StartGroepenDiscussieMeerTijdgeest
Doorzoek de site
Onze site gebruikt cookies om diensten te leveren, prestaties te verbeteren, voor analyse en (indien je niet ingelogd bent) voor advertenties. Door LibraryThing te gebruiken erken je dat je onze Servicevoorwaarden en Privacybeleid gelezen en begrepen hebt. Je gebruik van de site en diensten is onderhevig aan dit beleid en deze voorwaarden.

Resultaten uit Google Boeken

Klik op een omslag om naar Google Boeken te gaan.

Bezig met laden...

Het einde van de rode mens

door Svetlana Alexievich

Andere auteurs: Zie de sectie andere auteurs.

LedenBesprekingenPopulariteitGemiddelde beoordelingAanhalingen
1,6076211,008 (4.37)161
History. Politics. Nonfiction. HTML:NEW YORK TIMES BESTSELLER A symphonic oral history about the disintegration of the Soviet Union and the emergence of a new Russia, from Svetlana Alexievich, winner of the Nobel Prize in Literature

NAMED ONE OF THE TEN BEST BOOKS OF THE YEAR BY THE WASHINGTON POST AND PUBLISHERS WEEKLY  LOS ANGELES TIMES BOOK PRIZE WINNER

NAMED ONE OF THE BEST BOOKS OF THE YEAR BY
The New York Times The Washington Post The Boston Globe  The Wall Street Journal  NPR Financial Times Kirkus Reviews

When the Swedish Academy awarded Svetlana Alexievich the Nobel Prize, it cited her for inventing a new kind of literary genre, describing her work as a history of emotionsa history of the soul. Alexievichs distinctive documentary style, combining extended individual monologues with a collage of voices, records the stories of ordinary women and men who are rarely given the opportunity to speak, whose experiences are often lost in the official histories of the nation.
In Secondhand Time, Alexievich chronicles the demise of communism. Everyday Russian citizens recount the past thirty years, showing us what life was like during the fall of the Soviet Union and what its like to live in the new Russia left in its wake. Through interviews spanning 1991 to 2012, Alexievich takes us behind the propaganda and contrived media accounts, giving us a panoramic portrait of contemporary Russia and Russians who still carry memories of oppression, terror, famine, massacresbut also of pride in their country, hope for the future, and a belief that everyone was working and fighting together to bring about a utopia. Here is an account of life in the aftermath of an idea so powerful it once dominated a third of the world.
A magnificent tapestry of the sorrows and triumphs of the human spirit woven by a master, Secondhand Time tells the stories that together make up the true history of a nation. Through the voices of those who confided in her, The Nation writes, Alexievich tells us about human nature, about our dreams, our choices, about good and evilin a word, about ourselves.
Praise for Svetlana Alexievich and Secondhand Time
The nonfiction volume that has done the most to deepen the emotional understanding of Russia during and after the collapse of the Soviet Union of late is Svetlana Alexievichs oral history Secondhand Time.David Remnick, The New Yorker.
… (meer)
Onlangs toegevoegd doorbesloten bibliotheek, mrshen, uitkijker, psabinin, rperlin, Kulikovo1380, peabert, CordLaura, Henry.Pole-Carew
Bezig met laden...

Meld je aan bij LibraryThing om erachter te komen of je dit boek goed zult vinden.

Op dit moment geen Discussie gesprekken over dit boek.

» Zie ook 161 vermeldingen

Engels (43)  Spaans (4)  Catalaans (3)  Frans (3)  Duits (2)  Nederlands (2)  Fins (1)  Bulgaars (1)  Deens (1)  Italiaans (1)  Alle talen (61)
Toon 2 van 2
In navolging van Zuid-Afrika duikt sinds de jaren 1990 duikt regelmatig de praktijk op van waarheidscommissies, in landen die een traumatische periode achter de rug hebben. Dit boek van Svetlana Aleksijevitsj is zo’n waarheidscommissie op zich, in dit geval voor de teloorgegane Sovjet-Unie.
Het is elders al uitvoerig beschreven: het is vooral de meerstemmigheid en veelvormigheid die zo indrukwekkend is aan dit boek. Het zijn getuigenissen van mensen van alle stand en rang, oudere generaties die de eerste jaren van de Sovjet-Unie, de stalinistische zuiveringen en de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt, de tussengeneratie die vooral de geleidelijk sclerose van het regime onder woorden brengt, en de nieuwe generaties die de plotse instorting in de periode 1989-1991, de chaotische Jeltsin-jaren en de restauratie onder Poetin hebben doorgemaakt. En ook het traject dat al die mensen hebben doorgemaakt is veelvormig: mensen die altijd communist zijn gebleven, of voor wie het communisme niet zoveel uitmaakte maar wel het Vader-/Moederland; mensen die overtuigd communist waren, maar bij wie de ogen geleidelijk zijn opengegaan; en mensen die euforisch waren toen de dingen in beweging kwamen onder Gorbatsjov, en nog meer onder Jeltsin.
Bijna allemaal hebben de getuigenissen 1 ding gemeen: grote desillusie en ontgoocheling over de staat van het land, sinds de val van het communisme. Voor sommigen uit zich dat in pure nostalgie naar de periode van schijnbare stabiliteit onder het Sovjetregime, anderen zijn ronduit woedend over de chaos en het rauwe kapitalisme die het land intussen in de greep hebben en hebben geleid tot een strijd van iedereen tegen iedereen, en tot de overwinning van de kleptocratie rond Poetin; en nog anderen zijn volledig ontmoedigd of vervallen in puur cynisme.
Dit is dus absoluut een indrukwekkend boek, geen discussie daarover. Je kan het zelfs een belangrijk historisch document noemen, ware het niet dat ook de ziel van Aleksijevitsj zelf erin zit: zij heeft de getuigenissen verzameld, de selectie gemaakt en ook een zekere bewerking van de teksten; volgens de strikte historische methode is dit dus geen geschiedkundig werk, maar eerder een literair document, en wellicht dus daarom toch die Nobelprijs (al heb ik het toch nog in zekere mate moeilijk met die toekenning, net als voor Bob Dylan).
Mijn favoriete getuigenis is dat van een 78-jarige voormalige topfunctionaris van de communistische partij die eerst zijn onvoorwaardelijke aanhankelijkheid aan het communisme en het Moederland proclameert, maar dan geleidelijk onwaarschijnlijk schrijnende verhalen begint te vertellen over hoe de stalinistische terreur ook hem en zijn directe omgeving heeft getroffen, en hoe hij – desondanks - trouw is gebleven aan het hoge communistische ideaal, en bijna gelijksoortige excessen heeft gepleegd; hij vat dit contradictorische verhaal samen met “Je kunt ons niet beoordelen volgens de logica. Jullie accountants! Je moet begrijpen! Je kunt ons alleen beoordelen volgens de wetten van religie. Geloof! Ons geloof zal je jaloers maken! Welke grootheid heb je in je leven? Jij hebt niets. Gewoon troost. Alles voor een volle buik ... Die magen van jou ... Vul je gezicht en vul je huis met snuisterijen. Maar ik ... mijn generatie ... We hebben alles gebouwd wat je hebt. De fabrieken, de dammen, de elektrische centrales. Wat heb je ooit gebouwd? En wij waren degenen die Hitler versloegen.” Dit lange, onwaarschijnlijke getuigenis illustreert perfect hoe mensen hun eigen levensverhaal construeren en greep proberen te krijgen op de complexe, chaotische kant van de werkelijkheid met zijn voortdurende contradicties. Want de verhalen zijn dus niet alleen maar getuigenissen, maar ‘on the spot’ worstelingen met dromen en idealen, identiteiten, en de botsende realiteit.
Bij de lectuur bekroop me geleidelijk wel een gevoel van beklemming; de opeenstapeling van verbittering, ontgoocheling, woede en cynisme worden op de duur wel wat veel, er is nauwelijks een lichtpuntje te vinden in dit dikke boek. En dat maakt ook de lectuur ervan gewoon gloomy. Waarheidscommissies hebben normaal de functie om tot een vorm van verwerking en verzoening te komen, maar op basis van dit boek heb ik stellig de indruk dat men in de vroegere Sovjet-Unie nog lang niet zo ver is. ( )
1 stem bookomaniac | Jan 9, 2019 |
Slechts de geïnterviewden komen aan het woord. Die geven een zeer indringend en onthutsend beeld van de tijd onder Stalin - met inbegrip van WO II - en de chaos na het opbreken van de Sovjet-Unie. Angst, armoede, opstandigheid en gelatenheid.

Doordat een wat afstandelijker analyse ontbreekt, moet je je een idee van die tijd opbouwen slechts op grond van wat de - niet altijd even intelligente - woordvoerders vertellen. Dat brengt dat wat er verteld wordt heel dichtbij - een sterke maag kan nu en dan geen kwaad. Maar een nadeel is wel dat je soms denkt: "Ja, dat zeg jíj; maar hoe zit het nu echt?"

Het boek is aan de lange kant. Op een gegeven moment wordt het: meer van hetzelfde; plus dat er verhalen opdoemen die weliswaar boeiend zijn, maar met het onderwerp niet veel meer v an doen hebben. ( )
  ChrisSprangers | Apr 14, 2016 |
Toon 2 van 2
geen besprekingen | voeg een bespreking toe

» Andere auteurs toevoegen (95 mogelijk)

AuteursnaamRolType auteurWerk?Status
Svetlana Alexievichprimaire auteuralle editiesberekend
Alexandrova, AngelinaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Benech, SophieVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Braat, Jan RobertVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Braungardt, Ganna-MariaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Braungardt, Ganna-MariaÜbersetzerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Cicognini, NadiaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Coldefy-Faucard, AnneTraductionSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Czech, JerzyVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Ferrer, JorgeVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Foldøy, DagfinnVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Kahn, MichèleVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Lindsten Öberg, KajsaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Marie, JorjeanaVertellerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Mateo, FerranNawoordSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rapetti, SergioVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Rebón, MartaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Shayevich, BelaVertalerSecundaire auteursommige editiesbevestigd
Shaykewich, BelaTranslator.Secundaire auteursommige editiesbevestigd
Je moet ingelogd zijn om Algemene Kennis te mogen bewerken.
Voor meer hulp zie de helppagina Algemene Kennis .
Gangbare titel
Oorspronkelijke titel
Alternatieve titels
Oorspronkelijk jaar van uitgave
Mensen/Personages
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke plaatsen
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Belangrijke gebeurtenissen
Verwante films
Motto
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Victim and executioner are equally ignoble; the lesson of the camps is brotherhood in abjection.

David Rousset, The Days of Our Death
In any event, we must remember that it's not the blinded wrongdoers who are primarily responsible for the triumph of evil in the world, but the spiritually sighted servants of the good.

Fyodor Stepun, Foregone and Gone Forever
Opdracht
Eerste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
We're paying our respects to the Soviet Era. (Remarks From an Accomplice)
-What have I learned?
What's there to remember? (Notes From an Everywoman)
Citaten
Laatste woorden
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
(Klik om weer te geven. Waarschuwing: kan de inhoud verklappen.)
Ontwarringsbericht
Uitgevers redacteuren
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Auteur van flaptekst/aanprijzing
Informatie afkomstig uit de Engelse Algemene Kennis. Bewerk om naar jouw taal over te brengen.
Oorspronkelijke taal
Gangbare DDC/MDS
Canonieke LCC

Verwijzingen naar dit werk in externe bronnen.

Wikipedia in het Engels (1)

History. Politics. Nonfiction. HTML:NEW YORK TIMES BESTSELLER A symphonic oral history about the disintegration of the Soviet Union and the emergence of a new Russia, from Svetlana Alexievich, winner of the Nobel Prize in Literature

NAMED ONE OF THE TEN BEST BOOKS OF THE YEAR BY THE WASHINGTON POST AND PUBLISHERS WEEKLY  LOS ANGELES TIMES BOOK PRIZE WINNER

NAMED ONE OF THE BEST BOOKS OF THE YEAR BY
The New York Times The Washington Post The Boston Globe  The Wall Street Journal  NPR Financial Times Kirkus Reviews

When the Swedish Academy awarded Svetlana Alexievich the Nobel Prize, it cited her for inventing a new kind of literary genre, describing her work as a history of emotionsa history of the soul. Alexievichs distinctive documentary style, combining extended individual monologues with a collage of voices, records the stories of ordinary women and men who are rarely given the opportunity to speak, whose experiences are often lost in the official histories of the nation.
In Secondhand Time, Alexievich chronicles the demise of communism. Everyday Russian citizens recount the past thirty years, showing us what life was like during the fall of the Soviet Union and what its like to live in the new Russia left in its wake. Through interviews spanning 1991 to 2012, Alexievich takes us behind the propaganda and contrived media accounts, giving us a panoramic portrait of contemporary Russia and Russians who still carry memories of oppression, terror, famine, massacresbut also of pride in their country, hope for the future, and a belief that everyone was working and fighting together to bring about a utopia. Here is an account of life in the aftermath of an idea so powerful it once dominated a third of the world.
A magnificent tapestry of the sorrows and triumphs of the human spirit woven by a master, Secondhand Time tells the stories that together make up the true history of a nation. Through the voices of those who confided in her, The Nation writes, Alexievich tells us about human nature, about our dreams, our choices, about good and evilin a word, about ourselves.
Praise for Svetlana Alexievich and Secondhand Time
The nonfiction volume that has done the most to deepen the emotional understanding of Russia during and after the collapse of the Soviet Union of late is Svetlana Alexievichs oral history Secondhand Time.David Remnick, The New Yorker.

Geen bibliotheekbeschrijvingen gevonden.

Boekbeschrijving
Haiku samenvatting

Actuele discussies

Geen

Populaire omslagen

Snelkoppelingen

Waardering

Gemiddelde: (4.37)
0.5
1 3
1.5
2 2
2.5 3
3 15
3.5 11
4 72
4.5 39
5 116

Ben jij dit?

Word een LibraryThing Auteur.

 

Over | Contact | LibraryThing.com | Privacy/Voorwaarden | Help/Veelgestelde vragen | Blog | Winkel | APIs | TinyCat | Nagelaten Bibliotheken | Vroege Recensenten | Algemene kennis | 204,772,301 boeken! | Bovenbalk: Altijd zichtbaar