StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Woesten roman door Kris Van Steenberge
Bezig met laden...

Woesten roman (origineel 2013; editie 2013)

door Kris Van Steenberge

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
16011170,598 (3.98)7
Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven. Nameloos blijft echter in leven. Dan kondigt de Eerste Wereldoorlog zich aan.… (meer)
Lid:RMatthys
Titel:Woesten roman
Auteurs:Kris Van Steenberge
Info:Antwerpen Vrijdag 2013
Verzamelingen:Gelezen, maar niet in bezit, Jouw bibliotheek
Waardering:****
Trefwoorden:Geen

Informatie over het werk

Woesten door Kris Van Steenberge (2013)

Onlangs toegevoegd doorBathseba, zyravh, Jostjost, Duralex, TseMoana, Katrik, Twisk, WimCor
BDI (1)
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 7 vermeldingen

Nederlands (7)  Engels (3)  Alle talen (10)
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
Prachtig boek ( )
  Vercarre | Oct 15, 2023 |
Dit was weer zo’n geval van te hoge verwachtingen, vrees ik. Dit debuut werd in 2013-2014 meteen met grote lof onthaald en kreeg ook een aantal literaire prijzen. Dan is het altijd bang afwachten. En al meteen het eerste van de vier delen, het verhaal rond moeder Elisabeth, stelde me ronduit teleur. Zowel de geschetste tijdsperiode (eind 19de eeuw), de rurale context (een dorp in de Vlaamse Westhoek), als de sociale setting (een dromerig meisje raakt zwanger van een rijkeluiszoontje en bevalt van een tweeling, een mooie en een mismaakte jongen) doen te zeer denken aan het uitgemolken naturalisme van de Nederlandstalige (vooral Vlaamse) literatuur, uit het begin van de 20ste eeuw. Alles wordt daarenboven erg conventioneel verteld in een stijl die geregeld houterig-plechtig en dan weer banaal-romantiserend aandoet. Niet slecht voor een beginnend schrijver, maar ook niet meer dan dat.
Van Steenberge corrigeert dat enigszins door in de volgende drie delen telkens een ander vertel-perspectief in te nemen. Dat geeft het rechtlijnige verhaal wat meer diepgang en vaart, en voegt af en toe nieuwe informatie toe. Zo komen we te weten dat moeder Elisabeth vermoord is, maar het thriller-gegeven (wie heeft de moord gepleegd?) slaagt er niet in de roman voldoende spanning te geven. De personages blijven bovendien erg oppervlakkig: moeder Elisabeth krijgt wat Boveriaanse trekjes mee maar blijft vooral kwezelachtig, vader Guillaume is ronduit karikaturaal in zijn autistische reacties, de ‘mooie’ zoon Valentijn blijft erg één-dimensioneel, en het ‘monster’ Nameloos is misschien nog wel het meest gelaagde personage, maar hij wordt nogal voorspelbaar als empathisch en intelligent voorgesteld. De auteur grossiert ook in thematieken die zowel anachronistisch (de pedofiele priester, de autistische vader) als clichématig overkomen (het monster dat gepest wordt, het onvermogen tot communiceren, de drastische cesuur van de eerste wereldoorlog).
In het slot komen de verhaallijnen samen, maar tegen dan zijn er voor de aandachtige lezer absoluut geen verrassingen meer. Het verhaal wordt zelfs erg uitleggerig en eindigt zonder meer klef. Van Steenberge heeft zeker potentieel, maar de superlatieven waarmee dit boek onthaald werd, - sorry voor de fans -, deel ik helaas niet. ( )
1 stem bookomaniac | May 9, 2019 |
over en zeer verschillende tweeling nameloos en valentijn, verhaal uit standpunt van de moeder (ongelukkig), vader (ocd), zonen ( )
  jan.vandoren | Mar 8, 2016 |
Woesten is een dorpje in West Vlaanderen. Elisabeth, dochter van een smid uit het dorp, wil de wereld zien. Zij raakt echter zwanger van dokter Guillaume. Ze trouwen en krijgen een tweeling. De eerste zoon is een mooie blonde jongen, Valentijn, de tweede is zo mismaakt, dat zijn vader weigert hem een naam te geven. Hij wordt Nameloos genoemd en gaat gesluierd door het leven, omdat de mensen huiveren van zijn uiterlijk. Het huwelijk van de ouders wordt hierna heel ongelukkig. De moeder doet alles voor haar beide kinderen, maar voor de vader telt alleen zijn oudste zoon. Op 28 juni 1914, de dag van de moord op aartshertog Frans Ferdinand, komt Elisabeth ook om bij een misdrijf. Dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit.
Het verhaal wordt eerst door Elisabeth verteld en daarna vanuit het gezichtspunt van Guillaume, Valentijn en ten slotte Nameloos die veel intelligenter is dan hij lijkt. Allen hebben andere details en de puzzel valt steeds meer in elkaar. De les is : oordeel niet te snel over de mensen.
Een schitterend debuut, dat zich afspeelt in het begin van de 20e eeuw waar roddel en jaloezie hoogtij vieren. Ik kijk al uit naar het volgende boek van deze veelbelovende schrijver! ( )
  sneeuwvlokje | Apr 23, 2014 |
DIT IS EEN WAARSCHUWING VOOR IEDEREEN KOOP DIT BOEK NIET HET IS VEEL TE SAAI ( )
3 stem | gunnar274 | Mar 22, 2018 |
1-5 van 7 worden getoond (volgende | toon alle)
toegevoegd door FrankDeClerck | bewerkCutting Edge, Tine Poesen (Nov 3, 2013)
 
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Belangrijke plaatsen
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Opdracht
Eerste woorden
Was het de wind die haar naar hem toe liet lopen? Of gaf het lot haar een zetje?
Citaten
Laatste woorden
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels

Geen

Een Vlaams dorp, eind negentiende eeuw. Elisabeth, gevangen in een ongelukkig huwelijk met de arts Guillaume, bevalt van een tweeling. De eerstgeborene is Valentijn, een prachtig zoontje, het tweede kind is zo misvormd dat de vader hem zelfs geen naam wil geven. Nameloos blijft echter in leven. Dan kondigt de Eerste Wereldoorlog zich aan.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (3.98)
0.5 3
1
1.5
2 1
2.5 1
3 5
3.5 5
4 24
4.5 8
5 16

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,714,929 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar