StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

In Search of the Indo-Europeans: Language, Archaeology, and Myth (1989)

door J. P. Mallory

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
705832,356 (3.98)14
With the skill of a forensic scientist, Dr. Mallory traces the immediate origins of each of the Indo-European peoples of Europe and Asia. By comparing their languages he demonstrates their common cultural heritage, and through the technique of comparative mythology he examines their earliest beliefs.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 14 vermeldingen

Engels (7)  Nederlands (1)  Alle talen (8)
In dit boek geeft Mallory een overzicht hoe het er voor staat met het zoeken naar het Indo-Europese thuisland in 1989. Daarnaast is dit boek een zeer goede introductie tot het hele Indo-Europese verhaal. Voor het volgen van de Indo-Europese argumenten in de mogelijke religieuze, mythologische en cultische reconstructie in het hedendaagse heidendom, is dit boek volgens mij onmisbaar.

De materie is soms taai, maar Mallory doet zijn best, ook met droge humor, je stap voor stap mee te nemen in de wereld van archeologie en taalhistorie. Hij beschrijft regelmatig diverse mogelijke interpretaties, waarbij hij ook de voor- en tegenargumenten niet schuwt en zaken open laat als die gewoon open zijn. Hierin is dit boek een goede basis voor verdere studie.

Hij schetst de ontdekking van de Indo-Europese taalgroep in de 18e eeuw. Daarna beschrijft hij de diverse taalgroepen, inclusief archeologische onderbouwingen, in Azië en Europa. Hij lardeert dit met vele voorbeelden van gereconstrueerde Indo-Europese, en niet Indo-Europese woorden, die een beetje een beeld geven van de betreffende cultuur. Tegelijkertijd geeft hij aan hoe lastig het is om tot bijvoorbeeld een consensus over de reconstructie van een woord, laat staat tot een mogelijke betekenis van dat woord te komen. Daarna gaat Mallory in op de mogelijke reconstructie van een Proto-Indo-Europese cultuur. Daarvoor moet hij eerst een kort uitstapje maken naar een overzicht van de Indo-Europese religie en mythologie.

In dat hoofdstuk besteedt hij veel aandacht aan de tripartite hypothese van Dumézil, om te eindigen met de conclusie dat 'Mythology and Reality' twee heel verschillende zaken zijn. Zelf ben ik geen fan van Dumézil's theorie, en ook tegen enkele door Mallory (of van Dumézil geciteerde?) aangedragen voorbeelden m.b.t. de tripartite verdeling in de Noordse mythologie ken ik de nodige tegenargumenten zoals o.a. door Lotte Motz aangedragen in haar boek The King, The Champion and The Sorcerer.

Het laatste deel wordt besteed aan het zoeken van een mogelijk Indo-Europees thuisland. Dit is even een taai stuk, met vele namen van culturen en veel archeologie. Hij eindigt dit hoofdstuk met de conclusie dat er nog veel niet bekend is. Gezien de publicatiedatum van dit boek, ga ik ervan uit dat er in de tussentijd meer ontdekt is. Haarmann is bijvoorbeeld veel beslister over het mogelijke thuisland in Die Indoeuropäer. ( )
1 stem CaroSynke | Sep 3, 2012 |
geen besprekingen | voeg een bespreking toe
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
For Deirdre, Conall, Fintan and Eimear
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
With the skill of a forensic scientist, Dr. Mallory traces the immediate origins of each of the Indo-European peoples of Europe and Asia. By comparing their languages he demonstrates their common cultural heritage, and through the technique of comparative mythology he examines their earliest beliefs.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.98)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5
3 14
3.5 5
4 39
4.5 5
5 19

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,654,259 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar