald worden. In de praktijk komt het erop neer dat wat de persbureaus als nieuwswaardig hebben uitgefilterd, de norm wordt. Dictators hebben persbureaus soms nodig, dus zetten ze persbureaus niet buiten, ook al omdat die zichzelf censureren om er te kunnen blijven werken.
5. Bij het verslaan van de 2e Amerikaanse oorlog in Irak, kwam nog een filter aan het licht: de afnemers (voor wie betaalt voor zijn tv nieuws). Zowel in de US als in Europa leefden die liever mee met hun vertrouwde nieuwsanker dat beknopte, nationalistisch getinte “wij tegen zij” verhalen bracht, dan complexe analyses over botsende belangen te horen van een “saaie” deskundige, of erger nog, historische achtergrond waar het eigen land slecht uitkwam. Zoals marketingexperts voorspelden, en de kijk- luister- en oplagecijfers hebben bevestigd. Dus nam CNN de propaganda van het US leger geestdriftig over, en deed alsof het nieuws was. Mensen die willen weten van de hoed en de rand, blijken intussen een minderheid geworden te zijn.

De eindconclusies van Luyendijk zijn ontnuchterend:
(p. 217) Klachten over media gaan vaak over personen of organisaties die zich niet hebben gehouden aan de codes van de journalistiek. Die codes werden geschonden, zeker. Maar mijn ervaringen in het Midden-Oosten suggereren een dieper liggend probleem, namelijk dat de codes zelf niet voldoen [om kwaliteitsjournalistiek te garanderen].
En
(p. 218) Belanghebbenden zullen dus altijd proberen de beeldvorming te manipuleren. … Een alternatief zie ik ook niet, maar media zouden opener kunnen zijn over de beperkingen waarmee ze te maken hebben bij hun werk. ( )
  KoenvMeulen | Dec 28, 2016 |
Verplichte lectuur voor elke journalist. Natuurlijk eerder eenzijdig, maar Luyendijk maakt er wel zijn punt mee duidelijk. Zowel interessant als kritiek op de gangbare journalistiek, als introductie tot het Midden-Oosten. Vooral in het nawoord, waarin Luyendijk antwoordt op de kritiek die er intussen is gekomen, komt de auteur iets meer ter zake. Blijft wel de terechte opmerking dat Luyendijk de lat voor de journalistiek erg hoog legt: de waarheid vind je er niet, voor wie die illusie nog had. ( )
  bookomaniac | Jun 12, 2011 |
Joris Luyendijk heeft mij de enorme rijkdom in Nederland getoond door te beschrijven hoe het leven zich afspeelt zonder informatie en zonder democratie in het Midden-Oosten. ( )
  huijz2 | Nov 25, 2010 |
Met "Het zijn net mensen" heeft Joris Luyendijk een zeer onderhoudend boek geschreven, dat antwoord geeft op de vraag waarom het beeld van de werkelijkheid in de Islamitische wereld dat wij krijgen via de media niet klopt met die werkelijkheid. Luyendijk vertelt zijn verhaal overzichtelijk en met veel humor. Een Amerikaan, een Rus en een Israeliër staan bij een reclamebord van een slagerij: onze excuses voor de vleesschaarste. De Amerikaan vraagt: wat is schaarste, De Rus vraagt: wat is vlees en de Israeliër vraagt: wat zijn excuses.
Een eye-opener! ( )
  erikscheffers | Apr 25, 2010 |
1-5 van 12 worden getoond (volgende | toon alle)
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
'... En dan zeg ik: Ja, God, ik wil het toch eens weten, God hè. Al die honger, ellende, ziektes, rampen. Uuuh, kindermishandeling, kinderporno en de holocaust. Waarom? En dan zegt Hij: Nou ja, vanwege zus en zo, dit en dit en dit en dit en dat. En dan zeg ik: Aha! Ja inderdaad. Jajaja, och ja. Natuurlijk... Nee, nou snapt ik het. Valt nog mee dan, toch?'
- Hans Teeuwen, Trui
'There's a war between the ones who say there's a war nd the ones who say there isn't.'
- Leonard Cohen, There's a War
Opdracht
Voor mijn vader
Eerste woorden
'Nog eentje?'
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
People like us is the American edition
Hello everyone! : one journalist's search for truth in the Middle East is the English edition
Fit to Print is the Australian edition
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Vijf jaar lang was Joris Luyendijk correspondent voor de Arabische wereld. Hij liep vluchtelingenkampen af en sloppenwijken, joodse nederzettingen en fundamentalistische bolwerken. Hij sprak met terroristen en bezetters, met slachtoffers, daders en hun familie. Hij doorstond beschietingen en bombardementen, doodsbedreigingen en zelfmoordaanslagen, bezetting, terreur en oorlog℗ Hoe meer hij zelf meemaakte, hoe meer het begon te knagen. Want wat gaapte er een kloof tussen wat hij als correspondent met eigen ogen zag, en wat hij daarvan kon laten zien op radio, tv en in de krant. In Het zijn net mensen probeert Luyendijk iets van die kloof te dichten. Met pakkende voorbeelden en vol humor legt hij uit waarom het zo moeilijk is om iets van het Midden-Oosten te begrijpen, en welke rol de massamedia daarin spelen.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Vijf jaar lang was Joris Luyendijk correspondent voor het Midden-Oosten. Hij sprak met stenengooiers en terroristen, met taxichauffeurs en professoren, met slachtoffers, daders en hun familie. Hij ondervond aan den lijve dictatuur, bezetting, terreur en oorlog. Hoe meer hij meemaakte, hoe verbaasder hij raakte. Wat gaapte er een kloof tussen wat hij als correspondent ter plekke waarnam, en wat hij daarvan terugzag in de media. In Het zijn net mensen laat Luyendijk met pakkende voorbeelden en vol humor zien hoe de media ons een gefilterd, vervormd en gemanipuleerd beeld van het Midden-Oosten geven. 
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.04)
0.5
1
1.5 1
2 4
2.5 1
3 26
3.5 12
4 88
4.5 10
5 46

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,741,412 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar