StartGroepenDiscussieTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Steve Jobs de biografie (2011)

door Walter Isaacson

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
8,435271877 (4.14)78
De enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs. Walter Isaacson heeft de afgelopen drie jaar exclusieve en unieke gesprekken gevoerd met Jobs, zijn familie en vrienden, om een beeld van de mens Steve Jobs te krijgen. Maar Isaacson heeft ook gesproken met collega's bij Apple en met zijn concurrenten, om een beeld van de zakenman te krijgen. Wie is de man die de wereld aan zijn voeten kreeg met Apple?… (meer)
Onlangs toegevoegd doorKariJaakko, jjmacncheese, breea_92, k.a.mulenga_writer, fco.caceres, besloten bibliotheek, sdan, Anita_Pomerantz, ad000, ajd000
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 78 vermeldingen

Engels (253)  Spaans (5)  Frans (3)  Nederlands (2)  Fins (1)  Deens (1)  Duits (1)  Arabisch (1)  Piratentaal (1)  Alle talen (268)
Toon 2 van 2
Dit is een echt goede biografie. Verveelt niet. Klaar en duidelijk geschreven met in het midden foto's over Steve Jobs. Geschikt voor iedere technologie en Apple fan of mensen die gewoon willen weten hoe hij op het idee kwam van uw apple producten. Prachtig boek!!! ( )
  ARThurNOIRKE | Aug 16, 2012 |
Er zijn een paar dingen die je gaat doen als je dit boek hebt uitgelezen:
- je wordt wat vaker en feller boos,
- je gaat radio's in elkaar zetten met je kinderen
- je bekijkt producten met heel andere ogen, je ziet veel meer lelijkheid om je heen.

Dit boek is fascinerend, leerzaam en inspirerend. En bevat veel eerder mij onbekende feiten:

Het schijnt dat Jobs een echte hippie was, Steve Jobs stonk! Het verhaal van de oorsprong van de naam Apple en MacIntosh (een appelras). Ik zal de term hcc voortaan niet meer zal associëren met mannen van middelbare leeftijd HCC staat dus voor Homebrew Computer Club en het is daar dat feitelijk het eerste product van Steve Jobs en Steve Wozniak is ontstaan.

Nooit geweten ook, dat ook Apple z'n 'vijfde Beatle' had: en dat was Ron Wayne. Hij heeft 11 dagen na de oprichting van Apple Computers zijn investering teruggetrokken en heeft hier toen 2300 usd voor gekregen. Was hij nu gebleven dan was zijn aandeel 2,6 miljard usd waard geweest. Iets dergelijks is ook Nolan Bushnell overkomen. Steve Jobs kwam hem om een investering te vragen van 50.000 usd in ruil voor een minderheidsbelang. Bushnell zegt hier zelf over: "Ik was zo slim om nee te zeggen. Het heeft wel iets leuks om daarover na te denken, als ik er niet om moet huilen."

En dan was het nog spannend ook, want Wozniak wilde niet fulltime voor Apple gaan werken. Hij werkte voor HP en: "Waarom kan ik dit niet in mijn vrije tijd blijven doen en de rest van mijn leven bij HP blijven werken voor een vast inkomen?"

Ook een mooi verhaal over de naamgeving van de Mac-lijn: als het aan Steve Jobs had gelegen, dan hadden we nooit gesproken van de MacIntosh (een appelras), maar van de 'Bicycle'...

Jobs was een bezeten man, die zichzelf verlicht voelde. Hij was charismatisch en had behoorlijk last van de self-fulfilling distortion. Hij geloofde domweg dat het onmogelijke mogelijk was. Het maakte hem lastig en tegelijkertijd verschafte het zijn teams, zijn mensen ook kracht om het onmogelijke te realiseren.

Anekdote van Atkinson "Hij deed niet graag aan compromissen, hij was een controlerende perfectionist". Op een dag kwam Jobs naar het bureau van Larry Kenyon, de ontwerper die aan het besturingssysteem van de MacIntosh werkte, om te klagen dat het opstarten te lang duurde. Kenyon begon het uit te leggen, maar Jobs onderbrak hem. 'Als je daarmee een mensenleven kan redden, zou je dan een manier kunnen vinden om tien seconden van de opstarttijd af te halen?' Kenyon moest toegeven dat hij het in dat geval wel zou kunnen. Jobs ging naar een whiteboard en liet zien dat, als vijf miljoen mensen een Mac gebruikten en het iedere dag tien seconden extra kostte om op te starten, dat dat dan in totaal iets van vijf miljoen uren per jaar waren die de mensen zouden kunnen besparen en hoeveel mensenlevens dat wel niet zouden zijn'. Larry was terecht onder de indruk en kwam een paar weken later met een nieuwe versie, die 28 seconden sneller opstartte,'. Steve kon motiveren door naar het grotere geheel te kijken.

Maar hoe zit het met de mogelijkheid om vierkanten te tekenen met afgeronde hoeken? 'Ik geloof niet dat we dat nodig hebben', zei Atkinson, die uitlegde dat het bijna onmogelijk zou zijn om zo'n programma te maken. 'Rechthoeken met afgeronde hoeken zijn overal!' riep Jobs, die opsprong en steeds feller werd. 'Kijk in deze kamer eens om je heen!' Hij wees op het whiteboard en het tafelblad en andere rechthoekige dingen met afgeronde hoeken. Hij sleepte Atkinson de straat op en wees net zolang voorwerpen met die vorm aan totdat Atkinson overtuigd was. De volgende dag was het voor elkaar en hadden alle dialoogvensters afgeronde hoeken.

168 Jobs had van zijn vader geleerd dat een kenmerk van vakmanschap met passie is dat je ervoor zorgt dat ook onzichtbare aspecten van een product mooi zijn gemaakt. Toen Steve Jobs het moederbord bekeek van de MacIntosh, geen gebruiker die dat ooit zou zien, zei hij: 'dat deel is mooi, maar kijk eens naar die geheugenchips. Dat is lelijk, de lijnen zitten te dicht op elkaar'.

Nadat Jobs gedwongen was om Apple te verlaten, hij had zichzelf onmogelijk gemaakt, was hij bij Pixar beland. Het lag in de bedoeling om de grafisch sterke computers als topproduct te maken. Het liep anders. Om de kracht van de computer en het systeem te laten zien, maakte Pixar jaarlijks een animatiefilm. Toen het slecht ging met Pixar heeft Steve Jobs, deze films uit eigen zak gefinancierd. En hier ook bleek zijn weergaloos instinct om goede mensen 'A-mensen' te herkennen, in dit geval Lasseter. Deze film, Tin Toy, zou later de oscar winnen voor beste korte tekenfilm, de eerste computergegeneerde animatiefilm die dat lukt. Het zal duidelijk zijn dat Tin Toy uiteindelijk een voorloper was van Toy Story. Pixar werd een bedrijf die animatiefilms wist te produceren die stuk voor stuk kaskrakers werden, Toy Story, Finding Nemo, The Incredibles, Cars... Bij de beursgang van Pixar heeft Jobs meer geld overgehouden dan van de beursgang van Apple. Hij heeft uiteindelijk nog een nieuw kantoor van Pixar vormgegeven dat te beschouwen valt als een voorloper op het nog te bouwen hoofdkantoor van Apple. Uiteindelijk is het overgenomen door Disney, maar het produceert nog steeds kaskrakers als Wall-E, Up, Ratatouille.

Wat nog meer? Zijn bewondering voor Dieter Rams (frogdesign) en Jony Ive als designers. Steve Jobs was iemand van de grote lijnen en de details. Design en techniek vormden wat hem betrof 1 geheel. En als de productenman die hij was, dacht hij eerst over design en de techniek moest maar de oplossingen vinden om te 'passen'. Keer op keer, wist hij daarom vernieuwde vormen voor zijn computers, ipod, iphone & ipad te bedenken. Hij wilde hierbij alles beheersen, zodat alles goed met elkaar ging.

Hij had een zus (zelf was hij ter adoptie afgestaan), Mona Simpsons, met wie hij het goed kon vinden. Haar man, een voormalige jurist, zou later de Simpsons produceren voor tv. De naam is niet toevallig. Zijn zus was schrijfster en zij heeft een boek geschreven 'A regular Guy', waarin ze zijn grilligheden met pijnlijke nauwkeurigheid uit de doeken doet.

Steve Jobs was een man van tegenstellingen, zen-boedhist en ontzettend opvliegend karakter, waarbij eerlijkheid niet altijd hoog in het vaandel was. Een vegetarier, die met regelmaat vastte en er een merkwaardig eetpatroon op na kon houden. Hij was van mening dat de grootste oogst van de droogste grond kwam en genoegen van onthouding. Het zou best wel eens kunnen zijn dat hij nog leefde als hij niet zo halsstarrig had vastgehouden aan zijn eerste instinct toen er kanker bij hem werd geconstateerd. Hij had een vorm die makkelijk operabel bleek, maar hij wilde domweg niet dat er gesneden werd in zijn lichaam. Dit tot schrik tot zijn vrouw en vrienden die er alles aan deden dat hij zijn mening zou wijzigen. Het heeft uiteindelijk negen maanden geduurd voordat er geopereerd werd. Uiteindelijk bleek de ziekte steeds terug te komen en is hij overleden. Zekerheid hebben we niet of die negen maanden het grote verschil hadden kunnen maken, maar geholpen zal het toch echt niet.

Jobs was niet positief over Microsoft en toen hij aan de zijlijn stond toen Apple neerging: "Innovatie is zo goed als tot stilstand gekomen. Microsoft domineert en innoveert nauwelijks. Apple heeft de strijd verloren. De markt voor desktopcomputers is de donkere middeleeuwen ingegaan"

Zijn boosheid op Apple bleek heel duidelijk toen hij een keer een praatje hield voor een clubje studenten van Stanford Business School bij een student thuis, die hem vroeg om het toetsenbord van zijn MacIntosh voor hem te signeren. Jobs wilde dat wel doen als hij eerst die toetsen eraf mocht halen die erbij waren gekomen nadat hij Apple verlaten had. Hij pakte zijn autosleutel en sloopte de vier cursortoetsen eraf, die hij juist weg had gelaten en de hele rij functietoetsen bovenaan. 'Ik verander de wereld, toetsenbord voor toetsenbord, ' zei hij met stalen gezicht.

Hij had toch ook wel nare trekjes en werd af en toe terechtgewezen. Een van zijn topmensen, Rubinstein, vertrok bij Apple. Later kreeg Rubinstein een baan bij Palm en daar maakte hij zich boos over. Palm probeerde immers ook Apple's iPhone te imiteren. Hij beklaagde zich hierover bij Bono, die medeoprichter was van een private equity group, die een groot aandeel in Palm had. Bono liet Jobs weten: "Hier moet je rustig onder blijven. Dit is net alsof de Beatles opbellen omdat Herman and the Hermits een van de mannen van hun road crew hebben overgenomen"....

Toen hij eenmaal ziek was bleek maar weer eens zijn passie voor design: "Op een gegeven moment probeerde longarts een masker aan te leggen bij Jobs die al verdoofd was. Jobs trok het van zijn gezicht en mompelde dat hij het design vreselijk vond en dat hij het weigerde te dragen..." Kleine noot is dat hij voor een van zijn behandelingen naar Rotterdam was uitgeweken en dat hij zijn laatste onvoltooide project: een jacht aan het Nederlandse Feadship had uitbesteed.

Een journalist over de iPad, een apparaat dat hij eerst maar niets vond, maar eenmaal in zijn handen: "Wat is er zo goed aan de iPad? Alles! Hij heeft dat griezelige vermogen om dingen uit te vinden waarvan we niet wisten dat we ze konden gebruiken, maar waar we dan ineens niet meer zonder kunnen. Een gesloten systeem kan wel eens de enige manier zijn om zo'n soort techno-zen-ervaring te bieden waar Apple om bekend is geworden.

Steve Jobs was instinctief, een slimme en harde zakenman, een moeilijk man (volgens Reedse, een van zijn grote liefdes, met de ander is hij getrouwd, 'met een narcistische persoonlijkheidsstoornis'), een perfectionist in details en een visionair. Een zen-boedhist, vegetariër en een van de rijkste mensen. Maar bovenal een productenman. Nu ik dit boek heb gelezen denk ik vaak: wat zou Jobs hiervan hebben gevonden. Ik keek bijvoorbeeld naar de Dyson handendroger, een mooi concept, maar zag lelijke schroeven uitsteken in het verder toch aardige ontwerp.

Steve Jobs is ook iemand die het juiste probeerde te doen. Porno wordt bijvoorbeeld geweerd uit de appstore. "Mensen die porno willen zien, kopen maar een Android".

Dit boek vertelt vele verhalen ineen, Apple, Pixar, de rivaliteit met Bill Gates, de producten, het adoptiekind, hoe hij stonk, hoe hij dacht dat hij verlicht was. Maar bovenal vertelt dit boek de sage van Sillicon Valley en een van zijn grootste helden. ( )
1 stem sjjk | Dec 11, 2011 |
Toon 2 van 2
Steve Jobs dreamed of a legacy that awed people. He wanted to be in the pantheon of great product innovators, indeed surpassing Edwin Land and even his early icons William Hewitt and David Packard. But, Jobs created more than great products. Just as significant was his ability to create great companies with valuable brands. And, he created two of the best of his era: Apple and Pixar.
 
Isaacson’s book is long, dull, often flat-footed, and humorless. It hammers on one nail, incessantly: that Steve Jobs was an awful man, but awful in the service of products people really liked (and eventually bought lots of) and so in the end his awfulness was probably OK. It is not Isaacson’s fault that Jobs from early on had a “admixture of sensitivity and insensitivity, bristliness and detachment,” as Isaacson describes it, or that Jobs abandoned friends, thought almost everyone else was a shithead, showed little interest in his daughters, and made life generally miserable for anyone who had to provide a good or service to him. But it is Isaacson’s fault that the biography is so narrowly focused on one moral theme. The reader is left to judge, with plenty of evidence both ways—and a clear idea of where Isaacson’s sympathies lie—whether Jobs deserves the Artist’s Exemption.
toegevoegd door Shortride | bewerkn+1, Gary Sernovitz (Dec 20, 2011)
 
As Walter Isaacson says in this incisive biography, Jobs behaved like a Nietzschean superman, using his will – transmitted through an unblinking stare – as a remote-control device that compelled others to do his bidding.
toegevoegd door SqueakyChu | bewerkThe Guardian, Peter Conrad (Oct 30, 2011)
 
While Jobs was a vigorous competitor, he also came to view himself as an elder statesman with a responsibility for giving advice to Google’s Page, Facebook Inc. CEO Mark Zuckerberg and other emerging technology executives, according to “Steve Jobs,” an authorized biography by Walter Isaacson and published by CBS Corp. (CBS)’s Simon & Schuster. It goes on sale Oct. 24.
toegevoegd door Serviette | bewerkBloomberg, Adam Satariano (Oct 22, 2011)
 
Mr. Isaacson treats “Steve Jobs” as the biography of record, which means that it is a strange book to read so soon after its subject’s death. Some of it is an essential Silicon Valley chronicle, compiling stories well known to tech aficionados but interesting to a broad audience. Some of it is already quaint. Mr. Jobs’s first job was at Atari, and it involved the game Pong. (“If you’re under 30, ask your parents,” Mr. Isaacson writes.) Some, like an account of the release of the iPad 2, is so recent that it is hard to appreciate yet, even if Mr. Isaacson says the device comes to life “like the face of a tickled baby.”
toegevoegd door LiteraryFiction | bewerkNew York Times, Janet Maslin (betaal website) (Oct 21, 2011)
 

» Andere auteurs toevoegen (47 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Walter Isaacsonprimaire auteuralle editiesberekend
Baker, DylanVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Defert, DominiqueVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Delporte, CaroleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Gittinger, AntoinetteÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Grasmück, OliverÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mallett, DagmarÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Martin, ElfiÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Parés Sellarès, NúriaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Stumpf, AndreaÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Werbeck, GabrieleÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Verwante films
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Prijzen en eretitels
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Motto
'De mensen die zo gek zijn om te denken dat zij de wereld kunnen veranderen, zijn degenen die het doen.' - Apple's commercial 'Think Different', 1997
Opdracht
Eerste woorden
In de vroege zomer van 2004 kreeg ik een telefoontje van Steve Jobs.
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Informatie afkomstig uit de Franse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC
De enige geautoriseerde en volledige biografie van Steve Jobs. Walter Isaacson heeft de afgelopen drie jaar exclusieve en unieke gesprekken gevoerd met Jobs, zijn familie en vrienden, om een beeld van de mens Steve Jobs te krijgen. Maar Isaacson heeft ook gesproken met collega's bij Apple en met zijn concurrenten, om een beeld van de zakenman te krijgen. Wie is de man die de wereld aan zijn voeten kreeg met Apple?

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Deze biografie, die gebaseerd is op meer dan veertig gesprekken die in de loop van twee jaar met Jobs zijn gevoerd, en op interviews met meer dan honderd familieleden, vrienden, vijanden, concurenten en collega's, bevat een weergave van het leven en de intense persoonlijkheid van een creatieve ondernemer. Zijn passie voor perfectie en zijn tomeloze energie hebben zes industrieën compleet op hun kop gezet: pc's, films, muziek, telefoons, tablet-pc's en de uitgeefwereld. Hoewel Jobs heeft meegewerkt aan dit boek, wilde hij geen zeggenschap over de tekst. Niets was onbespreekbaar. Hij heeft alle mensen aangemoedigd om vrijuit te spreken, en Jobs heeft zelf openhartig gesproken, soms ook hard, over de mensen met wie hij heeft geleefd, gewerkt en gestreden. Zijn vrienden, vijanden en collega's geven net zozeer een oprecht beeld van zijn hartstochten, angsten, perfectionisme, verlangens, artisticiteit, streken en zijn obesessie met gezag. Deze karaktertrekken gaven vorm aan zijn benadering van het bedrijfsleven en de innovatieve producten die daar het gevolg van waren. Jobs kon de mensen om hem heen tot grote woede en wanhoop brengen. Zijn persoonlijkheid en zijn producten hangen echter nauw met elkaar samen, net als Apples hardware en software, als onderdelen van een geïntegreerd systeem. Zijn verhaal is daardoor een bron van inspiratie. Het staat vol lessen over innovatie, karakter, leiderschap en waarden.
Haiku samenvatting

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.14)
0.5 1
1 15
1.5
2 47
2.5 7
3 269
3.5 42
4 738
4.5 78
5 657

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

Recorded Books

Een editie van dit boek werd gepubliceerd door Recorded Books.

» Informatiepagina uitgever

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 185,413,814 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar