StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Bezonken rood (1981)

door Jeroen Brouwers

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
5491043,872 (3.73)14
Wat gebeurt er met een kind van vijf dat ziet hoe zijn moeder wordt afgeranseld in een Jappenkamp? Jaren later, wanneer zijn moeder overlijdt, blikt de schrijver terug op zijn jaren in het kamp. Na de bevrijding was de relatie met zijn moeder nooit meer dezelfde. Dat dit zelfs zijn liefde voor vrouwen beïnvloedt, merkt hij als hij Liza tegenkomt.… (meer)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 14 vermeldingen

Nederlands (5)  Engels (5)  Alle talen (10)
Toon 5 van 5
Dit is mijn eerste Brouwers, en eindelijk kan ik me wat voorstellen bij de controversiële reputatie van de schrijver.
Je kan dit boek lezen als een scherpe aanklacht tegen de oorlogsmisdaden die de Japanners tijdens de tweede wereldoorlog pleegden in de "Jappenkampen", in dit geval in Nederlands-Indië, nu Indonesië. Als historisch document is dit dus zeker waardevol, en blijkbaar maakte het bij het verschijnen daarom ook behoorlijk wat ophef. Want dat was het precies wat Brouwers wilde aanpakken: het toedekken van wat er gebeurd was, het weglachen door de slachtoffers zelf!
Maar dit kleine werkje gaat ook over Brouwers zelf, en met name zijn reactie op de dood van zijn moeder, met wie hij in het Jappenkamp opgesloten zat. Brouwers heeft jarenlang niks te maken willen hebben met zijn moeder, en hij lijkt nu te reageren in de trant van "wat moet ik daar nou mee?"; je ziet hem worstelen met het feit dat het overlijden hem helemaal onverschillig laat, of toch niet. Best boeiend en mooi gefaseerd aangebracht 'in octaviteit').
Maar dan is er ook de worsteling van Brouwers met zichzelf, met alle negatieve kanten van zijn persoonlijkheid, en hij legt ze allemaal ongezouten bloot, voor de argeloze lezer is dat best onthutsend. Met deze "laag" had ik het (vanzelfsprekend?) het moeilijkst, niet zozeer om de egotripperij en het diffuse van Brouwers' bespiegelingen, maar wel met het maniakale gepsychologiseer dat zo typisch was voor de naoorlogse Nederlandse literatuur (Vestdijk en anderen). Een psychiater mag daar best boodschap aan hebben, voor mij hoeft het niet.
Tenslotte: literair is dit boekje erg ongelijk, met heel stroeve passages en dan weer prachtige poëtische beschrijvingen, vooral het einde is weergaloos mooi. ( )
1 stem bookomaniac | Feb 23, 2014 |
Brrr... een hard boek. ( )
  stafhorst | May 12, 2011 |
Een groot eerbetoon aan zijn moeder. Zij heeft met haar kinderen het jappe concentratiekamp Tjideng overleefd. De gebeurtenissen zijn zeer aangrijpend, een boek om niet meer te vergeten. ( )
  jannekejansen | May 27, 2010 |
INHOUD
Een autobiografie over Brouwers' jeugdjaren in de jappenkampen en zijn relatie met zijn moeder en vrouwen in het algemeen.

MENING
Fantastisch. De verschrikking van de jappenkampen door Brouwers beschreven doet je ineenkrimpen. Maar het boek gaat over zoveel meer! In poetische, repetitieve stijl raakt hij aan en graaft hij in allerlei grote thema's; de vewerking van een te groot verdriet, verharding, de prachtige en afschuwelijke band tussen de moeder en de zoon, wrok, spijt, angst, eenzaamheid, de dood.
Brouwers spaart zichzelf niet; Bezonken Rood is in geen geval een verhaal over slachtofferschap. In compacte taal die sumiere situatieschetsen en flarden gedachten beschrijft, weet Brouwers in dit dunne boekje enorm veel betekenis en diepte te genereren. Wat een schrijver... ( )
  shirakeller | Mar 10, 2009 |
Fragment:
De wind, die eigenlijk alleen zo nu en dan maar eens komt neergestreken, voortdurend komende van onderweg naar elders, maar nooit konstant op één plaats bezig, draagt slaagsgewijs nu eens verkwikkende friste, dan weer onverkwikkende geuren aan, en soms een wolk vlinders of libellen, maar ook wel soms een zwerm zwarte vogels - en is hij weer voorbij, dan blijft nog geruime tijd , alles in de tuin, wat maar bewegen kan en door hem is aangeraakt, in beweging. De wind, dat is: iemands leven. NIETS BESTAAT DAT NIET IETS ANDERS AANRAAKT ( )
  Baukis | Aug 2, 2010 |
Toon 5 van 5
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (7 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Jeroen Brouwersprimaire auteuralle editiesberekend
Winssen, Tonny vanNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Er aber, in seiner gewöhnlichen Art, hüllte sich in Geheimnisse, indem er mich mit grossen Augen anblickte und mir die Worte wiederholte: Die Mütter! Mütter! 's klingt so wunderlich! - Johann Peter Eckermann, Gespräche met Goethe
Zoek mij terwijl ik er ben. Leer mij kennen, omdat ik er ben. Ik ben er immers. En toch is zeker dat ik er niet ben. - Dodenlied (Zuid Celebes)
Opdracht
Eerste woorden
'De wind, die eigenlijk alleen zo nu en dan maar eens komt neergestreken, voortdurend komende van en onderweg naar elders, maar nooit constant op één plaats bezig, draagt vlaagsgewijs nu eens verkwikkende, dan weer onverkwikkende geuren aan, en soms een wolk vlinders of libellen, maar ook wel soms een zwerm zwarte vogels, - en is hij weer voorbij, dan blijft nog geruime tijd alles in de tuin, wat maar bewegen kan en door hem is aangeraakt, in beweging.'
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Wat gebeurt er met een kind van vijf dat ziet hoe zijn moeder wordt afgeranseld in een Jappenkamp? Jaren later, wanneer zijn moeder overlijdt, blikt de schrijver terug op zijn jaren in het kamp. Na de bevrijding was de relatie met zijn moeder nooit meer dezelfde. Dat dit zelfs zijn liefde voor vrouwen beïnvloedt, merkt hij als hij Liza tegenkomt.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.73)
0.5
1 1
1.5
2 10
2.5 5
3 31
3.5 9
4 55
4.5 8
5 23

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,787,193 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar