StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

The Empty Mirror: Experiences in a Japanese…
Bezig met laden...

The Empty Mirror: Experiences in a Japanese Zen Monastery (editie 1999)

door Janwillem van de Wetering, Janwillem van de Wetering

Reeksen: Zen trilogy (1)

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5271146,650 (4.03)5
A small and admiral memoir that records the experiences of a young Dutch student who spent a year and a half as a novice monk in a Japanese Zen Buddhist monastery.
Lid:christrinidad
Titel:The Empty Mirror: Experiences in a Japanese Zen Monastery
Auteurs:Janwillem van de Wetering
Andere auteurs:Janwillem van de Wetering
Info:St. Martin's Griffin (1999), Edition: Reprint, Paperback, 160 pages
Verzamelingen:Jouw bibliotheek
Waardering:
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

De lege spiegel ervaringen in een Japans zenklooster door Janwillem van de Wetering

Onlangs toegevoegd doorZMMLib, prengel90, bookbags, simen_ydalir
  1. 00
    Wheel of Life: The Autobiography of a Western Buddhist door John Blofeld (sombrio)
  2. 00
    Portret van een jongeman door J. M. Coetzee (pingdjip)
    pingdjip: A young man chasing a dream confronts his own limitations. Sober, subtle and ruthlessly honest.
Geen
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 5 vermeldingen

Engels (7)  Frans (1)  Spaans (1)  Duits (1)  Nederlands (1)  Alle talen (11)
Kyoto, eind jaren vijftig. De 26-jarige Jan Willem van de Wetering, die zakenman in Zuid-Afrika en filosofiestudent in Londen is geweest, wordt leerling in een Zenklooster. In zekere zin is het zijn antwoord op de tweede wereldoorlog. In een documentaire uit 2004 vertelde Van de Wetering over de afschuw waarmee hij Joodse vriendjes weggevoerd zag worden. Zo expliciet is De lege spiegel niet, maar we lezen wel:

‘Ik dacht dat ik de Boeddhistische theorie wel kon begrijpen. Het leven is lijden. Natuurlijk. Er bestaat zuiver lijden, de lichamelijke ellende die ik me uit de oorlogsjaren herinnerde. Er bestaat verveling, die had ik op school meegemaakt.’

In het klooster hoopt hij verlichting en onthechting te vinden: het vermogen om zich los te maken van het leed in de wereld.

Om kort te gaan: dat lukt niet. Eerst worstelt hij maanden en maanden met de kloosterdiscipline, die hem veel fysieke pijn (door al dat zitten in dezelfde houding) en slaapgebrek brengt. Het dieptepunt is Rohatsu, een week van extra intensieve meditatie. Daarna lijkt het ergste leed geleden. Het lukt hem weliswaar niet om zijn koan (een soort meditatief raadsel) op te lossen, maar:

‘In een boek over Tibetaans Boeddhisme las ik dat iemand, die zijn bestaan organiseert, het overal gezellig kan hebben, zelfs in de hel. Ik was het daarmee eens, ik had het voor elkaar gekregen om het gezellig te hebben in een Zenklooster.’

Deze tevredenheid is van korte duur. Hij raakt gefrustreerd, nog steeds over de harde kanten van zijn monnikenbestaan, maar vooral omdat hij in zijn eigen ogen geen vorderingen maakt. Een mooie parallel voor Janwillems toenemende somberheid is de duistere skepsis van medeleerling Gerald, die verhalen vertelt over Zenleerlingen die zich voor de trein wierpen of door hun meester (leraar) werden doodgeslagen. Uiteindelijk besluit Janwillem dat het genoeg is. Hij neemt de boot naar Marseille.

Helemaal mislukt is zijn zoektocht niet. Bij zijn afscheid zegt de meester (in andere bewoordingen) dat de zaden voor zijn verlichting zijn geplant en dat ze vast later zullen ontkiemen:

‘De hoofdmonnik keek me vriendelijk aan en de meester glimlachte. Het zware sombere gevoel dat ik ook in Kobe niet was kwijtgeraakt viel van me af.’ Dit einde lijkt een beetje op dat van The catcher in the Rye, ook geschreven door een westerse boeddhist: de protagonist vindt niet wat hij zoekt, maar misschien zal hij het later vinden.

De lege spiegel is een geweldig boek. Het staat bol van de informatie over de Zentraditie en het Zenleven, maar altijd is die informatie ingebed in de dagelijkse ervaringen van de hoofdpersoon, de gesprekken die hij voert, de Zenverhalen die hem door andere monniken verteld worden. Het is genuanceerd over de motieven van Janwillem zelf en over de karakters en het gedrag van de mensen om hem heen. Het is een nuchter, poëtisch en oprecht boek.

Je hebt niets aan dit boek als handleiding voor meditatie (kies daarvoor Jon Kabat-Zinn, Wherever you go there you are). Dit boek is als een roman: het geeft geen antwoorden, het laat alleen de driehonderd kleuren zien waarmee een vraag weerspiegelt in iemands ziel. ( )
1 stem pingdjip | Feb 28, 2011 |
'De lege spiegel' is de titel van een zenverhaal, dat de Nederlandse (detective-)schrijver Jan Willem van de Wetering, tijdens zijn anderhalf jaar durende zenstudie/opleiding in Japan, te horen krijgt. In zijn boek beschrijft hij hoe hij wordt aangenomen als discipel van een Zen-meester, hoe hij worstelt met de strenge discipline in het klooster en vooral hoe hij met grote inspanning mediteert op zijn koan. De koan is de raadselachtige spreuk, die boeddhistische Zen-meesters van sommige scholen, aan hun leerlingen opgeven als onderwerp voor de meditatie. Oplossen van de koan betekent het bereiken van een graad van Verlichting (satori). Behalve van de bewustzijnsverandering van de schrijver, krijgt de lezer van dit leerzame leesboek een heldere indruk van de gebruiken, de inrichting en het dagelijks leven in een 20e-eeuws Zen-klooster in Japan.
(Biblion recensie, Redactie..)
toegevoegd door karnoefel | bewerkNBD / Biblion
 

Onderdeel van de reeks(en)

Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
"The empty mirror," he said. "If you could really understand that, there would be nothing left here for you to look for."
Opdracht
Eerste woorden
Citaten
Laatste woorden
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

A small and admiral memoir that records the experiences of a young Dutch student who spent a year and a half as a novice monk in a Japanese Zen Buddhist monastery.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.03)
0.5
1 2
1.5
2
2.5 2
3 10
3.5 5
4 41
4.5 3
5 23

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 206,827,944 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar